Räntor & valutor: Räntorna stiger inför statistik

Amerikanska marknadsräntor var stabila i fredagskväll efter svensk stängning.

Räknat över den gånga veckan som helhet var dock uppgången den största hittills i år och speglar tilltagande oro för regeringens förmåga att finansiera sina underskott, efter svalt mottagande för emissionerna på totalt 118 miljarder dollar, samtidigt som investerarna sökte efter högre avkastning på annat håll än räntemarknaden.

I måndagens asiatiska handel steg USA-räntorna inför statistik i veckan som ekonomer säger kommer att visa att konsumtionen ökade och att den amerikanska ekonomin i mars skapade fler jobb än den gjort på tre år.

Den tvååriga USA-räntan var tidigt på morgonen upp 1 punkt till 1,06 procent, jämfört med fredagens svenska stängning, medan tioåringen var upp 3 punkter till 3,88 procent.

I eftermiddag presenteras siffror över privata inkomster och privatkonsumtion. Den förra väntas öka med 0,1 procent och den senare med 0,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Bland veckans USA-siffror finns även S&P/Case- Schiller husprisindex, hushållens konfidensindikator, ADP- mätningen över sysselsättningen i privat sektor, Chicago inköpschefsindex, industriorder och ISM-index för industrin.

På fredag när vi har stängt för påskfirande offentliggörs den viktiga arbetsmarknadsrapporten för mars månad.

Enligt Bloomberg News enkät väntas 190.000 arbetstillfällen ha skapats i mars.

Japanska räntor fortsatte på måndagen uppåt för tredje dagen i följd efter att statistik visat att detaljhandelsförsäljningen tog fart förra månaden, vilket var ytterligare ett tecken på att världens näst största ekonomi återhämtar sig.

Detaljhandelsförsäljningen ökade med 4,2 procent i februari, jämfört med samma månad i fjol. Det var betydligt starkare än en väntad uppgång med 1,6 procent, enligt Bloomberg News.

Räntorna steg också inför Bank of Japans Tankan- rapport senare i veckan, vilket ekonomer uppger kommer att visa att förtroendet bland landets största tillverkningsföretag förbättrats.

Japansk statistik under veckan inkluderar hushållens konsumtion, arbetslöshet och preliminär industriproduktion samt Tankan-rapporten från Bank of Japan.

På valutamarknaden har euron stärkts mot dollarn för andra dagen i följd efter minskad oro för att Greklands finansiella kris ska få euroområdets ekonomiska återhämtning att spåra ur.

Euron stärktes även inför statistik på måndagen som väntas visa att förtroendet ökade till sin starkaste nivå sedan i juni 2008.

Yenen har försvagats mot dollarn och de flesta andra stora valutor på grund av tecken på att den globala ekonomiska återhämtningen ökar i kraft och detta ledde till ökad efterfrågan på mer riskfyllda tillgångar än japanska statspapper.

Australiens centralbankschef Glenn Stevens sade på måndagen att landets styrräntor kanske måste höjas ytterligare för att dämpa inflationen, rapporterar Bloomberg News. Analytiker pekar ut detaljhandelsstatistik på onsdag som avgörande för att se om de räntehöjningar som genomförts hittills har påverkat konsumenterna.

Kronan har samtidigt stärkts med 1 öre mot dollarn, men tappat cirka 2 öre mot euron, sedan i fredags eftermiddag.

I dag, måndag, presenteras också konfidensindikatorer från euroområdet och tysk preliminär KPI-statistik.

De tyska konsumentpriserna väntas preliminärt ha ökat med 0,3 procent i mars från månaden före och med 0,9 procent från samma månad förra året, enligt Bloomberg News enkät.

Här hemma publicerar SCB detaljhandelsstatistiken för februari månad i dag, måndag. Enligt SME Direkts enkät väntas detaljhandelns försäljning ha ökat med 3,9 procent i februari.

Statsminister Fredrik Reinfeldt möter Kinas vicepresident Xi Jinping.

På veckans internationella agenda finner vi även definitiva BNP-siffror för fjärde kvartalet från en rad EU- länder, KPI-siffror samt arbetslöshet från bland annat Tyskland och euroområdet.

På Skärtorsdag blir det inköpschefsindex från en rad länder, inklusive Kina, euroområdet, Storbritannien, USA och Sverige.

Svenska PMI väntas ha stigit svagt till 61,9 i mars, från 61,5 i februari, enligt SME Direkts enkät.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?