1515
Annons

Räntor & valutor: Räntorna stiger inför statistik

Amerikanska marknadsräntor var stabila i fredagskväll efter svensk stängning.

Räknat över den gånga veckan som helhet var dock uppgången den största hittills i år och speglar tilltagande oro för regeringens förmåga att finansiera sina underskott, efter svalt mottagande för emissionerna på totalt 118 miljarder dollar, samtidigt som investerarna sökte efter högre avkastning på annat håll än räntemarknaden.

I måndagens asiatiska handel steg USA-räntorna inför statistik i veckan som ekonomer säger kommer att visa att konsumtionen ökade och att den amerikanska ekonomin i mars skapade fler jobb än den gjort på tre år.

Den tvååriga USA-räntan var tidigt på morgonen upp 1 punkt till 1,06 procent, jämfört med fredagens svenska stängning, medan tioåringen var upp 3 punkter till 3,88 procent.

I eftermiddag presenteras siffror över privata inkomster och privatkonsumtion. Den förra väntas öka med 0,1 procent och den senare med 0,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Bland veckans USA-siffror finns även S&P/Case- Schiller husprisindex, hushållens konfidensindikator, ADP- mätningen över sysselsättningen i privat sektor, Chicago inköpschefsindex, industriorder och ISM-index för industrin.

På fredag när vi har stängt för påskfirande offentliggörs den viktiga arbetsmarknadsrapporten för mars månad.

Enligt Bloomberg News enkät väntas 190.000 arbetstillfällen ha skapats i mars.

Japanska räntor fortsatte på måndagen uppåt för tredje dagen i följd efter att statistik visat att detaljhandelsförsäljningen tog fart förra månaden, vilket var ytterligare ett tecken på att världens näst största ekonomi återhämtar sig.

Detaljhandelsförsäljningen ökade med 4,2 procent i februari, jämfört med samma månad i fjol. Det var betydligt starkare än en väntad uppgång med 1,6 procent, enligt Bloomberg News.

Räntorna steg också inför Bank of Japans Tankan- rapport senare i veckan, vilket ekonomer uppger kommer att visa att förtroendet bland landets största tillverkningsföretag förbättrats.

Japansk statistik under veckan inkluderar hushållens konsumtion, arbetslöshet och preliminär industriproduktion samt Tankan-rapporten från Bank of Japan.

På valutamarknaden har euron stärkts mot dollarn för andra dagen i följd efter minskad oro för att Greklands finansiella kris ska få euroområdets ekonomiska återhämtning att spåra ur.

Euron stärktes även inför statistik på måndagen som väntas visa att förtroendet ökade till sin starkaste nivå sedan i juni 2008.

Yenen har försvagats mot dollarn och de flesta andra stora valutor på grund av tecken på att den globala ekonomiska återhämtningen ökar i kraft och detta ledde till ökad efterfrågan på mer riskfyllda tillgångar än japanska statspapper.

Australiens centralbankschef Glenn Stevens sade på måndagen att landets styrräntor kanske måste höjas ytterligare för att dämpa inflationen, rapporterar Bloomberg News. Analytiker pekar ut detaljhandelsstatistik på onsdag som avgörande för att se om de räntehöjningar som genomförts hittills har påverkat konsumenterna.

Kronan har samtidigt stärkts med 1 öre mot dollarn, men tappat cirka 2 öre mot euron, sedan i fredags eftermiddag.

I dag, måndag, presenteras också konfidensindikatorer från euroområdet och tysk preliminär KPI-statistik.

De tyska konsumentpriserna väntas preliminärt ha ökat med 0,3 procent i mars från månaden före och med 0,9 procent från samma månad förra året, enligt Bloomberg News enkät.

Här hemma publicerar SCB detaljhandelsstatistiken för februari månad i dag, måndag. Enligt SME Direkts enkät väntas detaljhandelns försäljning ha ökat med 3,9 procent i februari.

Statsminister Fredrik Reinfeldt möter Kinas vicepresident Xi Jinping.

På veckans internationella agenda finner vi även definitiva BNP-siffror för fjärde kvartalet från en rad EU- länder, KPI-siffror samt arbetslöshet från bland annat Tyskland och euroområdet.

På Skärtorsdag blir det inköpschefsindex från en rad länder, inklusive Kina, euroområdet, Storbritannien, USA och Sverige.

Svenska PMI väntas ha stigit svagt till 61,9 i mars, från 61,5 i februari, enligt SME Direkts enkät.

Table


Strategiska städer angrips av ryska styrkor

Ryska styrkor beskjuter städerna Kharkiv i norr, och Mykolajiv samt Zaporizjzja i söder med granater medan offensiven österut fortgår.

Ukraina vädjar om stöd, som vid den internationella sammankomsten World Economic Forum i Davos.

Lägenhet i Kharkiv på lördagen den 21 maj.
Lägenhet i Kharkiv på lördagen den 21 maj.Foto:Bernat Armangue

De tre städerna Kharkiv, Mykolajiv samt Zaporizjzja är strategiskt mycket viktiga, och ingår i Rysslands invasionsplaner att kontrollera Svarta havskusten samt norra och östra delar av Ukraina.

Minst åtta civila ukrainare föll offer för granatbeskjutning vid östra fronten i Donbass-regionen, enligt Ukraina.

Ukrainas regering säger att striderna är särskilt hårda kring städerna Sievjerodonetsk och Slovjansk i nordöstra Ukraina. 

De intensiva attackerna från rysk sida tvingade förstås Ukrainas parlament att på söndagen förlänga undantagslagar i landet till den 23 augusti. Kievs president, regering, parlament och demokratiska institutioner försöker samtidigt på alla tänkbara vis få ökat internationellt stöd och mer krigsmateriel.

Men frustrationen i Kiev är stor, inte minst kring EU:s bristande enighet om sanktioner ska skärpas mot Rysslands energisektor.

Kraftfulla appeller väntas från president Volodymyr Zelenskyj om internationellt stöd när han via videolänk talar vid World Economic Forums möte i Davos på måndagen. Den inflytelserika och informellt mäktiga sammankomsten i alpstaden öppnar också ett Ukrainahus i Davos där ukrainska representanter kan möta internationella uppbackare.

Ryssland, ryska bolag och representanter portas från sammankomsten.

Representanter för Ryssland säger å sin sida att man är redo för nya samtal med Ukraina, men att det är Kiev som stoppar dessa.

”Från vår sida så är vi redo att fortsätta samtalen. Att stoppa samtalen var Ukrainas beslut, säger Kremlrådgivaren Vladimir Medinskij till en tv-station i Belarus”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Medieuppgifter i amerikanska Wall Street Journal gör samtidigt gällande att USA överväger att skicka specialtrupper till Kiev och andra aktuella platser för att bland annat skydda amerikanska diplomater. 

Förberedelserna inför World Economic Forum pågår i Davos. En säkerhetsvakt står utanför ”Ukrainahuset”, som ska utgöra en mötesplats under sammankomsten.
Förberedelserna inför World Economic Forum pågår i Davos. En säkerhetsvakt står utanför ”Ukrainahuset”, som ska utgöra en mötesplats under sammankomsten.Foto:Markus Schreiber

När Världshälsoorganisationen (WHO) samlades på söndagen för sitt årliga möte är Ukraina en del av dagordningen. Ryssland väntas få stark kritik och Ukraina försöker få stöd för en resolution som fördömer ryska attacker på skolor, hälsocentraler och ambulanser.

Mötet ska också diskutera allvarliga effekter av kriget runt om i världen på grund av minskade skördar i Ukraina och att exporten av jordbruksvaror från Ukraina har drabbats av det ryska angreppskriget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?