1515
Annons

Stockholmsbörsen: Trist avslutning på veckan

Stockholmsbörsen vände ned under fredagens handel och gick därmed i samma riktning som de ledande europeiska börserna.

OMXS30 stängde 0,6 procent lägre till noteringen 1.027,4. Omsättningen uppgick till 12,8 miljarder kronor.

"Det har varit en ganska lugn utveckling på börsen där vi sett efterdyningar från torsdagens IMF-möte. Vi har en rekyl från torsdagen och marknaden står och konsoliderar på nästa rörelse, som skulle kunna bli en rörelse uppåt. Det är inga specifika bolagshändelser", sa en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank var vinnaren bland storbankerna och A-aktien steg 2,3 procent till 72,25 kronor. På fredagen hölls årsstämma där vd Michael Wolf lyfte fram att Sverige håller uppe väl, där marknadsandelar nu tas inom nya bolån, och att ett snart eurointräde för Estland skulle ta ned riskbilden på bankens enskilt största marknad i Baltikum.

"Fortsätter den globala ekonomin att utvecklas utan några överraskningar räknar jag med svarta siffror för helåret 2010 för vår bankkoncern", upprepade Michael Wolf.

Indextunga Nordea, som handlades exklusive rätt till vårens utdelning på 0,25 euro per aktie, sjönk med 3,4 procent till 72,35 kronor.

Även Castellum och Hufvudstaden A, ned 4,7 och 2,1 procent, samt Intrum Justitia, ned 3,9 procent, återfanns bland de aktier som fått utdelningskupongen avskiljd.

Ericsson fortsatte att tappa mark för fjärde handelsdagen i rad. B-aktien minskade 1,3 procent till 73,80 kronor och har backat 4 procent under veckan. I nyhetsflödet har bland annat China Unicom aviserat kraftigt sänkta investeringsnivåer i år, vilket lett till ökad oro.

Bland skogsbolagen lyfte Holmen B 4,6 procent till 194,50 kronor och Stora Enso 3,8 procent till 54,25 kronor.

Bank of America/Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för Stora Enso till neutral, från sälj, med en riktkurs på 10 euro.

Bland börsens mindre bolag stod både Micronic och Nederman för rejäla kursrusningar.

Micronic meddelade att bolaget avser att genomföra en nyemission om 240 miljoner kronor för att säkerställa finansiering till utvecklingen av litografilösningar i samarbete med Intel och aktien lyfte 26 procent till 18:90 kronor.

Nederman avslutade i sin tur veckan med ett förvärv av Dantherm Filtration för drygt 360 miljoner kronor. Det danska bolaget med drygt 900 anställda omsatte en knapp miljard kronor med en mindre förlust som facit under 2009.

"När konjunkturläget är normalt och vi har fått tid på oss att omstrukturera siktar vi på en rörelsemarginal på över 10 procent. Vi ser synergieffekter med marknader och försäljning. Det kommer också komma synergier på kostnadssidan", sa Nedermans finanschef Stefan Fristedt i en framåtblickande kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Nederman-aktien lyfte 14 procent till 83,25 kronor.

 


Flygplan med 22 ombord försvunnet i Nepal

Ett litet flygplan med 22 passagerare ombord har försvunnit i de nepalesiska bergen, rapporterar lokala myndigheter.

Foto:Niranjan Shrestha

En sökinsats med helikoptrar har påbörjats, men den försvåras av dåligt väder och svåra siktförhållanden.

Flygledartornet förlorade kontakten med planet kort efter start från Pokhara, cirka 20 mil väster om huvudstaden Katmandu. Det var på väg mot bergsstaden Jomsom.

Jomsom är en populär destination för vandrare och ligger ungefär 20 minuters flygväg från Pokhara.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?