Stockholmsbörsen: Trist avslutning på veckan

Stockholmsbörsen vände ned under fredagens handel och gick därmed i samma riktning som de ledande europeiska börserna.

OMXS30 stängde 0,6 procent lägre till noteringen 1.027,4. Omsättningen uppgick till 12,8 miljarder kronor.

"Det har varit en ganska lugn utveckling på börsen där vi sett efterdyningar från torsdagens IMF-möte. Vi har en rekyl från torsdagen och marknaden står och konsoliderar på nästa rörelse, som skulle kunna bli en rörelse uppåt. Det är inga specifika bolagshändelser", sa en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank var vinnaren bland storbankerna och A-aktien steg 2,3 procent till 72,25 kronor. På fredagen hölls årsstämma där vd Michael Wolf lyfte fram att Sverige håller uppe väl, där marknadsandelar nu tas inom nya bolån, och att ett snart eurointräde för Estland skulle ta ned riskbilden på bankens enskilt största marknad i Baltikum.

"Fortsätter den globala ekonomin att utvecklas utan några överraskningar räknar jag med svarta siffror för helåret 2010 för vår bankkoncern", upprepade Michael Wolf.

Indextunga Nordea, som handlades exklusive rätt till vårens utdelning på 0,25 euro per aktie, sjönk med 3,4 procent till 72,35 kronor.

Även Castellum och Hufvudstaden A, ned 4,7 och 2,1 procent, samt Intrum Justitia, ned 3,9 procent, återfanns bland de aktier som fått utdelningskupongen avskiljd.

Ericsson fortsatte att tappa mark för fjärde handelsdagen i rad. B-aktien minskade 1,3 procent till 73,80 kronor och har backat 4 procent under veckan. I nyhetsflödet har bland annat China Unicom aviserat kraftigt sänkta investeringsnivåer i år, vilket lett till ökad oro.

Bland skogsbolagen lyfte Holmen B 4,6 procent till 194,50 kronor och Stora Enso 3,8 procent till 54,25 kronor.

Bank of America/Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för Stora Enso till neutral, från sälj, med en riktkurs på 10 euro.

Bland börsens mindre bolag stod både Micronic och Nederman för rejäla kursrusningar.

Micronic meddelade att bolaget avser att genomföra en nyemission om 240 miljoner kronor för att säkerställa finansiering till utvecklingen av litografilösningar i samarbete med Intel och aktien lyfte 26 procent till 18:90 kronor.

Nederman avslutade i sin tur veckan med ett förvärv av Dantherm Filtration för drygt 360 miljoner kronor. Det danska bolaget med drygt 900 anställda omsatte en knapp miljard kronor med en mindre förlust som facit under 2009.

"När konjunkturläget är normalt och vi har fått tid på oss att omstrukturera siktar vi på en rörelsemarginal på över 10 procent. Vi ser synergieffekter med marknader och försäljning. Det kommer också komma synergier på kostnadssidan", sa Nedermans finanschef Stefan Fristedt i en framåtblickande kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Nederman-aktien lyfte 14 procent till 83,25 kronor.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?