1515
Annons

Räntor & valutor: Revansch för kronan

Europaräntorna har fortsatt svagt uppåt under torsdagens förmiddagshandel och de svenska stiger i linje med de internationella. Euron har hämtat tillbaka en del av en tidigare större försvagning på morgonen, men är fortsatt under press på grund av avsaknad av konkreta planer för hur finanskrisen i Grekland ska kunna lösas. Huruvida läget kommer att klarna efter det två dagar långa EU- toppmötet, som inleds i dag, är fortsatt oklart.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade i EU- parlamentet att euron tillhör den "politiska kärnan" i EU och måste försvaras. Finansmarknaderna är fortsatt volatila och EU:s toppmöte i dag och i morgon hålls vid ett "kritiskt tillfälle", enligt kommissionären.

Han sade också att Grekland är "på rätt spår" för att minska sitt budgetunderskott under 2010 och att ett ramverk finns redo om Grekland skulle efterfråga det.

Cecilia Skingsley, chef för ränte- och valutaanalys på Swedbank, räknar med att volatiliteten på valutamarknaden kommer att fortsätta åtminstone tills Greklandsproblematiken fått en lösning.

"Ju längre tiden går som man inom euroområdet inte lyckas sy ihop ett hjälppaket, desto större sannolikhet är det för att IMF får ta över. Det är trots allt de som har expertisen på området. I slutändan tror jag att det blir IMF som håller i det hela, på ett eller annat sätt", säger hon.

Hon konstaterar att svenska räntor och kronan går starkt i den "flykt till kvalitet" som gäller just nu.

SEB Merchant Banking skriver i sitt morgonbrev att "Nu är det upp till bevis för unionen att leverera ett konkret paket för att lösa den omedelbara finansieringen av den grekiska statsskulden. Tålamodet på marknaden förefaller bristfälligt att döma av EUR/USD-kollapsen".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i det tyska parlamentet på torsdagen att hon kommer att föreslå för EU-toppmötet att en kombination av hjälp från Internationella valutafonden, IMF, och bilaterala EU-lån erbjuds till Grekland som en sista utväg.

Strax före lunch är den svenska tioåriga benchmarkobligationen upp 4 punkter till 3,20 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan den tyska tioåringen är upp 3 punkter till 3,11 procent. Räntegapet har därmed vidgats till 9 punkter (8).

SCB-statistik visade att svenska producentpriser steg lite mer än väntat i februari på grund av en brant uppgång för elpriserna. Elprisuppgången väntas dock vara tillfällig. Priserna på konsumtionsvaror, som är viktigare för KPI- utsikterna, sjönk samtidigt mer än väntat.

Enligt Olle Holmgren, SEB Merchant Banking, var prisnedgången på konsumtionsvaror, jämfört med ett år tidigare, den största sedan mätningarna startade 1990.

"Dessutom är det sannolikt att en fortsatt kronförstärkning kommer att sänka priserna på konsumentvaror (liksom hela PPI) betydligt även i mars och april", skriver han i en kommentar.

Cecilia Skingsley, Swedbank, tycker att PPI- statistiken var i linje med deras bedömning om ett fortsatt lågt pristryck i Sverige under de närmaste två åren.

I den pågående avtalsrörelsen meddelade LO-förbundet Livs på förmiddagen att de trappar upp konflikten och varslar om strejk vid 7 arbetsplatser omfattande cirka 2.000 medlemmar. Strejkvarslet läggs efter att arbetsgivarparten, LI, enligt Livs uppmanat till strejkbryteri och träder i kraft från och med onsdagen den 7 april klockan 12.00.

Samtidigt har IF Metall uppgivit att de förväntar sig en slutlig hemställan under torsdag eftermiddag med preliminär svarstid från klockan 21 i kväll. Hemställan som nu diskuteras är bred och täcker sex avtalsområden hos IF Metall med flera olika motparter.

Under förmiddagen kom också statistik som visade att penningmängden, mätt som M3, i euroområdet sjönk betydligt mer än väntat i februari. M3 minskade med 0,4 procent jämfört med samma månad förra året i stället för väntade -0,1 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Michel Schubert, analytiker på Commerzbank, skriver att M3 påverkades av negativa basffekter. Jämfört med månaden före var M3 oförändrad.

Han noterar att utlåningen till icke-finansiella företag i euroområdet steg med 0,3 procent i februari, jämfört med i januari, efter att ha fallit de elva föregående månaderna.

Commerzbanks bedömning är att en vändning i låneutvecklingen kommer att bli tydlig under 2011.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet sade att ECB avser att behålla sina nuvarande regler för lägsta rating på säkerheter vid repotransaktioner under 2011. ECB kommer också att införa ett graderat system för haircut (nedsättning av belåningsvärde) från och med januari 2011.

ECB-chefen upprepade också att den nuvarande räntenivån är lämplig. Den ekonomiska återhämtningen fortsätter, men krisen är inte över och det går inte att utesluta bakslag under återhämtningen, sade han.

Amerikanska marknadsräntor pekade svagt nedåt i den europeiska förmiddagshandeln, efter uppgångar dagen före.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas på 1,07 procent, upp 2 punkter jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan tioåringen är 7 punkter högre på 3,83 procent.

Under eftermiddagen kommer nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan, som väntas ha uppgått till 450.000 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 15 utfrågas Fed-chefen Ben Bernanke om exitstrategin i representanthusets finanskommitté, en utfrågning som tidigare skulle ha hållits den 10 februari men som då sköts upp på grund av snöproblem.

På valutamarknaden handlas euron vid lunchtid kring 1:335 mot dollarn, stabilt jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Dollarn är samtidigt stabil mot yenen strax under 92- strecket.

Kronan har blivit drygt 1 öre starkare mot euron och 2 öre starkare mot dollarn.


Då kan Kina införa en ny lockdown

Även om apkopporna inte skulle utvecklas till ett större hot kan Peking stå redo för en ny nedstängning.

Foto:TT

Om apkopporna sprider sig till Kina, kommer Peking att införa samma nolltolerans mot sjukdomen som man nu har mot coronaviruset, och kommer politikerna återigen stänga ner samhället och införa reseförbud från andra länder? Jag tror det är dags att förbereda sig på ett sådant scenario. 

Statskontrollerade kinesiska medier har redan börjat dra kopplingar till hur USA och Europa ”misslyckades” med att stoppa coronaviruset till ett nytt potentiellt misslyckande att stoppa apkopporna. Samtidigt framhåller de hur Kinas modell – med nedstängningar av miljonstäder och isolering från omvärlden – är överlägsen.

 ”Kina kan införa karantänåtgärder för personer ankommande från länder med ökat antal infektioner av apkopporna”, skriver den nationalistiska tidningen Global Times, med referens till en kinesisk immunolog.

China Daily skriver: ”Pandemier bryr sig inte om gränser”, med koppling till apkopporna.

Sjukdomen har nu spridit sig till över ett dussin länder, främst i Europa, med över 200 bekräftade och misstänkta fall, enligt Världshälsoorganisationen.

På sociala medier i Kina flödar konspirationsteorier om att den amerikanska regeringen skapat och sprider apkopporna med flit. Även om Kinas regering och medier ännu inte börjat sprida liknande uppgifter så är det anmärkningsvärt att landets censur- och propagandaapparat inte raderar dessa inlägg (vilket annars burkigt är om det inte är i partiets intresse).

Det sprids också uppgifter om att en ”amerikansk terrororganisation” kopplad till USA:s regering har startat ett biokemiskt krig mot omvärlden, och att Kina måste ”vara på sin vakt” och förbereda sig på en attack.

Kinas utrikesdepartementen har tidigare påstått att det var den amerikanska armén som spred coronaviruset till Wuhan, samt spridit andra grundlösa konspirationsteorier.

Att döma av de statskontrollerade medierna – som ofta ses som inofficiella språkrör för kommunistpartiet och olika myndigheter – skulle Peking stå redo att isolera Kina ytterligare för att förhindra spridning av apkopporna eller andra smittsamma sjukdomar.

 ”Kina kommer troligen börja stoppa flyg från infekterade länder”, säger en analytiker vid en kapitalförvaltningsfirma i Hongkong.

Dussintals kinesiska städer och tillverknings- och logistikcenter, med sammanlagd befolkning på över 300 miljoner människor, har varit helt eller delvis nedstängda under de senaste veckorna och månaderna.

Jag talade med en affärsman i Shanghai som suttit inlåst med sin familj i över två månader, och pekade på risken med Pekings potentiella respons om apkopporna skulle få spridning. Hans kommentar: ”Åh nej, inte igen… jag orkar inte”.

Pekings nolltolerans tycks ha blivit en prestigefråga för president Xi Jinping. Men trots nedstängningarna fortsätter viruset att sprida sig i landet.

”Nedstängningarna i Kina är dåligt genomtänkta, och inte baserade på några som helst vetenskapliga bevis. Snarare går de på tvärs med vetenskapliga bevis och logiskt tänkande”, säger Steve Hanke, ekonomiprofessor vid Johns Hopkins University.

Steve Hanke har tillsammans med Lars Jonung vid Lunds universitet och Jonas Herby vid danska tankesmedjan Center for Political Studies publicerat en rapport med slutsatsen att nedstängning av samhällen gjort föga för att minska dödstalen från pandemin – och bör förkastas som ett pandemipolitiskt instrument.

Kinas kompromisslösa nolltolerans leder nu till landets ekonomi kör i diket och internationella investerare flyr landet. Myndigheternas tillslag mot det privata näringslivet (som raderat ut 2.000 miljarder dollar i marknadsvärde), samt Pekings stöd för Ryssland, skrämmer också iväg investerare.

Amerikanska handelskammaren i Kina uppgav nyligen att man ”förbereder sig för massutflytt av utländsk arbetskraft under sommaren”, medan allt färre människor från andra länder är villiga att flytta till Kina.

Även om apkopporna inte utvecklas till något större hot så är Pekings linje klar inför nästa gång en sjukdom står för tröskeln – nedstängning och isolering är arbetssättet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?