Räntor & valutor: Revansch för kronan

Europaräntorna har fortsatt svagt uppåt under torsdagens förmiddagshandel och de svenska stiger i linje med de internationella. Euron har hämtat tillbaka en del av en tidigare större försvagning på morgonen, men är fortsatt under press på grund av avsaknad av konkreta planer för hur finanskrisen i Grekland ska kunna lösas. Huruvida läget kommer att klarna efter det två dagar långa EU- toppmötet, som inleds i dag, är fortsatt oklart.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade i EU- parlamentet att euron tillhör den "politiska kärnan" i EU och måste försvaras. Finansmarknaderna är fortsatt volatila och EU:s toppmöte i dag och i morgon hålls vid ett "kritiskt tillfälle", enligt kommissionären.

Han sade också att Grekland är "på rätt spår" för att minska sitt budgetunderskott under 2010 och att ett ramverk finns redo om Grekland skulle efterfråga det.

Cecilia Skingsley, chef för ränte- och valutaanalys på Swedbank, räknar med att volatiliteten på valutamarknaden kommer att fortsätta åtminstone tills Greklandsproblematiken fått en lösning.

"Ju längre tiden går som man inom euroområdet inte lyckas sy ihop ett hjälppaket, desto större sannolikhet är det för att IMF får ta över. Det är trots allt de som har expertisen på området. I slutändan tror jag att det blir IMF som håller i det hela, på ett eller annat sätt", säger hon.

Hon konstaterar att svenska räntor och kronan går starkt i den "flykt till kvalitet" som gäller just nu.

SEB Merchant Banking skriver i sitt morgonbrev att "Nu är det upp till bevis för unionen att leverera ett konkret paket för att lösa den omedelbara finansieringen av den grekiska statsskulden. Tålamodet på marknaden förefaller bristfälligt att döma av EUR/USD-kollapsen".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i det tyska parlamentet på torsdagen att hon kommer att föreslå för EU-toppmötet att en kombination av hjälp från Internationella valutafonden, IMF, och bilaterala EU-lån erbjuds till Grekland som en sista utväg.

Strax före lunch är den svenska tioåriga benchmarkobligationen upp 4 punkter till 3,20 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan den tyska tioåringen är upp 3 punkter till 3,11 procent. Räntegapet har därmed vidgats till 9 punkter (8).

SCB-statistik visade att svenska producentpriser steg lite mer än väntat i februari på grund av en brant uppgång för elpriserna. Elprisuppgången väntas dock vara tillfällig. Priserna på konsumtionsvaror, som är viktigare för KPI- utsikterna, sjönk samtidigt mer än väntat.

Enligt Olle Holmgren, SEB Merchant Banking, var prisnedgången på konsumtionsvaror, jämfört med ett år tidigare, den största sedan mätningarna startade 1990.

"Dessutom är det sannolikt att en fortsatt kronförstärkning kommer att sänka priserna på konsumentvaror (liksom hela PPI) betydligt även i mars och april", skriver han i en kommentar.

Cecilia Skingsley, Swedbank, tycker att PPI- statistiken var i linje med deras bedömning om ett fortsatt lågt pristryck i Sverige under de närmaste två åren.

I den pågående avtalsrörelsen meddelade LO-förbundet Livs på förmiddagen att de trappar upp konflikten och varslar om strejk vid 7 arbetsplatser omfattande cirka 2.000 medlemmar. Strejkvarslet läggs efter att arbetsgivarparten, LI, enligt Livs uppmanat till strejkbryteri och träder i kraft från och med onsdagen den 7 april klockan 12.00.

Samtidigt har IF Metall uppgivit att de förväntar sig en slutlig hemställan under torsdag eftermiddag med preliminär svarstid från klockan 21 i kväll. Hemställan som nu diskuteras är bred och täcker sex avtalsområden hos IF Metall med flera olika motparter.

Under förmiddagen kom också statistik som visade att penningmängden, mätt som M3, i euroområdet sjönk betydligt mer än väntat i februari. M3 minskade med 0,4 procent jämfört med samma månad förra året i stället för väntade -0,1 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Michel Schubert, analytiker på Commerzbank, skriver att M3 påverkades av negativa basffekter. Jämfört med månaden före var M3 oförändrad.

Han noterar att utlåningen till icke-finansiella företag i euroområdet steg med 0,3 procent i februari, jämfört med i januari, efter att ha fallit de elva föregående månaderna.

Commerzbanks bedömning är att en vändning i låneutvecklingen kommer att bli tydlig under 2011.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet sade att ECB avser att behålla sina nuvarande regler för lägsta rating på säkerheter vid repotransaktioner under 2011. ECB kommer också att införa ett graderat system för haircut (nedsättning av belåningsvärde) från och med januari 2011.

ECB-chefen upprepade också att den nuvarande räntenivån är lämplig. Den ekonomiska återhämtningen fortsätter, men krisen är inte över och det går inte att utesluta bakslag under återhämtningen, sade han.

Amerikanska marknadsräntor pekade svagt nedåt i den europeiska förmiddagshandeln, efter uppgångar dagen före.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas på 1,07 procent, upp 2 punkter jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan tioåringen är 7 punkter högre på 3,83 procent.

Under eftermiddagen kommer nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan, som väntas ha uppgått till 450.000 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 15 utfrågas Fed-chefen Ben Bernanke om exitstrategin i representanthusets finanskommitté, en utfrågning som tidigare skulle ha hållits den 10 februari men som då sköts upp på grund av snöproblem.

På valutamarknaden handlas euron vid lunchtid kring 1:335 mot dollarn, stabilt jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Dollarn är samtidigt stabil mot yenen strax under 92- strecket.

Kronan har blivit drygt 1 öre starkare mot euron och 2 öre starkare mot dollarn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?