Räntor & valutor: Revansch för dollarn

Europaräntorna steg några punkter överlag i den inledande handeln på torsdagen, efter att såväl japanska som amerikanska räntor stigit. Svenska statsobligationer är 1-2 punkter upp, med tioåringen 2 punkter högre på 3,18 procent.

På torsdagens agenda står för svensk del producentpriserna i februari, som väntas ha ökat med 0,2 procent jämfört med månaden före och 0,9 procent i årstakt enligt SME Direkts prognosenkät. Dessutom publicerar SCB finansmarknadsstatistiken för februari.

Från euroområdet kommer M3 i februari, som väntas ha sjunkit med 0,1 procent i årstakt. I Storbritannien publiceras detaljhandeln för februari, som spås ha ökat med 0,6 procent.

Fokus riktas främst mot EU-toppmötet i Bryssel, som inleds på torsdagen. Företrädare för Tyskland uppgav på onsdagen att ett stödpaket till Grekland inte var på agendan för EU-toppmötet och att ett extra eurogruppsmöte inte har föreslagits. Källor i Frankrike uppgav samtidigt att ett eurogruppsmöte skulle kunna hållas någon gång under torsdagen.

Tysklands ståndpunkt är att hjälp till Grekland bara blir aktuellt om Grekland skulle misslyckas med att finansiera sig på marknaden. Tyskland har också öppnat dörren för att IMF skulle kunna spela en roll vid en eventuell räddningsaktion.

En del bedömare anser samtidigt att IMF-hjälp skulle underminera marknadens förtroende för euron, då det skulle bekräfta misstankar om att euroområdets regeringar på egen hand inte kan hantera problem i ett enskilt medlemsland.

"Nu är det upp till bevis för unionen att leverera ett konkret paket för att lösa den omedelbara finansieringen av den grekiska statsskulden. Tålamodet på marknaden förefaller bristfälligt att döma av EUR/USD-kollapsen", skriver SEB Merchant Banking i sitt morgonbrev.

Euron har fortsatt att försvagas till 1:331 mot dollarn, och har nu tappat cirka 3,5 procent på en dryg vecka.

"Oron för problemen inom en del EU-länder kommer att fortsätta att tynga euron. EU tycks sakna förmågan att lösa sina problem på egen hand, vilket skadar förtroendet för den gemensamma valutan", sade Takeshi Makita på Japan Research Institute till Bloomberg News.

Zhu Min, vice chef vid den kinesiska centralbanken, PBOC, noterade på torsdagen att marknaderna är mycket volatila och oroade för den statliga upplåningen. Den offentliga skuldsättningen väntas vara hög under de kommande fem till åtta åren, och problemen i Grekland är "bara början", sade han.

Mot yenen har dollarn tappat något till 91:80. Den australiska dollarn har stärkts efter att RBA:s vicechef Philip Lowe betonat vikten av att fortsätta normaliseringen av räntenivån. Den svenska kronan har tappat marginellt med handel runt 7:26 mot dollarn och 9:69 mot euron.

USA-räntorna steg efter svensk stängning på onsdagen. Bidragande var svalt intresse för en emission av femåriga statsobligationer för 42 miljarder dollar. Räntan blev 2,605 procent, jämfört med väntade 2,556 procent i en Bloomberg News-prognos. Bid/cover-nivån landade på 2,55, under snittet på 2,74 de senaste fyra auktionerna. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, var 39,7 procent, den lägsta sedan i juli.

Även auktionen av tvååriga statsobligationer för 44 miljarder dollar på tisdagen mötte ett dämpat intresse. På torsdagen ska sjuåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar emitteras.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas på torsdagsmorgonen på 1,07 procent, upp 2 punkter jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan tioåringen är 6 punkter högre på 3,82 procent.

Under eftermiddagen kommer nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan, som väntas ha uppgått till 450.000 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 15 utfrågas Fed-chefen Ben Bernanke om exitstrategin i representanthusets finanskommitté, en utfrågning som tidigare skulle ha hållits den 10 februari men som då sköts upp på grund av snöproblem.

Japanska räntor steg 1-4 punkter på torsdagen, med tioåringen upp 2 punkter till 1,37 procent.

Bank of Japan-ledamoten Hidetoshi Kamezaki indikerade att BOJ är redo att ytterligare utvidga den penningpolitiska lättnaden, efter förra veckans expansion av kreditprogrammet.

"Centralbanken kommer att implementera policyn proaktivt om det krävs, och förra veckans penningpolitiska lättnad var baserad på en sådan hållning", sade han, och tillade att BOJ fortsatt åtar sig att ha en "extremt ackommoderande" policy.

torsdag kl 9.05 (onsdag kl 16.15)

=================================== USD/SEK 7:2690 (7:2568) SSV 6 mån 0,33 (0,33) EUR/SEK 9:6843 (9:6840) Statsobl 10y 3,17 (3,16) EUR/USD 1:3323 (1:3343) Räntegap/ty 7 (8) US obl 10y 3,82 (3,76) Tysk obl 10y 3,10 (3,08) Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933 Nyhetsbyrån Direkt


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?