1515
Annons

Räntor & valutor: Revansch för dollarn

Europaräntorna steg några punkter överlag i den inledande handeln på torsdagen, efter att såväl japanska som amerikanska räntor stigit. Svenska statsobligationer är 1-2 punkter upp, med tioåringen 2 punkter högre på 3,18 procent.

På torsdagens agenda står för svensk del producentpriserna i februari, som väntas ha ökat med 0,2 procent jämfört med månaden före och 0,9 procent i årstakt enligt SME Direkts prognosenkät. Dessutom publicerar SCB finansmarknadsstatistiken för februari.

Från euroområdet kommer M3 i februari, som väntas ha sjunkit med 0,1 procent i årstakt. I Storbritannien publiceras detaljhandeln för februari, som spås ha ökat med 0,6 procent.

Fokus riktas främst mot EU-toppmötet i Bryssel, som inleds på torsdagen. Företrädare för Tyskland uppgav på onsdagen att ett stödpaket till Grekland inte var på agendan för EU-toppmötet och att ett extra eurogruppsmöte inte har föreslagits. Källor i Frankrike uppgav samtidigt att ett eurogruppsmöte skulle kunna hållas någon gång under torsdagen.

Tysklands ståndpunkt är att hjälp till Grekland bara blir aktuellt om Grekland skulle misslyckas med att finansiera sig på marknaden. Tyskland har också öppnat dörren för att IMF skulle kunna spela en roll vid en eventuell räddningsaktion.

En del bedömare anser samtidigt att IMF-hjälp skulle underminera marknadens förtroende för euron, då det skulle bekräfta misstankar om att euroområdets regeringar på egen hand inte kan hantera problem i ett enskilt medlemsland.

"Nu är det upp till bevis för unionen att leverera ett konkret paket för att lösa den omedelbara finansieringen av den grekiska statsskulden. Tålamodet på marknaden förefaller bristfälligt att döma av EUR/USD-kollapsen", skriver SEB Merchant Banking i sitt morgonbrev.

Euron har fortsatt att försvagas till 1:331 mot dollarn, och har nu tappat cirka 3,5 procent på en dryg vecka.

"Oron för problemen inom en del EU-länder kommer att fortsätta att tynga euron. EU tycks sakna förmågan att lösa sina problem på egen hand, vilket skadar förtroendet för den gemensamma valutan", sade Takeshi Makita på Japan Research Institute till Bloomberg News.

Zhu Min, vice chef vid den kinesiska centralbanken, PBOC, noterade på torsdagen att marknaderna är mycket volatila och oroade för den statliga upplåningen. Den offentliga skuldsättningen väntas vara hög under de kommande fem till åtta åren, och problemen i Grekland är "bara början", sade han.

Mot yenen har dollarn tappat något till 91:80. Den australiska dollarn har stärkts efter att RBA:s vicechef Philip Lowe betonat vikten av att fortsätta normaliseringen av räntenivån. Den svenska kronan har tappat marginellt med handel runt 7:26 mot dollarn och 9:69 mot euron.

USA-räntorna steg efter svensk stängning på onsdagen. Bidragande var svalt intresse för en emission av femåriga statsobligationer för 42 miljarder dollar. Räntan blev 2,605 procent, jämfört med väntade 2,556 procent i en Bloomberg News-prognos. Bid/cover-nivån landade på 2,55, under snittet på 2,74 de senaste fyra auktionerna. Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, var 39,7 procent, den lägsta sedan i juli.

Även auktionen av tvååriga statsobligationer för 44 miljarder dollar på tisdagen mötte ett dämpat intresse. På torsdagen ska sjuåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar emitteras.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas på torsdagsmorgonen på 1,07 procent, upp 2 punkter jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan tioåringen är 6 punkter högre på 3,82 procent.

Under eftermiddagen kommer nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan, som väntas ha uppgått till 450.000 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 15 utfrågas Fed-chefen Ben Bernanke om exitstrategin i representanthusets finanskommitté, en utfrågning som tidigare skulle ha hållits den 10 februari men som då sköts upp på grund av snöproblem.

Japanska räntor steg 1-4 punkter på torsdagen, med tioåringen upp 2 punkter till 1,37 procent.

Bank of Japan-ledamoten Hidetoshi Kamezaki indikerade att BOJ är redo att ytterligare utvidga den penningpolitiska lättnaden, efter förra veckans expansion av kreditprogrammet.

"Centralbanken kommer att implementera policyn proaktivt om det krävs, och förra veckans penningpolitiska lättnad var baserad på en sådan hållning", sade han, och tillade att BOJ fortsatt åtar sig att ha en "extremt ackommoderande" policy.

torsdag kl 9.05 (onsdag kl 16.15)

=================================== USD/SEK 7:2690 (7:2568) SSV 6 mån 0,33 (0,33) EUR/SEK 9:6843 (9:6840) Statsobl 10y 3,17 (3,16) EUR/USD 1:3323 (1:3343) Räntegap/ty 7 (8) US obl 10y 3,82 (3,76) Tysk obl 10y 3,10 (3,08) Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933 Nyhetsbyrån Direkt


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?