1515
Annons

USA-börser: Darrigt runt nollan

New York-börserna var ned på onsdagen. Fitchs nedgradering av Portugals kreditbetyg på förmiddagen pressade Europabörserna och bidrog även till en trist öppning i New York. Handeln i New York har sedan gått i sidled.

Vid klockan 18.00 var Dow Jones Industrial Average ned 0,3 procent. S&P 500 sjönk 0,4 procent medan Nasdaq tappade 0,5 procent.

Telekom hade det tungt. Verizon sjönk 1,6 procent och AT&T 1,1 procent.

Åt andra hållet gick bankerna. En analytiker från Rochdale Securities sade att bankerna kan komma att gå upp 400 procent de närmaste två till tre åren. Bank of America steg med 2,5 procent.

General Electric ökade 1,4 procent sedan analyshuset Sanford C Bernstein höjt estimaten för 2010 och 2011. Den förväntade vinstökningen väntas komma på grund av bättre resultat från GE Capital.

Adobe rapporterade en justerad vinst per aktie på 40 cent, mot väntade 37 cent. Aktien klättrade 4,0 procent.


Lavinartad smittspridning i Nordkorea

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har mobiliserat militären för att kontrollera coronautbrottet i landet, som nyligen bekräftade sitt första covidfall.

50 personer uppges ha avlidit och över en miljon drabbats av feber.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen.
Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen.Foto:KCNA/AP/TT

Under måndagen har ytterligare åtta personer dött och nästan 400.000 fler drabbats av feber, säger Nordkoreas hälsomyndigheter. Det innebär att antalet sjuka ökat lavinartat på bara några dagar. Totalt sägs runt 1,2 miljoner ha insjuknat och 50 ha avlidit sedan utbrottets start.

Det är oklart om alla drabbade verkligen har covid. Experter bedömer att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen och landet har bara bekräftat att en av de som avlidit har varit smittad. 

Utomstående experter bedömer dock att utbrottet kan vara värre än vad myndigheterna uppger. Cho Han Bum, analytiker vid institutet för koreansk återförening i Seoul, säger att Nordkoreas febersiffror verkar vara en ”ren lögn”.

”Nordkorea säger att runt 390.000 personer insjuknade men att bara åtta dog senaste dygnet, medan Sydkorea (i söndags) rapporterade 25.000 nya fall och 48 dödsfall”, säger han.

Nordkorea bekräftade sitt första fall av coronaviruset den 13 maj varpå Kim Jong-Un utlyste en nationell nedstängning. Spridningen kan ha accelererat i landet i samband med en stor militärparad i huvudstaden Pyongyang den 25 april.

Det finns en oro för hur coronaviruset kan drabba det slutna landet med 26 miljoner invånare, där vaccinationsgraden tros vara låg och vårdsystemet är bristfälligt. Det främsta vapnet mot pandemin tros vara att isolera människor. Tidigare har statliga medier rapporterat att 1,3 miljoner människor, bland annat lärare och läkarstudenter, mobiliserats för att söka efter personer med febersymptom och se till att de sätts i karantän. 

Landets ledare Kim Jong-Un ska vid ett möte på söndagen ha kritiserat myndigheter som varit senfärdiga med att förse apotek med läkemedel i tid, och landets apotek har fått order om att hålla öppet dygnet runt.

Sjukvårdare vid militären har satts in i Pyongyang för att hjälpa till med läkemedelslogistiken, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sydkorea och Kina har erbjudit hjälp, men inte hört något från sin granne än.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?