Stockholmsbörsen: Tungviktare sänker humöret

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med att pendla runt oförändrat i likhet med övriga Europa.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,2 procent lägre till noteringen 1.028,3. Omsättningen uppgick till 2,4 miljarder kronor.

Högt upp på omsättningslistan låg SSAB A som steg med 0,2 procent till 126:10 kronor.

Volvo B steg med 1,4 procent till 75:65 kronor. Koncernens totala lastbilsleveranser ökade med 11 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Totalt levererades 11.955 fordon.

Två av börsens riktiga tungviktare, Ericsson och H&M, gick svagare än övriga marknaden och bidrog till att hålla nere index.

Ericsson backade 1,6 procent till 75:45 kronor och H&M tappade 0,6 procent till 473 kronor.

En av de stora vinnarna under morgonhandeln var Diamyd som handlades upp 9,0 procent till 158 kronor efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, beviljat särläkemedelsstatus för bolagets diabetesvaccin. Det innebär sju års marknadsexklusivitet i USA, skattelättnader för klinisk forskning och befrielse från vissa FDA-avgifter.

Arise Windpower, som hade sin första handelsdag på onsdagen, sjönk från introduktionskursen 55 kronor till 52:50 kronor, motsvarande en nedgång på 4,5 procent.

SCA B steg med 0,3 procent till 103:40 kronor. Morgan Stanley har satt rekommendation övervikt med riktkurs 135 kronor.

Morgan Stanley inledde även sin bevakning av Stora Enso. Rekommendationen har satts till jämvikt och riktkursen ligger på 5:10 euro. Stora Enso R var oförändrad på 51:00 kronor i Stockholm och noterades ned 0,1 procent till 5:27 euro i Helsingfors.

Billerud handlades ned 0,4 procent till 57:25 kronor. Bolagets vd, Per Lindberg, sammanfattade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt årets första kvartal med fortsatt starka orderböcker, fullt kapacitetsutnyttjande och att efterfrågeutvecklingen ligger i linje med bolagets förväntningar. Dock har kunderna bjudit på hårt motstånd när Billerud försökt få upp priserna ytterligare.

"Det jag vill poängtera är att prisökningarna inte är så lätt att få igenom som man kanske tror. Prishöjningarna är delvis redan genomförda och det kommer att kommer mer. Men går det lätt? Nej, det gör det inte", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Börserna i New York noterade stabila uppgångar på tisdagen och i täten låg stålproducenterna. Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 1,0 procent. S&P 500 steg 0,7 procent medan Nasdaq klättrade 0,8 procent.

De asiatiska börserna drogs med av uppgångarna i USA och noterade måttliga uppgångar på onsdagsmorgonen.

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 107,0 i mars, från reviderade 107,6 månaden före (107,7). Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle stiga till 109,1 i mars.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?