1515
Annons

Stockholmsbörsen: Teminer pekar på svagt stigande kurser

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en svagt positiv öppning när handeln i Europa inleds på onsdagen.

En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp 0,1 procent, CAC 40 Index noterades 0,2 procent upp och DAX-terminen var upp 0,1 procent.

I Asien var börserna överlag stigande på onsdagsmorgonen. I Kina kom en del lyftkraft från Bank of China som rapporterat ett starkare kvartal än väntat,
något som såg till att glädja finansaktier i sektorn.

Tisdagshandeln i USA präglades av uppgångar, och mycket av optimismen hämtades från bostadsstatistik som visade att försäljningen av befintliga bostäder sjönk mindre än väntat under februari.

Noterbart var Caterpillar som steg 4,1 procent tack vare en höjd rekommendation.

Gruvbolag i både Asien och USA noterades upp efter att gruvjätten Vale höjt sina priser på järnmalm.

Bland de större nyheterna på hemmaplan hittas att Volvos lastbilsleveranser
steg med 11 procent i februari jämfört med samma period förra året. Totalt
levererades 11.955 fordon.

På onsdagen välkomnar Stockholmsbörsen Arise Windpower som tillförs 550 miljoner kronor i och med sin notering. Priset i börsnoteringen fastställdes
till 55 kronor vilket var den lägsta nivån i intervallet för erbjudandet.

Diamyd kan komma att hamna i fokus efter att den amerikanska
läkemedelsmyndigheten, FDA, beviljat särläkemedelsstatus för bolagets
diabetesvaccin. Det innebär sju års marknadsexklusivitet i USA, skattelättnader för klinisk forskning och befrielse från vissa FDA-avgifter.

Morgan Stanley har inlett bevakning av SCA och Stora Enso. Rekommendationen på SCA har satts till övervikt medan Stora Enso får nöja sig med jämvikt.

Vid Stockholmsbörsens öppning presenterar Konjunkturinstitutet sin barometer för företag och hushåll. Barometerindikatorn väntas ha stigit till 109,1 i mars, från 107,7 i februari och förväntningarna inom tillverkningsindustrin ha stigit till 5 från 3. Hushållens förväntningar (CCI) spås ha stigit till svagt till 13,9 från 13,0 i februari, enligt SME Direkts enkäter bland analytiker.

Under dagen väntas även bland annat inköpschefsindex från Tyslkand och EMU.
Från Tyskland väntas även IFO-index in klockan 10.00. Från USA väntas lite senare under dagen statistik för försäljningen av nya bostäder under februari.


Innehåll från RISMAAnnons

Systematisera ESG-arbetet med banbrytande teknologi från RISMA

Det var inte länge sedan som socialt, miljömässigt ansvar och bolagsstyrning sågs som en eftertanke – idag är det närmast en hygienfaktor. Med RISMAs ESG-verktyg får företag därför hjälp med att strukturera processer och policyer för att effektivt hantera och kontrollera alla ESG-initiativ i hela organisationen och även omsätta hållbarhetsstrategin till handling.

ESG – Environmental, Social and Governance – är en tätt sammanflätad del av de flesta framgångsrika företags affärsstrategier. Detta till trots kämpar många moderna bolag med att utforma en systematisk approach för att arbeta med dessa frågor.

– Den digitala mognaden ökar, men marknaden ser hur allt fler trender och normer snabbt övergår till att bli regelverk och direktiv – och många hänger inte med. Att ha rätt systemstöd för att kunna möta den snabba utvecklingen blir därför i princip ett måste. Har man ett ramverk att arbeta inom blir det lättare att rikta sina insatser – något som blev tydligt då FN presenterade sina globala mål – men då ökar också behovet av systemstöd, konstaterar Kasper Holton Hülsen, Chief Market Development Officer hos GRC-specialisten RISMA.

Behöver demokratiseras

Traditionellt har många satt sin lit till en uppsjö av Excelark, men ju högre krav som ställs på dokumentering och regelefterlevnad, desto mer komplext blir ESG-arbetet. Därmed ökar också vikten av att förankra ESG-tänket inom hela organisationen. 

– ESG har blivit en viktig ingrediens i affärsmodellen och behöver finnas i hela kedjan, inklusive leverantörer och partners. Annars kan det bli konsekvenser både för företagets fundamentala SLO – Social License to Operate i lokalsamhället – såväl som i resultaträkningen. Därför behöver man bygga en infrastruktur där ESG delegeras och demokratiseras hos medarbetarna, förklarar Oskar Sinha, Vice President New Markets and Growth Strategy. 

Banbrytande ESG-verktyg

Det är här RISMA kommer in – bolagets banbrytande ESG-verktyg hjälper till att överbrygga gapet mellan det strategiska och operationella för att verksamheter ska kunna fokusera även på varför utan också hur och vad. 

– Det komplexa arbetet med att spåra data och processer tvärs över avdelningar blir snabbt en oöverskådlig arbetsuppgift. Det är samtidigt ineffektivt och enormt tidskrävande. Med stöd av rätt teknologi förenklas detta arbete väsentligt där information centraliseras, ramverken är inbyggda och risker utvärderas och hanteras kontinuerligt, avslutar Oskar och Kasper. 

 

Läs mer om RISMAs ESG-lösningar 

Läs mer om RISMAs GRC-lösningar 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISMA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?