Stockholmsbörsen: Sänkt kreditbetyg pressar humöret

Stockholmsbörsen var lägre vid lunchtid på onsdagen, mycket på grund av att Fitch sänkt sitt kreditbetyg för Portugal, något som påverkade hela Europa.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,7 procent lägre till noteringen 1023,5. Omsättningen uppgick till 7,0 miljarder kronor.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte under onsdagsförmiddagen sitt kreditbetyg för Portugal till AA-, från tidigare AA, med negativa utsikter. Marknaden reagerade initialt kraftigt ned men återhämtade sig sedan något.

"Det har varit ett överköpt läge på börsen de senaste två veckorna med uppgångar utan nedgångar så det är naturligt att en rekyl kommer. Marknaden reagerar lätt på negativa nyheter som till exempel Portugals sänkta kreditbetyg och allt positivt är redan inprisat i många aktier", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

China Unicom meddelade att de minskar sina investeringar, capex, i infrastruktur med cirka 34 procent. Det sänkte investerarnas aptit för indextunga Ericsson som bidrog starkt till börsens nedgång och backade 2 procent till 75:15 kronor.

Volvo B gick emot börsen och steg med 0,5 procent till 74:95 kronor. Koncernens totala lastbilsleveranser ökade med 11 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Totalt levererades 11.955 fordon.

Andra aktier som höll sig över nollstrecket vid lunchtid var Nokia och Astrazeneca.

En av de stora vinnarna under förmiddagen var Diamyd som handlades upp 9,3 procent till 158:50 kronor efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, beviljat särläkemedelsstatus för bolagets diabetesvaccin. Det innebär sju års marknadsexklusivitet i USA, skattelättnader för klinisk forskning och befrielse från vissa FDA-avgifter.

Arise Windpower, som hade sin första handelsdag på onsdagen, sjönk från introduktionskursen 55 kronor till 51 kronor, motsvarande en nedgång på 7,2 procent.

Finanssektorn har under förmiddagen gått generellt svagt och på Stockholmsbörsen tappade samtliga storbanker. Nordea höll emot bäst och noterades ned 0,2 procent till 73:90 kronor. Swedbank A visar störst nedgång på 2,0 procent till 70 kronor. SEB A och SHB A gick ned i linje med börsen.

SCA B föll 0,1 procent till 103:10 kronor. Morgan Stanley har satt rekommendation övervikt med riktkurs 135 kronor.

Morgan Stanley inledde även sin bevakning av Stora Enso. Rekommendationen har satts till jämvikt och riktkursen ligger på 5:10 euro. Stora Enso R var ned 0,5 procent till 50:75 kronor i Stockholm och noterades ned 1,0 procent till 5:22 euro i Helsingfors.

Billerud handlades ned 0,4 procent till 57:25 kronor. Bolagets vd, Per Lindberg, sammanfattade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt årets första kvartal med fortsatt starka orderböcker, fullt kapacitetsutnyttjande och att efterfrågeutvecklingen ligger i linje med bolagets förväntningar. Dock har kunderna bjudit på hårt motstånd när Billerud försökt få upp priserna ytterligare.

"Det jag vill poängtera är att prisökningarna inte är så lätta att få igenom som man kanske tror. Prishöjningarna är delvis redan genomförda och det kommer att kommer mer. Men går det lätt? Nej, det gör det inte", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 107,0 i mars, från reviderade 107,6 månaden före (107,7). Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle stiga till 109,1 i mars.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna ned.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?