1515
Annons

Stockholmsbörsen: Sänkt kreditbetyg pressar humöret

Stockholmsbörsen var lägre vid lunchtid på onsdagen, mycket på grund av att Fitch sänkt sitt kreditbetyg för Portugal, något som påverkade hela Europa.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,7 procent lägre till noteringen 1023,5. Omsättningen uppgick till 7,0 miljarder kronor.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte under onsdagsförmiddagen sitt kreditbetyg för Portugal till AA-, från tidigare AA, med negativa utsikter. Marknaden reagerade initialt kraftigt ned men återhämtade sig sedan något.

"Det har varit ett överköpt läge på börsen de senaste två veckorna med uppgångar utan nedgångar så det är naturligt att en rekyl kommer. Marknaden reagerar lätt på negativa nyheter som till exempel Portugals sänkta kreditbetyg och allt positivt är redan inprisat i många aktier", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

China Unicom meddelade att de minskar sina investeringar, capex, i infrastruktur med cirka 34 procent. Det sänkte investerarnas aptit för indextunga Ericsson som bidrog starkt till börsens nedgång och backade 2 procent till 75:15 kronor.

Volvo B gick emot börsen och steg med 0,5 procent till 74:95 kronor. Koncernens totala lastbilsleveranser ökade med 11 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Totalt levererades 11.955 fordon.

Andra aktier som höll sig över nollstrecket vid lunchtid var Nokia och Astrazeneca.

En av de stora vinnarna under förmiddagen var Diamyd som handlades upp 9,3 procent till 158:50 kronor efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, beviljat särläkemedelsstatus för bolagets diabetesvaccin. Det innebär sju års marknadsexklusivitet i USA, skattelättnader för klinisk forskning och befrielse från vissa FDA-avgifter.

Arise Windpower, som hade sin första handelsdag på onsdagen, sjönk från introduktionskursen 55 kronor till 51 kronor, motsvarande en nedgång på 7,2 procent.

Finanssektorn har under förmiddagen gått generellt svagt och på Stockholmsbörsen tappade samtliga storbanker. Nordea höll emot bäst och noterades ned 0,2 procent till 73:90 kronor. Swedbank A visar störst nedgång på 2,0 procent till 70 kronor. SEB A och SHB A gick ned i linje med börsen.

SCA B föll 0,1 procent till 103:10 kronor. Morgan Stanley har satt rekommendation övervikt med riktkurs 135 kronor.

Morgan Stanley inledde även sin bevakning av Stora Enso. Rekommendationen har satts till jämvikt och riktkursen ligger på 5:10 euro. Stora Enso R var ned 0,5 procent till 50:75 kronor i Stockholm och noterades ned 1,0 procent till 5:22 euro i Helsingfors.

Billerud handlades ned 0,4 procent till 57:25 kronor. Bolagets vd, Per Lindberg, sammanfattade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt årets första kvartal med fortsatt starka orderböcker, fullt kapacitetsutnyttjande och att efterfrågeutvecklingen ligger i linje med bolagets förväntningar. Dock har kunderna bjudit på hårt motstånd när Billerud försökt få upp priserna ytterligare.

"Det jag vill poängtera är att prisökningarna inte är så lätta att få igenom som man kanske tror. Prishöjningarna är delvis redan genomförda och det kommer att kommer mer. Men går det lätt? Nej, det gör det inte", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 107,0 i mars, från reviderade 107,6 månaden före (107,7). Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle stiga till 109,1 i mars.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna ned.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?