Stockholmsbörsen: Portugal satte press

Stockholmsbörsen präglades liksom omvärldsbörserna av beskedet att Fitch sänkt kreditbetyget för Portugal på onsdagen, vilket satte tonen på handeln.


 

OMXS30 stängde sedan 0,3 procent lägre till noteringen 1.027,1. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor.

"Det har varit ett överköpt läge på börsen de senaste två veckorna med uppgångar utan nedgångar, så det är naturligt att en rekyl kommer. Marknaden reagerar lätt på negativa nyheter som till exempel Portugals sänkta kreditbetyg och allt positivt är redan inprisat i många aktier", sade en analytiker till nyhetsbyrån Direkt.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte kreditbetyget för Portugal till AA-, från tidigare AA. Det nya betyget sattes fortsatt negativa utsikter.

China Unicom meddelade att bolaget minskar sina investeringar i infrastruktur, capex, med cirka 34 procent i år. Det sänkte investerarnas aptit för Ericsson som backade 2,0 procent till 75:20 kronor.

Bland storbankerna var Swedbank A under mest press, ned 1,9 procent till 70 kronor, medan Nordea gav stöd till index med en uppgång på 0,5 procent till 74:40 kronor.

SEB A och SHB minskade 0,2 procent och 0,7 procent.

Även HM B, ned 0,4 procent till 474:20 kronor, och Telia Sonera, ned 0,5 procent till 51:85 kronor, tyngde index.

Volvo B agerade motvikt med ett lyft 0,5 procent till 75 kronor. Koncernens totala lastbilsleveranser ökade med 11 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Totalt levererades 11.955 fordon.

Diamyd B handlades upp 4,5 procent till 151:50 kronor efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, beviljat särläkemedelsstatus för bolagets diabetesvaccin.

"Nyheten i sig motiverar ingen större reaktion för Diamyds aktie då den var väntad, osäkerheten var när i tiden beskedet skulle komma", sade Klas Palin, analytiker på Redeye, till Direkt.

Billerud steg 0,9 procent till 58 kronor. Bolagets vd Per Lindberg sammanfattade i en intervju med Direkt årets första kvartal med fortsatt starka orderböcker, fullt kapacitetsutnyttjande och att efterfrågeutvecklingen ligger i linje med bolagets förväntningar. Dock angavs kunderna ha bjudit hårt motstånd när Billerud försökt få upp priserna.

"Det jag vill poängtera är att prisökningarna inte är så lätta att få igenom som man kanske tror. Prishöjningarna är delvis redan genomförda och det kommer att kommer mer. Men går det lätt? Nej, det gör det inte", sade han.

I samband med prospektet till sin företrädesemission meddelade Rörvik Timber att det räknar med att resultatet första kvartalet i år kommer att vara fortsatt negativt.

Anskaffningen av råvara har försvårats av bolagets finansiella ställning, bristande likviditet och den osäkerhet som råder så länge som bolaget är under rekonstruktion, vilket medfört en fortsatt låg produktion. Rörviks B-aktie handlades ned 1,4 procent till 1:45 kronor.

Arise Windpower stängde på 53:75 kronor under sin första handelsdag, vilket var under introduktionskursen på 55 kronor. Som lägst handlades aktien till 49:50 kronor. ABG Sundal Collier, bolagets finansiella rådgivare, var största nettoköpare med nästan 83 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?