1515
Annons

Råvaror: Tung dag för oljan

Råvarumarknaderna gick ned på onsdagen. En dollarförstärkning, efter att Fitch nedgraderat Portugals kreditbetyg, sänkte sentimentet. Euron sjönk ned mot 1,33 dollar på kvällen.

Råoljan tyngdes också av onsdagens lagerrapport, som visade att råoljelagren i USA ökade mycket mer än väntat under förra veckan.

Vid golvhandelns stängning på Nymex noterade WTI- oljan i första terminsposition en nedgång på 1:32 dollar till 80:59 dollar per fat. Brentoljan var samtidigt ned 1:04 dollar till 79:66 dollar per fat.

"Dagens rapport kommer att sätta ett rejält farthinder för råoljan och stoppa den från att gå över 87 och 88 dollar oavsett vad hur dollarn eller börserna rör sig", sade James Cordier, förvaltare på Optionsellers, till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja steg med 7,25 miljoner fat under förra veckan. Det visade statistik från USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News väntades en ökning med 1,65 miljoner fat.

"Råoljetalen var mycket större än väntat. Inte mycket uppmärksamhet har ägnats fundamenta den senaste tiden. Marknaden har varit med fokuserad på vad som händer med dollarn och börserna", sade Tom Bentz, handlare på BNP Paribas, till Bloomberg News.

Importen av råolja ökade med 0,97 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin sjönk med 2,7 miljoner fat. Här väntades lagren ha minskat med 1,5 miljoner fat. Importen av bensin ökade med 0,02 miljoner fat.

Lagren av destillat sjönk med 2,4 miljoner fat under veckan. Här väntades en nedgång med 1,0 miljoner fat. Importen steg med 0,01 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade 0,56 procentenheter till 81,11 procent. Här väntades en oförändrad nivå.

På London Metal Exchange stängde basmetallerna ned. Priserna föll framför allt på förmiddagen. Efter en viss återhämtning på eftermiddagen gick handeln sedan i sidled.

"Det är omfattande försäljning av metaller i takt med att folk minskar risk efter nyheter om Grekland och IMF samt nedgraderingen av Portugal", sade David Thurtell, analytiker på Citigroup, till Bloomberg News.

Tremånadersterminen på koppar föll 69 dollar till 7.371 dollar per ton medan zinken var ned 29 dollar till 2.211.

På ädelmetallmarknaden pressades guldet av dollarn. Spotpriset på guld minskade 18:90 dollar till 1.086:25 dollar per uns.


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?