Stockholmsbörsen: Oregelbunden öppning väntar

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en oregelbunden öppning när handeln i Europa inleds på tisdagen i brist på tydlig vägledning från USA och Asien.

En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 oförändrad, CAC 40 Index noterades 0,2 procent ned och DAX-terminen var oförändrad.

Börserna i New York steg under måndagens handelssession under ledning av hälsorelaterade aktier sedan Representanthuset på söndagen antagit president Barack Obamas omfattande reform av sjukförsäkringssystemet.

Dow Jones slutade 0,4 procent högre, vilket var i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 steg 0,5 procent och Nasdaq Composite ökade 0,9 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling under tisdagen. Tokyobörsens Nikkei 225 tappade 0,5 procent efter att ha varit stängd för helgdag på måndagen då flera av de övriga asiatiska börserna backade. Hongkongs Hang Seng Index steg 0,4 procent efter måndagens fall på över 2 procent.

Oron kring Grekland har fortsatt att dämpas något i spåren av att eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker på måndagseftermiddagen klargjorde att EU inte skulle "överge" Grekland, vilket gav stöd till marknadssentimentet och stärkt euron.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans, sade under natten att den amerikanska ekonomin kan komma att växa i en takt på 3,0-3,5 procent i år, men Federal Reserve kommer att bibehålla en ackommoderande policyhållning under en "utdragen period".

För svensk del har Morgan Stanley höjt riktkursen för Autoliv till 56 dollar, motsvarande 404 kronor, från tidigare 54 dollar och upprepat rekommendationen övervikt. Baird har höjt rekommendationen för Autoliv till outperform, från tidigare neutral, med riktkurs 60 dollar.

JP Morgan har höjt riktkursen för Atlas Copco till 130 kronor, från tidigare 125 kronor och upprepat rekommendation övervikt. Vidare har JP Morgan höjt riktkursen för Sandvik till 88 kronor, från tidigare 85 kronor men där är rekommendationen undervikt.

Kappahl har redovisat ett resultat före skatt på 54 miljoner kronor, i det andra kvartalet räkenskapsåret 2009/2010 som omfattar perioden december- februari. Enligt SME Direkt väntade sig analytikerna ett resultat före skatt på 90 miljoner kronor.

Tisdagens agenda bjuder på brittisk KPI för februari, klockan 10.30. Klockan 15.00 kommer statistik över försäljningstakten på befintliga bostäder i USA i februari samt FHFA:s statistik över husprisutvecklingen i januari. Enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningstakten ha sjunkit ytterligare 1,1 procent i februari, efter -7,2 procent i januari, och huspriserna väntas ha sjunkit 0,8 procent i januari efter -1,6 procent i december.

Vidare talar Fedchefen i Philadelphia, Charles Plosser, vid en konferens i Prag, klockan 11.00, och klockan 20.35 talar Fedchefen i San Francisco, Janet Yellen, om USA- ekonomin och centralbankens oberoende i Los Angeles.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?