1515
Annons

Stockholmsbörsen: Banker drar börsen

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, anförd av cykliskt och bank.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 1.026,3. Omsättningen uppgick till 2,6 miljarder kronor.

Autoliv klättrade 2,3 procent till 383 kronor och utökade därmed måndagens uppgång om 6,2 procent. Efter måndagens prognoshöjning har ett flertal analytiker skruvat upp sina riktkurser för aktien. Cheuvreux har höjt riktkursen till 455 kronor från tidigare 400 kronor, Morgan Stanley till 56 dollar, motsvarande 404 kronor, från 54 dollar och Swedbank till 400 kronor från 380 kronor.

SKF B var 1,6 procent högre till 127:20 kronor, Sandvik avancerade 1,1 procent till 89:90 kronor och Atlas Copco A adderade 1,0 procent till 112:60 kronor. SEB A steg 1,4 procent till 44:97 kronor och Nordea var 0,8 procent upp till 73:70 kronor.

Oron kring Grekland har dämpats något i spåren av att eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker på måndagseftermiddagen klargjorde att EU inte skulle "överge" Grekland. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efterlyser i en intervju med Financial Times solidaritet med Grekland från EU-ledarna och han utmanar Tysklands motstånd mot en snabb räddningsplan.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans, sade under natten att den amerikanska ekonomin kan komma att växa i en takt på 3,0-3,5 procent i år, men Federal Reserve kommer att bibehålla en ackommoderande policyhållning under en "utdragen period".

Kapp-Ahl föll 7,6 procent till 70 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt på 54 miljoner kronor, för det andra kvartalet räkenskapsåret 2009/2010 som omfattar perioden december- februari. Enligt SME Direkt väntade sig analytikerna ett resultat före skatt på 90 miljoner kronor.

Bolagets bruttomarginal uppgick till 57,7 procent under kvartalet, vilket var klart under förväntningarna. Av de tio estimaten i SME Direkts sammanställning låg det lägsta på 59 procent.

Börserna i New York steg under måndagens handelssession under ledning av hälsorelaterade aktier sedan representanthuset på söndagen antagit president Barack Obamas omfattande reform av sjukförsäkringssystemet.

Dow Jones slutade 0,4 procent högre, vilket var i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 steg 0,5 procent och Nasdaq Composite ökade 0,9 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling under tisdagen. Tokyobörsens Nikkei 225 tappade 0,5 procent efter att ha varit stängd för helgdag på måndagen då flera av de övriga asiatiska börserna backade. Hongkongs Hang Seng Index steg 0,4 procent efter måndagens fall på över 2 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.


Erdogan: Samtalen med Sverige inte upp till ”önskad nivå”

De samtal som ägde rum tidigare i veckan med en svensk och en finländsk delegation i Ankara om ländernas Natoansökningar nådde inte upp till ”önskad nivå”, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto:Burhan Ozbilici

Sent på lördagen sade Erdogan till journalister efter en resa till Azerbajdzjan att ”olyckligtvis har de samtal som hållits mellan vår delegation och Finland och Sverige inte nått upp till önskad nivå”.

Enligt Erdogan har Sverige och Finland haft förväntningar på samtalen men att länderna inte har tagit de nödvändiga stegen för att möta Turkiets krav och tryckte på att ”terrorister fortsätter att gå runt på Stockholms gator och att Sverige försvarar dem med sin egen polis”.

”Vi kan inte återupprepa de misstag som vi har begått tidigare genom att släppa in länder som omfamnar och göder terrorister i Nato, som är en säkerhetsorganisation”, fortsatte Erdogan enligt nyhetsbyrån.

Turkiet har motsatt sig att stödja en svensk och en finländsk Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till PKK.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?