Räntor och valutor: Dollarn stärks, euron tappar

Europaräntorna visade små förändringar under förmiddagen, och handlades vid lunchtid överlag svagt ned. Grekiska statsobligationer sjönk däremot betydligt, med den tvååriga obligationen ned 23 punkter till 5,03 procent. Spredarna mot tyska statspapper krympte med 13-23 punkter.

"Om du inte tror att Grekland kommer att ställa in betalningarna, så ser korta änden (i Grekland) alltför billig ut", sade Peter Schaffrik, räntestrateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

Greklands finansminister, Giorgos Papaconstantinou, konstaterade på tisdagen att de första tecknen för budgetutfallet i februari är positiva. Han sade att Grekland inte har bett någon om hjälp och de fortsatt har förmågan att hantera den offentliga upplåningen och på egen hand finansiera sig på marknaderna.

Han sade samtidigt, inför EU-toppmötet senare i veckan, att en politisk EU-mekanism som skulle ge stöd för de länder som gör de nödvändiga justeringarna också skulle understödja stabiliteten i euroområdet.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efterlyser i en intervju med Financial Times solidaritet med Grekland från EU-ledarna och han utmanar Tysklands motstånd mot en snabb räddningsplan. Han sade att han är öppen för att även IMF kan involveras för att ge stöd till Grekland, men påpekade att det är viktigt att de europeiska ledarna, vid veckans toppmöte, kan lugna marknaderna genom att enas om en "stödmekanism" som kan stötta Grekland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade dock på måndagskvällen att Tyskland endast kommer att överväga finansiellt stöd till Grekland som en "sista utväg" om landet skulle riskera att bli insolvent.

En EU-diplomat uppgav för Bloomberg News att EU- presidenten Herman Van Rompuy försöker att förhandla fram ett avtal om stödmekanism för Grekland före EU-toppmötet, som hålls i Bryssel den 25-26 mars.

Euro/dollar handlas mellan 1:350 och 1:353 under förmiddagen, efter att euron tidigare stärkts till 1:357 under natten till tisdagen. Mot yenen har euron gått från 122:60 som högst till 122:10 vid lunchtid.

"Dollarn är starkare då oron växer för euron. Stridslinjerna inom EU börjar dras upp i en oroväckande växande omfattning. Det målar inte upp någon bra bild" vad gäller chanserna för ett lånearrangemang, sade Simon Derrick, valutastrateg på BNY Mellon i London, till Bloomberg News.

Finlands centralbank skrev i en rapport att eurons försvagning är nära sammanlänkad till de grekiska bekymren.

"Den senaste tidens nedgång i euron mot dollarn och yenen är nära länkad till oron vad gäller skuldproblemen för vissa medlemsländer och de ojämna tillväxtutsikterna i euroområdet". Euron har påverkats av riskerna relaterade till stigande skuldnivå och skuldhanteringen i vissa euroländer, särskilt i Grekland", skriver centralbanken och konstaterar att marknaden har tagit problemen för enskilda medlemsländer som ett "de facto test för den gemensamma valutan".

Greklands biträdande premiärminister Theodore Pangalos gjorde ett utfall på måndagen om att tyska banker profiterar på de grekiska problemen och att tyska exportföretag gynnas av en svag euro. Den tyske ekonomiministern Rainer Brüderle kontrade på tisdagen med att en stabil euro är i Tysklands intresse och att eurons anseende inte bör skadas.

Pundet tappade mot euro och dollar medan brittiska räntor sjönk 2-3 punkter efter att KPI-utfallet för februari kommit in lägre än väntat.

De brittiska konsumentpriserna ökade 0,4 procent från månaden före, medan inflationstakten sjönk till 3,0 procent från 3,5 procent i januari. Väntat var 0,5 respektive 3,1 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Därmed klarade sig Mervyn King med en hårsmån från att behöva fatta pennan. Enligt reglerna ska BOE-chefen ett brev till finansministern och förklara om inflationen ligger utanför toleransintervallet på 1 till 3 procent.

Kärninflation sjönk till 2,9 procent i februari från 3,1 procent i januari. Analytiker noterar att bedömningen om att inflationstakten kommer att sjunka successivt står sig, och att momshöjningen gett mindre effekt än väntat och uppvägts av andra faktorer.

"Framåtblickande kan inflationen komma att ligga nära nuvarande nivåer under de närmaste månaderna, och kanske utlösa ett nytt brev från Mervyn King& Men den bör sjunka tillbaka kraftigt senare i år och 2011 då den stora andelen överskottskapacitet i ekonomin håller kärninflationstrycket i schack. Inget här indikerar att MPC behöver tänka på en policyåtstramning", sade Jonathan Loynes på Capital Economics till Reuters.

För svensk del har statsobligationsräntorna sjunkit 2-3 punkter från stängning på måndagen.

ESV lade fram en ny prognos där de gör en mer positiv bedömning av de offentliga finanserna. Budgetsaldot revideras till -48,8 respektive -9,8 miljarder kronor i år och nästa år (jämfört med -69,7 respektive -25,8 i decemberprognosen), och år 2012 väntas ett överskott på 8,1 miljarder kronor.

ESV konstaterar att utsikterna för statsbudgeten och de offentliga finanserna är goda. Återhämtningen i konjunkturen tillsammans med starka finanser i utgångsläget gör att balans nås nästan redan 2011 och längre bort i prognoshorisonten siktas stora överskott.

USA-räntorna har sjunkit något i Europahandeln, och den tioåriga statsobligationen är 1 punkt ned på 3,65 procent jämfört svensk stängning på måndagen.

Under eftermiddagen väntas klockan 15.00 statistik över försäljningstakten på befintliga bostäder i USA i februari samt FHFA:s statistik över husprisutvecklingen i januari. Enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningstakten ha sjunkit ytterligare 1,1 procent i februari, efter -7,2 procent i januari, och huspriserna väntas ha sjunkit 0,8 procent i januari efter -1,6 procent i december.

I kväll ska vidare USA:s finansdepartement sälja tvååriga statsobligationer för 44 miljarder dollar, vilket är den första av veckans tre auktioner som ska ta in totalt 118 miljarder dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?