1515
Annons

Stockholmsbörsen: Autoliv vinnare på vikande börs

Kurserna på Stockholmsbörsen sjunker i en vikande tendens i den inledande handeln på måndagen. Utvecklingen är i linje med den på de ledande Europabörserna.

Autoliv stiger sedan bolaget höjt sina prognoser för det första kvartalet.

O2 Vind drog tillbaka sin planerade börsnotering.

SIX Generalindex var klockan 09.40 ned 0,3 procent till 309 medan OMXS30-index sjönk 0,4 procent till 1.016. Omsättningen uppgick till 5,4 miljarder kronor.

Autoliv höjer sina prognoser för det första kvartalet.

Orsaken är att försäljningen har varit bättre än väntat och att bolaget tar marknadsandelar. Försäljningen väntas nu öka med 85 procent och rörelsemarginalen bli minst 11 procent i första kvartalet.

Tidigare prognos var att försäljningen skulle öka med minst 70 procent och rörelsemarginalen bli cirka 8,5 procent.

Aktien klättrade 7,4 procent till 378,50 kronor.

Bland de mest omsatta aktierna sjönk Boliden med 1,5 procent till 93,30 kronor medan SSAB föll 1,4 procent till 123 kronor.

Astra Zeneca gick mot strömmen med en uppgång på 0,7 procent till 318,50 kronor.

Järnpulvertillverkaren Höganäs upprepar sin bedömning om en gradvis återhämtning med Kina som draglok. Bolaget ser dock risk för temporära sättningar på vissa marknader. Det säger Höganäs finanschef Sven Lindskog till Nyhetsbyrån SIX.

"Generellt sett så tror vi ändå på en fortsatt återhämtning och att vi kommer komma tillbaka till de volymer som vi hade. Det är mer än fråga om när", säger Sven Lindskog.

Vidare säger Lindskog att de avslutade skrotningsprogrammen inte återspeglas i bilproduktionen ännu och att det inte finns någon bra visibilitet av hur lagernivåerna ser ut nu. Bolaget är försiktiga med återanställningar och ser inte utrymme eller behov av ytterligare prishöjningar. Aktien steg 1,4 procent till 187 kronor.

Vindkraftbolaget O2 Vind beslutade att dra tillbaka den föreslagna börsnoteringen då efterfrågan från investerare inte var tillräckligt stor. Aktien skulle ha noterats i dag.

Frågan blir då hur det går för branschkollegan Arise Windpower. Där är sista anmälningsdag för allmänhet i dag och för institutioner i morgon. Aktien ska börsnoteras på onsdag.

MTG har förvärvat exklusiva TV-rättigheter till Premier League, som är den högsta serien i fotboll i England, i Sverige de närmaste tre åren. Viasat övertar därmed sändningarna från Canal Plus. Aktien steg 0,3 procent till 408 kronor.

Tankrederiet Concordia har beställt ett Suezmax fartyg av Samsung Heavy Industries i Sydkorea. Investeringen är på knappt 500 miljoner kronor. Concordia upprepar sin vinstprognos för 2010 om ett resultat före skatt på cirka 9,5 miljoner dollar. Aktien backade 1,3 procent till 23,70 kronor.

Rörvik Timber handlas exklusive teckningsrätt i nyemissionen som ska dra in 250 miljoner kronor. En gammal aktie ger rätt att teckna 36 nya aktier för 50 öre per aktie. Aktien steg med hela 127 procent till 2 kronor, justerat för den avskiljda teckningsrätten.

Doro steg 11 procent till 21,80 kronor. Den franska mobiloperatören Bouygues Telecom kommer att börja sälja Doros mobiltelefon PhoneEasy med start i april.

Teknikkonsulten Rejlers klättrade 5,1 procent till 56,25 kronor efter en köprekommendation från Dagens Industri.

Flera bolag steg på köpråd från tidningen Börsveckan.

Jeeves ökade 7,4 procent, Orexo steg 6,3 procent och C-Rad klättrade 6,9 procent.

 


Klockan tickar för Ericssons köp av Vonage

Trots att ett halvår har gått sedan Ericssons bud på Vonage har affären inte slutförts.

Nu skjuts deadline upp tre månader.

”Man hade nog trott att man skulle vara klar, i och med att omorganisationen kom förra veckan”, säger analytikern Daniel Djurberg till Di.

Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.
Klockan tickar för Ericssons Vonage-affär.Foto:Fredrik Sandberg, Daniel Hulshizer

I helgen meddelade Vonage den amerikanska finansinspektionen att perioden för Ericssons bud förlängs med tre månader, något nyhetsbyrån Bloomberg först uppmärksammade.

Ericsson har bjudit 6,2 miljarder dollar, drygat 61 miljarder kronor, för bolaget som utvecklar tjänster och gränssnitt för kommunikation i datamolnet.

En extrastämma i Vonage har tackat ja, nu återstår bara grönt ljus från USA:s kommitté för utländska investeringar, CFIUS.

Efter en komplettering räknar bolagen den 10 januari som ansökningsdatum.

Men CFIUS normala handläggningstid är maximalt 90 dagar – som med råge passerats.

”CFIUS har tagit väldigt mycket tid, det tyder på att man har stannat klockan vid ett antal tillfällen för göra en noggrannare utvärdering”, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, till Dagens industri.

Under granskningen har USA:s justitiedepartement DoJ konstaterat att Ericsson brutit mot korruptionsuppgörelsen från 2019, genom att undanhålla fakta kring de misstänkta mutorna till IS i Irak.

Spekulationerna om att DoJ kan ha framfört synpunkter på Ericssons lämplighet har pressat Vonages aktie från budnivån 21 dollar till som lägst 18,50 dollar.

På måndagen handlades den kring 19,44 dollar.

Om CFIUS begär in mer information, kan det vara information som relaterar till konkurrensfrågor?
”Nej, det är inte CFIUS uppgift, de ska bara se till federationens säkerhet”, säger Daniel Djurberg.

Kan man dra någon annan slutsats än att den utdragna processen handlar om överenskommelsen med justitiedepartementet?
”Nej, jag tror att det finns något där.”

DNB Markets telekomanalytiker Frank Maaø tror ändå att affären går igenom.

”Det hade varit mycket uppseendeväckande om den inte gick igenom på de grunder som CFIUS är satt till att förvalta, nämligen nationell säkerhet. Jag kan inte se att det är något i transaktionen som är mer känsligt än de aktiviteter Ericsson redan driver i USA. De är ju inne i de flesta delar av 5g-näten, inklusive de mest känsliga delarna”, säger han till Di.

Trots upprepade frågor om vilken av parterna som aktiverat förlängningsklausulen svarar Ericsson endast att ”båda parter fortsätter att arbeta för att slutföra affären under första halvåret som tidigare meddelats”.

Om affären faller tvingas Ericsson betala nästan 2 miljarder kronor till Vonage.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?