1515
Annons

Råvaror: Fortsatt fall på råvarumarknaden

Råvarorna föll brett när handeln fortsatte efter helgen på måndagen. En fortsatt förstärkning av dollarn lägger sordin över marknaden liksom de räntehöjningar som kommit, senast i fredags i Indien.

Dollarn föll vid 14-tiden under 1:35-nivån mot euron och handlas en halvtimme därefter till den starkaste nivån mot den europeiska valutan sedan mitten av maj förra året.

På råoljemarknaden tilltog nedgången i priset kring tolvtiden och vid 14.40 visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 1:71 dollar till 78:97 dollar per fat. Brentoljan var ned 1:62 dollar till 78:26 dollar per fat.

"Indiens steg reser en del oro om att tillbakadragandet av stimulansåtgärderna kan komma att dämpa den generella globala ekonomiska aktiviteten i år. Det kommer att krävas litet tid eller en hel del positiv data för att vi ska ta oss ur det här intervallet", säger Toby Hassall, analytiker på CWA Global Markets i Sydney.

Den negativa starten på veckan ligger också i linje med de förväntningar som funnits på marknaden om den fortsatta färdriktningen. Enligt Bloomberg News analytikerenkät inför denna vecka tror 45 procent på en nedgång för råoljeterminerna i veckan, medan 32 procent tror på en uppgång. Resterande 23 procent förväntar sig ett oförändrat råoljepris.

"Rådande fundamenta på oljemarknaden rättfärdigar inte ett oljepris över 80 dollar. Innan säsongsmässig efterfrågan skjuter fart och tar bort en del av överhänget i lagren kommer vi fortsätta att handla på externa faktorer som dollarn och oron över eventuell penningpolitisk åtstramning", säger Andrey Kryucehnkov, analytiker på VTB Capital, till Bloomberg News.

Opec-presidenten Germanico Pinto är samtidigt hoppfull om att oljan ska försvara nuvarande nivåer, och att den skulle göra det under resten av året. Det framgick när Opecföreträdaren talade med journalister i samband med en konferens i Genève, skriver Reuters.

På London Metal Exchange visade tremånadersterminen på koppar en nedgång på 114 dollar till 7.321 dollar per ton vid 14.40. Koppar har kommit under press efter besked att lagren rapporterade till marknaden i Shanghai fortsatt att öka, senaste veckan nära 9 procent till 169.101 ton. Lagren har därmed stigit cirka 50.000 ton på en dryg månad.

Zink var ned 53 dollar till 2.242, medan nickel var ned 474 dollar till 21.976.

På ädelmetallmarknaden hade även guldet vänt nedåt efter att ha hållit ställningarna i handelns inledning. Spotpriset var ned nära 10 dollar till 1.097 dollar per uns.

Table


Polens president på plats i Ukraina – talar till parlamentet

Polens president Andrzej Duda befinner sig i Ukraina på ett tidigare oannonserat besök. Där ska han som första utländska statschef sedan kriget började tala på plats till landets parlament under söndagen, meddelar hans kansli.

Polens president Andrzej Duda.
Polens president Andrzej Duda.Foto:Czarek Sokolowski

Mer än hälften av de över 6.400.000 människor som har lämnat Ukraina sedan kriget började för nästan tre månader sedan har tagit sig till Polen.

Landet har även varit viktigt för att det ska vara möjligt att skicka humanitär hjälp och vapen från väst. Det gäller även jordbruksvaror från Ukraina som exporteras till omvärlden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?