Räntor och valutor: Minskad riskaptit präglar handel

De svenska obligationsräntorna handlades ned ytterligare något vid lunchtid på måndagen. Tendensen var helt i linje med ränteutvecklingen i Europa och kom i spåren av minskad riskaptit.

På valutamarknaden har kronan försvagats något mot såväl euron som dollarn.

"Det är lite lätt försämrad riskaptit. Marknaden gick hem lite lång i kronor i fredags och det tog man tillbaka under morgonen." Det säger Dag Müller, teknisk analytiker på SEB, till Nyhetsbyrån SIX.

Senare i veckan väntas en del intressant statistik och händelser.

"Det är ganska mycket på kalendern senare i veckan men idag är det ingenting och Japan har stängt också. Idag tror jag inte att det blir mycket mer än vad vi sett redan. En brasklapp är om det kommer ut något om Grekland, det är det hetaste på tapeten, positivt eller negativt kommer det naturligtvis att påverka risken åt endera hållet", säger Dag Müller.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige sjönk med 3.720 personer till 246.919 personer under vecka 11 jämfört med veckan innan.

Jämfört med motsvarande period under föregående år har antalet öppet arbetslösa ökat med 25.352 personer.

Sökande i program med aktivitetsstöd uppgick till 186.029 personer, vilket var 1.688 fler jämfört med en vecka tidigare.

Jämfört med ett år sedan var det en ökning med 87.935 personer.

Arbetsförmedlingen uppgav vidare i en preliminär bedömning att antalet varsel i Sverige uppgår till 2.772 hittills under mars månad. Fram till måndagen under förra veckan uppgick antalet under månaden till 2.080.

Under förmiddagen meddelade Handelsanställdas förbund att de varslar om strejk inför påskhelgen. Strejken väntas komma att inledas på skärtorsdagen den 1 april och omfattar 5.000 anställda.

Det amerikanska representanthuset röstade under söndagen ja till ett amerikanskt sjukförsäkringspaket värt 940 miljarder dollar över en tioårsperiod. Enligt planen skall förslaget leda till en hälsovårdsförsäkring för 32 miljoner amerikaner.

Förslaget röstades igenom med utfallet 219 för och 212 emot.

Internationella nyhetsbyråer rapporterar vidare att enbart demokrater röstat för förslaget som innehöll ett par justeringar. Det reviderade förslaget kommer nu att skickas tillbaka till senaten för ett ytterligare godkännande.

Kinas handelsminister Chen Deming varnade USA för att hänvisa till den kinesiska valutan som ett skäl för att införa handelssanktioner och sade att Kina inte kommer att blunda för sådana initiativ.  

Samtidigt som Kina har återhämtat sig snabbt från finanskrisen har USA och Europa kämpat med envist hög arbetslöshet. Yuanen har samtidigt hållits i stort sett oförändrad sedan juli 2008, vilket gett kinesiska exportörer en konkurrensfördel.

US Treasury Department måste besluta om de ska klassa Kina som en valutamanipulatör senast den 15 april, vid rapporten till kongressen.

Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, uppgav i ett tal under helgen att investerare inte skall förvänta sig att man kommer att träffa en överrenskommelse kring något räddningspaket för Grekland under veckans EU-toppmöte.

Merkel uppgav i en intervju med radiokanalen Deutschlandfunk att ledarna inom EU inte bör skapa illusioner för marknaderna genom att bygga upp förväntningar kring ett grekiskt stöd.

Uttalandet kom efter att Greklands premiärminister Giorgos Papandreou och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppgett att EU bör redogöra för en räddningsplan under mötet i Bryssel den 25-26 mars.

"Grekland är inte konkursmässigt och därför är inte frågan om stöd den vi behöver diskutera nu", sade Angela Merkel.

Greklands regering har inget behov av att låna några pengar från de internationella finansmarknaderna förrän i slutet av april. Regeringen har inte tagit något beslut när man kommer vända sig till kapitalmarknaderna för att få finansiering, enligt vice finansminister Philippos Sachinidis.

Den vice finansministern tillade att landet har andra hjälpmedel att lösa det omedelbara finansieringskravet.

"Landet behöver låna totalt 54 miljarder euro (i år). Vi har lånat uppskattningsvis 15 miljarder euro och vi har i dagsläget möjligheten att fortsätta till slutet av april, eller runt slutet av april, utan att gå till marknaderna. Vi har inte tagit något beslut över när vi skall gå till marknaderna", sade Philippos Sachinidis.

Det tyska finansdepartementet uppgav under morgonen att det råder en tvekande återhämtning för den tyska ekonomin. Takten i återhämtningen är fortfarande utsatt för tillbakagångar.

"Den tyska ekonomin inledde det nya året försiktigt. Återhämtningsprocessen är som tidigare känslig för tillbakagångar", uppgav det tyska finansdepartementet i en månadsrapport för mars.

Återhämtningen i Tysklands ekonomi förväntas fortsätta under det andra kvartalet med anledning av förbättrade utsikter för konstruktions- och tillverkningssektorn, uppgav tyska Bundesbank. Centralbanken tillade att robusta trender för privatkonsumtionen väntas bidra med ytterligare stöd.

En stark förbättrad efterfrågesituation sedan inledningen av året, tillsammans med en vändning från en negativ utveckling i byggsektorn under de ovanligt kalla vintermånaderna, bör indikera en återgång till den ekonomiska återhämtningsprocessen under det andra kvartalet, enligt banken.

CBI, Confederation of British Industry, reviderade ned BNP-prognosen för Storbritannien till +1,0 procent för 2010. Den tidigare prognosen var en tillväxt på 1,2 procent.

Utvecklade ekonomier står inför akuta utmaningar när det handlar om att hantera offentliga underskott. Tillbakadragandet av nuvarande stimulansåtgärder väntas inte komma i närheten av att föra tillbaka underskotten till anständiga nivåer. Det uppgav John Lipsky, vice chef för den internationella valutafonden IMF, i ett tal på söndagen.

John Lipsky bedömer att samtliga G7-länder, med undantag för Kanada och Tyskland, kommer att ha en underskottsnivå i förhållande till BNP på i närheten av, eller över, 100 procent år 2014. Redan under innevarande år väntas genomsnittet hamna på nivåer som rådde under 1950-talet, efter det Andra Världskriget.

"Den här ökningen i statliga underskott sker under en tid då trycket från ökade hälso- och pensionsutgifter byggs upp", uppgav John Lipsky.

Kvar på dagens tunna agenda står ett tal inför Europaparlamentet från ECB-ordföranden Jean-Claude Trichet vid 16.30-tiden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?