1515
Annons

Räntor och valutor: Minskad riskaptit präglar handel

De svenska obligationsräntorna handlades ned ytterligare något vid lunchtid på måndagen. Tendensen var helt i linje med ränteutvecklingen i Europa och kom i spåren av minskad riskaptit.

På valutamarknaden har kronan försvagats något mot såväl euron som dollarn.

"Det är lite lätt försämrad riskaptit. Marknaden gick hem lite lång i kronor i fredags och det tog man tillbaka under morgonen." Det säger Dag Müller, teknisk analytiker på SEB, till Nyhetsbyrån SIX.

Senare i veckan väntas en del intressant statistik och händelser.

"Det är ganska mycket på kalendern senare i veckan men idag är det ingenting och Japan har stängt också. Idag tror jag inte att det blir mycket mer än vad vi sett redan. En brasklapp är om det kommer ut något om Grekland, det är det hetaste på tapeten, positivt eller negativt kommer det naturligtvis att påverka risken åt endera hållet", säger Dag Müller.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige sjönk med 3.720 personer till 246.919 personer under vecka 11 jämfört med veckan innan.

Jämfört med motsvarande period under föregående år har antalet öppet arbetslösa ökat med 25.352 personer.

Sökande i program med aktivitetsstöd uppgick till 186.029 personer, vilket var 1.688 fler jämfört med en vecka tidigare.

Jämfört med ett år sedan var det en ökning med 87.935 personer.

Arbetsförmedlingen uppgav vidare i en preliminär bedömning att antalet varsel i Sverige uppgår till 2.772 hittills under mars månad. Fram till måndagen under förra veckan uppgick antalet under månaden till 2.080.

Under förmiddagen meddelade Handelsanställdas förbund att de varslar om strejk inför påskhelgen. Strejken väntas komma att inledas på skärtorsdagen den 1 april och omfattar 5.000 anställda.

Det amerikanska representanthuset röstade under söndagen ja till ett amerikanskt sjukförsäkringspaket värt 940 miljarder dollar över en tioårsperiod. Enligt planen skall förslaget leda till en hälsovårdsförsäkring för 32 miljoner amerikaner.

Förslaget röstades igenom med utfallet 219 för och 212 emot.

Internationella nyhetsbyråer rapporterar vidare att enbart demokrater röstat för förslaget som innehöll ett par justeringar. Det reviderade förslaget kommer nu att skickas tillbaka till senaten för ett ytterligare godkännande.

Kinas handelsminister Chen Deming varnade USA för att hänvisa till den kinesiska valutan som ett skäl för att införa handelssanktioner och sade att Kina inte kommer att blunda för sådana initiativ.  

Samtidigt som Kina har återhämtat sig snabbt från finanskrisen har USA och Europa kämpat med envist hög arbetslöshet. Yuanen har samtidigt hållits i stort sett oförändrad sedan juli 2008, vilket gett kinesiska exportörer en konkurrensfördel.

US Treasury Department måste besluta om de ska klassa Kina som en valutamanipulatör senast den 15 april, vid rapporten till kongressen.

Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, uppgav i ett tal under helgen att investerare inte skall förvänta sig att man kommer att träffa en överrenskommelse kring något räddningspaket för Grekland under veckans EU-toppmöte.

Merkel uppgav i en intervju med radiokanalen Deutschlandfunk att ledarna inom EU inte bör skapa illusioner för marknaderna genom att bygga upp förväntningar kring ett grekiskt stöd.

Uttalandet kom efter att Greklands premiärminister Giorgos Papandreou och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppgett att EU bör redogöra för en räddningsplan under mötet i Bryssel den 25-26 mars.

"Grekland är inte konkursmässigt och därför är inte frågan om stöd den vi behöver diskutera nu", sade Angela Merkel.

Greklands regering har inget behov av att låna några pengar från de internationella finansmarknaderna förrän i slutet av april. Regeringen har inte tagit något beslut när man kommer vända sig till kapitalmarknaderna för att få finansiering, enligt vice finansminister Philippos Sachinidis.

Den vice finansministern tillade att landet har andra hjälpmedel att lösa det omedelbara finansieringskravet.

"Landet behöver låna totalt 54 miljarder euro (i år). Vi har lånat uppskattningsvis 15 miljarder euro och vi har i dagsläget möjligheten att fortsätta till slutet av april, eller runt slutet av april, utan att gå till marknaderna. Vi har inte tagit något beslut över när vi skall gå till marknaderna", sade Philippos Sachinidis.

Det tyska finansdepartementet uppgav under morgonen att det råder en tvekande återhämtning för den tyska ekonomin. Takten i återhämtningen är fortfarande utsatt för tillbakagångar.

"Den tyska ekonomin inledde det nya året försiktigt. Återhämtningsprocessen är som tidigare känslig för tillbakagångar", uppgav det tyska finansdepartementet i en månadsrapport för mars.

Återhämtningen i Tysklands ekonomi förväntas fortsätta under det andra kvartalet med anledning av förbättrade utsikter för konstruktions- och tillverkningssektorn, uppgav tyska Bundesbank. Centralbanken tillade att robusta trender för privatkonsumtionen väntas bidra med ytterligare stöd.

En stark förbättrad efterfrågesituation sedan inledningen av året, tillsammans med en vändning från en negativ utveckling i byggsektorn under de ovanligt kalla vintermånaderna, bör indikera en återgång till den ekonomiska återhämtningsprocessen under det andra kvartalet, enligt banken.

CBI, Confederation of British Industry, reviderade ned BNP-prognosen för Storbritannien till +1,0 procent för 2010. Den tidigare prognosen var en tillväxt på 1,2 procent.

Utvecklade ekonomier står inför akuta utmaningar när det handlar om att hantera offentliga underskott. Tillbakadragandet av nuvarande stimulansåtgärder väntas inte komma i närheten av att föra tillbaka underskotten till anständiga nivåer. Det uppgav John Lipsky, vice chef för den internationella valutafonden IMF, i ett tal på söndagen.

John Lipsky bedömer att samtliga G7-länder, med undantag för Kanada och Tyskland, kommer att ha en underskottsnivå i förhållande till BNP på i närheten av, eller över, 100 procent år 2014. Redan under innevarande år väntas genomsnittet hamna på nivåer som rådde under 1950-talet, efter det Andra Världskriget.

"Den här ökningen i statliga underskott sker under en tid då trycket från ökade hälso- och pensionsutgifter byggs upp", uppgav John Lipsky.

Kvar på dagens tunna agenda står ett tal inför Europaparlamentet från ECB-ordföranden Jean-Claude Trichet vid 16.30-tiden.


Stigande arbetslöshet skrämmer Peking

Ungdomsarbetslösheten skenar i Kina. Rekordmånga nyexaminerade studenter slåss om ett sinande antal jobb. Samtidigt är de hetaste jobben inte längre inom innovativa internetbolag – utan trygga positioner inom den statliga sektorn.

Kinas premiärminister Li Keqiang har upprepat uttryckt oro för situationen på arbetsmarknaden.
Kinas premiärminister Li Keqiang har upprepat uttryckt oro för situationen på arbetsmarknaden.Foto:Gilles Sabrie, Ding Haitao

Rekordmånga nyexaminerade universitetsstudenter i Kina – över 10 miljoner – kommer bege sig ut på arbetsmarknaden i sommar. Det är bara ett problem: antalet tillgängliga jobb är inte tillräckligt. Samtidigt har miljontals unga personer inom landets tillverknings- och servicesektorer förlorat jobben i spåret av landets strikta virusbekämpning.

För regeringen i Peking är stigande arbetslöshet – och skenande ungdomsarbetslöshet – en allt större utmaning, och bedömare varnar för att det kan leda till ytterligare inbromsning för tillväxten, ökade välfärdsgap och potentiellt social oro. 

Kinas premiärminister Li Keqiang har upprepat uttryckt oro för situationen på arbetsmarknaden, och sa nyligen att läget är ”komplicerat och bistert”, vilket ansågs som en osedvanligt frank kommentar.

Officiellt låg Kinas arbetslöshet på 6,1 procent i april, den högsta nivån sedan virusutbrottet februari 2020. Ungdomsarbetslöshet låg på 18 procent, den högsta som någonsin uppmätts. Analytiker spår att ungdomsarbetslöshet kommer stiga till 20 procent i sommar.

Åtskilliga bedömare menar dock att landets officiella siffror inte avspeglar verkligheten, utan att arbetslösheten i själva verket kan vara så mycket som dubbelt så hög som myndigheternas uppgifter.

”De officiella siffrorna för den övergripande arbetslösheten är med all säkerhet underdrivna. Bara det faktum att de inte inkluderar gästarbetare från andra provinser, vilka utgör en tredjedel av arbetskraften, är ett bevis på att den riktiga arbetslösheten är betydligt högre. Hur mycket högre är omöjligt att säga”, säger Dexter Roberts, som forskar om asiatisk säkerhetspolitik vid tankesmedjan Atlantic Council, till Di.

Personer från landsbygden inkluderas inte i statistiken, inte heller de som inte anses aktivt söka jobb.

Antalet lediga jobb för avgångsstudenter föll med 4,5 procent under första kvartalet på årsbasis, enligt jobbsajten Zhaopin. Antalet nya jobb minskade på teknikbolagen som Alibaba, Bytedance, Meituan och JD.com under första kvartalet.

De oroliga tiderna syns också i vilken typ av jobb som examensstudenterna söker. För drygt ett årtionde sedan var internationella kända varumärken och konsultfirmor i ropet, vilket byttes mot en vilja att jobba för inhemska innovationsjättar som Alibaba och Tencent. I dag önskar allt fler studenter istället jobba för statskontrollerade storbolag eller olika myndigheter.

En studie från förra året av rekryteringssajten 51jobs.com visade att 39 procent av studenterna från Kinas toppuniversitet helst ville jobba på de statskontrollerade storbolagen, en trend som inte setts på årtionden.

En anledning till att unga personer söker jobb inom statssektorn kan också förklaras med de omfattande tillslag som regeringen genomförde förra året mot det privata näringslivet, framför allt internet- och fastighetsbolag. Press på trygga anställningar kommer också från de jobbsökandes föräldrar, vilka förväntar sig att deras barn ska ta hand om dem när de är gamla.

Under de senaste två åren har regeringen uppmanat statskontrollerade storbolag att rekrytera fler nyutexaminerade personer. Men konkurrensen för varje jobb blir ändå allt hårdare, enligt olika studier. 

Statskontrollerade kinesiska medier försöker också att måla upp en bild av att regeringen har situationen under kontroll, och att flera åtgärder nu införs för att stödja utvecklingen.

”Regeringen kommer ytterligare sänka skatter och avgifter, och stärka stödet för ekonomin. Det kommer hjälpa företag och stabilisera jobbmarknaden”, uppgav landets statiskbyrå häromdagen.

Kinas centralbank sänkte styrräntan mer än förväntat på fredag, med mål att få fart på ekonomin.  

Kinas ekonomiska tillväxt är dock den lägsta på årtionden, och flera internationella analyshus har skruvat ner prognoserna för 2022. Japanska banken Nomura spår tillväxt på 3,9 procent för helåret, vilket är under Pekings officiella tillväxtmål på 5,5 procent.

Dexter Roberts, som också är författare av The Myth of Chinese Capitalism, säger att den höga arbetslösheten är en huvudvärk för president Xi Jining då han under en partikongress i höst väntas försöka förlänga sin mandatperiod på obegränsad tid.

”Den höga arbetslösheten är en stor oro för regeringen. Det skulle kunna leda till social oro och allmänt missnöje och försvåra den delikata politiska maktövergången”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?