Svanberg stålsätter sig för strid på stämman

Ericssons förre vd Carl-Henrik Svanberg utgår från att hans första stämma som ordförande för oljejätten BP blir en stökig tillställning med risk för aktioner från miljöaktivister. Det skriver Sydsvenska Dagbladet.

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från mySafetyAnnons

mySafety Försäkringar folkbildar om nätbedrägerier

PA Prabert, mySafety Försäkringar
PA Prabert, mySafety Försäkringar

Nätbedrägerier är ett växande problem i samhället. Uppstickaren mySafety har i över tio års tid erbjudit försäkringar och hjälp och lägger nu i en extra växel i hjärtefrågan att nå ut till allmänheten. Med deckaren Övertaget vill de öka medvetenheten kring ID-kapningar.

– Det klassiska scenariot är att brottslingen med hjälp av någon annans personuppgifter köper varor, tar lån eller på annat sätt tillskansar sig ekonomisk vinning, säger mySafetys vice koncernchef PA Prabert.

mySafety erbjuder försäkringar inom nätbedrägerier och har kommit att bli en folkbildande aktör i ämnet. De gör kontinuerliga undersökningar och resultaten presenteras varje år i syfte att utbilda såväl konsumenter som företag om de risker som finns med exempelvis ID-kapningar.

Informera genom skönlitteratur

I fjol föddes idén om att sprida viktig kunskap via en spänningsroman. mySafety kom i kontakt med författaren Signe Svensson som påbörjade ett gediget researcharbete.

– Signe fick tillgång till vår kompetens, vårt nätverk, samarbetspartners, poliser och inte minst våra skadereglerande experter som jobbar internt hos oss. Hon fick även lyssna till berättelser från faktiska brottsoffer, säger PA Prabert.

Handlingen kretsar kring en kommunikationschef som blir utsatt för en ID-kapning både privat och på jobbet, något som tyvärr sker alltför ofta även i verkligheten.

– 11 procent av alla Sveriges företag och 2,6 procent av befolkningen drabbades av en fullbordad ID-kapning under 2020. När det gäller försök till ID-kapning av privatpersoner är siffran det tiodubbla, säger PA Prabert.

Krävs krafttag

Med boken Övertaget vill mySafety se att problemen med nätbedrägerier lyfts men även att det tas krafttag mot brottslingarna och läggs resurser på utredningarna. Som det ser ut idag läggs de ner i princip omedelbart, vilket gör att brottet är mer eller mindre riskfritt att begå. Som en del av planen för att komma till bukt med ID-kapningar vill PA Prabert se ett statligt center för nätbedrägeri, likt det som planeras för cybersäkerhet.

– De här brotten kostar samhället oerhört mycket pengar och de fortsätter att öka. I förlängningen finansierar de dessutom annan typ av brottslighet. Får vi stopp på nätbedrägerierna kommer grova vålds- och narkotikabrott också minska, säger han.

Krossa stigmat och skammen

Många som utsatts för en ID-kapning känner skam. Oavsett om det är en privatperson eller ett företag som drabbas kan känslan av att ha varit oförsiktig eller slarvig göra att den utsatta inte vågar prata om det, eller anmäla.

– Bedragarna har blivit smarta och ID-kapningarna är mycket välplanerade. Det innebär att vem som helst kan drabbas, säger PA Prabert.

Så vad ska man göra om man misstänker att man blivit ID-kapad?

– Polisanmäl! Och kontakta sedan ditt försäkringsbolag, avslutar han.

Fakta

mySafety Försäkringar har sedan 20 år utmanat försäkringsbranschen med innovativa lösningar för såväl nya som gamla problem och brott. De är ledande inom ID-skyddsförsäkring samt andra trygghetstjänster som förenklar i vardagen. ”Övertaget” finns tillgänglig på bland annat Bokus och Adlibris. 

Läs mer och beställ ditt exemplar på https://www.mysafety.se/bok-overtaget

 

Mer från mySafety

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med mySafety och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?