Stockholmsbörsen: Dragning nedåt

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens med dragning nedåt i den inledande handeln på tisdagen efter måndagens kraftiga uppgång samt i brist på tydlig vägledning från USA och Asien.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,4 procent lägre till noteringen 962,4. Omsättningen uppgick till 2,1 miljarder kronor.

Swedbank A steg 0,2 procent till 69,70 kronor. Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Swedbank till köp från tidigare sälj. Riktkursen har höjts till 77 kronor från tidigare 56 kronor.

Även om Deutsche Bank ännu inte tror att Swedbanks räntenetto har bottnat och att det finns risker med nya regelverk konstaterar banken att det varit stadigt sjunkande styrräntor i Baltikum och att fastighetsmarknaden där ser ut att ha bottnat. Deutsche Bank bedömer också att Estland kommer att införa euron i januari 2011.

Den övriga banksektorn sjönk däremot tillbaka efter måndagens relativt skarpa uppgångar. Nordea var 1,3 procent ned till 70,05 kronor och SEB A tappade 1,1 procent till 44,02 kronor.

EU:s ekonomikommmisionär, Olli Rehn, sa på måndagskvällen att det är avgörande för Grekland att nå sitt underskottsmål för 2010 för att återupprätta landets förtroende. Vidare sa han att så fort som åtgärderna har annonserats och godkänts av EU bör de finansiella marknaderna "vara övertygade" att Grekland kan tackla budgetunderskottet.

SCA B var 0,9 procent lägre till 107,30 kronor. I tisdagens upplaga av Dagens Industri skriver tidningen att det vindkraftsprojekt som SCA driver tillsammans med norska Statkraft i Norrland kan komma att stoppas.

Börserna i New York steg under måndagens handelssession efter att statistik visat på högre privatkonsumtion än väntat och AIG meddelat att det säljer sin asiatiska livförsäkringsverksamhet till Prudential för 35,5 miljarder dollar.

ISM inköpschefsindex sjönk dock mer än väntat till 56,5 i februari, men var ändå fortsatt klart över 50- strecket, som utgör skiljelinjen mellan tillväxt och avmattning.

Dow Jones slutade 0,8 procent högre, vilket var ungefär i linje med vid europeisk stängning. S&P 500 ökade 1,0 procent och Nasdaq Composite steg 1,6 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling men övervägande uppgångar under tisdagen efter den bättre än väntade privatkonsumtionen i USA och data från Semiconductor Industry Association visat på ökad global halvledarförsäljning. Nikkei 225 stängde 0,5 procent upp.

Australiens centralbank, RBA, höjde under natten sin styrränta med 25 punkter till 4,00 procent. I Bloomberg News prognosenkät bland 19 bedömare väntade 14 att räntan skulle höjas med 25 punkter till 4,00, medan övriga fem trodde att räntan skulle lämnas oförändrad.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med mindre förändringar i eftermiddag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?