1515
Annons

Stockholmsbörsen: Dragning nedåt

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens med dragning nedåt i den inledande handeln på tisdagen efter måndagens kraftiga uppgång samt i brist på tydlig vägledning från USA och Asien.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,4 procent lägre till noteringen 962,4. Omsättningen uppgick till 2,1 miljarder kronor.

Swedbank A steg 0,2 procent till 69,70 kronor. Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Swedbank till köp från tidigare sälj. Riktkursen har höjts till 77 kronor från tidigare 56 kronor.

Även om Deutsche Bank ännu inte tror att Swedbanks räntenetto har bottnat och att det finns risker med nya regelverk konstaterar banken att det varit stadigt sjunkande styrräntor i Baltikum och att fastighetsmarknaden där ser ut att ha bottnat. Deutsche Bank bedömer också att Estland kommer att införa euron i januari 2011.

Den övriga banksektorn sjönk däremot tillbaka efter måndagens relativt skarpa uppgångar. Nordea var 1,3 procent ned till 70,05 kronor och SEB A tappade 1,1 procent till 44,02 kronor.

EU:s ekonomikommmisionär, Olli Rehn, sa på måndagskvällen att det är avgörande för Grekland att nå sitt underskottsmål för 2010 för att återupprätta landets förtroende. Vidare sa han att så fort som åtgärderna har annonserats och godkänts av EU bör de finansiella marknaderna "vara övertygade" att Grekland kan tackla budgetunderskottet.

SCA B var 0,9 procent lägre till 107,30 kronor. I tisdagens upplaga av Dagens Industri skriver tidningen att det vindkraftsprojekt som SCA driver tillsammans med norska Statkraft i Norrland kan komma att stoppas.

Börserna i New York steg under måndagens handelssession efter att statistik visat på högre privatkonsumtion än väntat och AIG meddelat att det säljer sin asiatiska livförsäkringsverksamhet till Prudential för 35,5 miljarder dollar.

ISM inköpschefsindex sjönk dock mer än väntat till 56,5 i februari, men var ändå fortsatt klart över 50- strecket, som utgör skiljelinjen mellan tillväxt och avmattning.

Dow Jones slutade 0,8 procent högre, vilket var ungefär i linje med vid europeisk stängning. S&P 500 ökade 1,0 procent och Nasdaq Composite steg 1,6 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling men övervägande uppgångar under tisdagen efter den bättre än väntade privatkonsumtionen i USA och data från Semiconductor Industry Association visat på ökad global halvledarförsäljning. Nikkei 225 stängde 0,5 procent upp.

Australiens centralbank, RBA, höjde under natten sin styrränta med 25 punkter till 4,00 procent. I Bloomberg News prognosenkät bland 19 bedömare väntade 14 att räntan skulle höjas med 25 punkter till 4,00, medan övriga fem trodde att räntan skulle lämnas oförändrad.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med mindre förändringar i eftermiddag.


Innehåll från Danske BankAnnons

Experten: ”Företagen behöver bli striktare med vilka som kör bensin- och dieselfordon”

Intresset för miljövänliga transporter är mycket stort och allt fler satsar på eldrivna bilar.

Danske Bank har i 20 år erbjudit bilfinansiering för företag, nu tar man steget vidare via GreenFleet70 – en satsning som ska hjälpa kunderna till en bilpolicy som ger lägre utsläpp. Och det är framför allt tre steg som behöver tas.

Klicka här om du vill veta mer om GreenFleet70 och om hur Danske Bank kan hjälpa er med en hållbar finansiering av er vagnpark. 

Många underskattar hur stor omställning som behövs för att nå målet om att minska koldioxidutsläppen från svenska inrikestransporter med 70 procent senast 2030. Ska vi nå det målet krävs i praktiken att den svenska vagnparken består av 75-80 procent rena elbilar.

– Företagen behöver därför bli mycket striktare med vilka medarbetare som kör bensin- och dieselfordon. Och till stor del undvika laddhybrider som bara går på el kanske 25 procent av tiden, säger Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.
Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Det gemensamma för all omställning är att den kräver investeringar – och bankerna står nu redo att finansiera företagens gröna satsningar. Danske Bank har över 20 års erfarenhet av bilfinansiering för företag och har nu startat satsningen GreenFleet70.

– Där utgår vi från företagets befintliga vagnpark och kartlägger behovet för omställningen för att företaget ska ge sitt bidrag till målet om en samlad reduktion med 70 procent. Vad gäller företagens bilar så ser vi ett stort intresse hos kunderna för den här nya analysmodellen.

Verksamheter utan tydlig strategi blir mindre attraktiva

Anställda har tidigare typiskt kunnat välja tjänstebil ganska fritt, bara man har håller sig inom en viss kostnadsram. Så kommer det inte att kunna fortsätta. Framöver måste varje medarbetare få den mest miljövänliga bilen som passar just den personens specifika tjänstemässiga körbehov.

– Utbudet av eldrivna personbilar är i dag ganska stort, men däremot begränsat inom transport- och servicebilar, där diesel- och bensinbilar fortfarande behövs. De få diesel- och bensinbilar vi framöver måste ha behöver vi reservera till vissa transport- och servicebilar, samt exempelvis till säljare i glesbygd, där det i dag inte finns samma infrastruktur för laddning som i storstäderna, säger Niels Jörgen Larsen.

Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.
Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.

Över huvud taget spår Danske Bank att hållbara företag, grön finansiering och gröna investeringar kommer att uppmuntras framåt. 

– Verksamheter utan en tydlig strategi för sitt bidrag till ett hållbart samhälle blir mindre attraktiva för sina kunder och dyrare att både finansiera och bedriva, säger Karin Reuterskiöld, hållbarhetsstrateg på Danske Bank.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar?

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?