Metallerna för industriellt bruk rekylerar under dagen nedåt efter de uppgångar som följde på jordbävningen i Chile. För oljan vittnar rapporter från marknaden om fortsatt oro för svag fundamenta, men den uppgång som kommit under dagen kan vara driven av valutafaktorer. Vändningen uppåt följde parallellt med en vändning för dollarn mot euron.
Vid 12.30-tiden handlades WTI-oljan i första termin till 78:90 dollar, upp 0:20 dollar från måndagens stängning. Brentoljan var upp 0:27 dollar till 77:16.
"Sett till oljemarknadens egna utbuds- och efterfrågefundamenta ser bilden alltjämt svag ut. Det talas om att vi kommer att behöva se en starkare fysisk efterfrågan innan oljepriset kan röra sig uppåt", sade Toby Hassall, råvaruanalytiker på CWA Global Markets i Sydney, till Bloomberg News på morgonen.
Det riktar fokus mot nästa besked om den amerikanska lagersituationen, efter att råoljelagren där växt till en nivå 5,1 procent över femårssnittet.
Detta förhållande tog även Förenade Arabemiratens oljeminister Mohamed Al-Hamli fasta på när han höll ett tal i Abu Dhabi på tisdagen.
Oljeministern förutspådde där att efterfrågan på Opecolja kommer att falla med 100.000 fat per dag i år på grund av överlager i kombination med fortsatt svag global efterfrågan. Opec möts nästa gång den 17 mars för att diskutera befintliga produktionskvoter. Mohamed Al-Hamli uppgav i sitt tal att rådande prisnivåer är "acceptabla" för producenter, samtidigt som det inte lägger hinder i vägen för en ekonomisk återhämtning.
Nästa besked om lagertrenden väntas sent på tisdagskvällen i form av API-rapporten. Den ger en indikation om trenden, innan den officiella rapporten från energidepartementet släpps på onsdagseftermiddagen.
Analytiker är inriktade på att råoljelagren under senaste veckan ökade med 1,5 miljoner fat. För produkterna väntas bensin visa oförändrad nivå medan destillaten väntas ha minskat med 0,5 miljoner fat. Raffinaderierna väntas ligga kvar med oförändrat kapacitetsutnyttjande, efter att veckan dessförinnan ha tagit ett kliv uppåt (+1,42 procentenheter). Förväntningsbilden är sammanställd av Bloomberg.
Skeptiker pekade samtidigt på att inslaget av rent finansiella aktörer i marknaden gör att handeln och prissättningen divergerar från den fundamentala situationen.
"De tittar bara på charts och ibland sentimentet. Jag tror inte det finns någon relation alls till fundamenta, utbuds- och efterfrågesituationen eller de amerikanska lagren", säger Tetsu Emori, förvaltare med inriktning på råvaror vid Astmax i Tokyo, till Bloomberg News.
Hans prognos är att oljan kommer att få svårt att etablera ett pris över 80-dollarsstrecket eftersom finansiella aktörer då tar hem vinsterna i ett rally.
Basmetallerna hade vid lunchtid återhämtat sig något från morgonens lägsta nivåer, men visade överlag ändå nedgångar från måndagens slutnivåer.
Vid 12.30-tiden visade tremånadersterminen för koppar en nedgång på 58 dollar per ton till 7.342.
Även övriga basmetaller följde med nedåt och bland de mer omsatta var zinken ned 14 dollar till 2.206. Nickel tappade 150 dollar till 21.300.
Bland de mindre handlade metallerna var bly ned 8 dollar till 2.162. Metallen tas upp i Commerzbanks dagliga marknadsbrev för råvaror där bankens analytiker varnar för att blyet kan komma under prispress efter strukturella förändringar i Kinas efterfrågan på metallen. Kina har förutspått att den inhemska produktionen i år kommer att stiga med 2,1 procent och att produktionskapaciteten kommer att utvidgas markant.
"Efter att Kina importerat större volymer bly förra året kan förändringarna leda till att Kina blir en nettoexportör igen", skriver Commerzbank och tillägger att efterfrågan på metallen är svag utanför Kina, vilket gör prisrisken svår att bortse från.
På ädelmetallmarknaden handlades guldet fortsatt stabilt kring måndagens stängning. Spotpriset var vid 12.30-tiden upp 1:16 dollar per uns till strax över 1.120.