Råvaror: Slagigt på råvarumarknaden

Basmetallerna var fortsatt lägre, medan råoljan hade vänt till en mindre uppgång jämfört med måndagen, när handeln på råvarumarknaderna nådde lunchtid.

Metallerna för industriellt bruk rekylerar under dagen nedåt efter de uppgångar som följde på jordbävningen i Chile. För oljan vittnar rapporter från marknaden om fortsatt oro för svag fundamenta, men den uppgång som kommit under dagen kan vara driven av valutafaktorer. Vändningen uppåt följde parallellt med en vändning för dollarn mot euron.

Vid 12.30-tiden handlades WTI-oljan i första termin till 78:90 dollar, upp 0:20 dollar från måndagens stängning. Brentoljan var upp 0:27 dollar till 77:16.

"Sett till oljemarknadens egna utbuds- och efterfrågefundamenta ser bilden alltjämt svag ut. Det talas om att vi kommer att behöva se en starkare fysisk efterfrågan innan oljepriset kan röra sig uppåt", sade Toby Hassall, råvaruanalytiker på CWA Global Markets i Sydney, till Bloomberg News på morgonen.

Det riktar fokus mot nästa besked om den amerikanska lagersituationen, efter att råoljelagren där växt till en nivå 5,1 procent över femårssnittet.

Detta förhållande tog även Förenade Arabemiratens oljeminister Mohamed Al-Hamli fasta på när han höll ett tal i Abu Dhabi på tisdagen.

Oljeministern förutspådde där att efterfrågan på Opecolja kommer att falla med 100.000 fat per dag i år på grund av överlager i kombination med fortsatt svag global efterfrågan. Opec möts nästa gång den 17 mars för att diskutera befintliga produktionskvoter. Mohamed Al-Hamli uppgav i sitt tal att rådande prisnivåer är "acceptabla" för producenter, samtidigt som det inte lägger hinder i vägen för en ekonomisk återhämtning.

Nästa besked om lagertrenden väntas sent på tisdagskvällen i form av API-rapporten. Den ger en indikation om trenden, innan den officiella rapporten från energidepartementet släpps på onsdagseftermiddagen.

Analytiker är inriktade på att råoljelagren under senaste veckan ökade med 1,5 miljoner fat. För produkterna väntas bensin visa oförändrad nivå medan destillaten väntas ha minskat med 0,5 miljoner fat. Raffinaderierna väntas ligga kvar med oförändrat kapacitetsutnyttjande, efter att veckan dessförinnan ha tagit ett kliv uppåt (+1,42 procentenheter). Förväntningsbilden är sammanställd av Bloomberg.

Skeptiker pekade samtidigt på att inslaget av rent finansiella aktörer i marknaden gör att handeln och prissättningen divergerar från den fundamentala situationen.

"De tittar bara på charts och ibland sentimentet. Jag tror inte det finns någon relation alls till fundamenta, utbuds- och efterfrågesituationen eller de amerikanska lagren", säger Tetsu Emori, förvaltare med inriktning på råvaror vid Astmax i Tokyo, till Bloomberg News.

Hans prognos är att oljan kommer att få svårt att etablera ett pris över 80-dollarsstrecket eftersom finansiella aktörer då tar hem vinsterna i ett rally.

Basmetallerna hade vid lunchtid återhämtat sig något från morgonens lägsta nivåer, men visade överlag ändå nedgångar från måndagens slutnivåer.

Vid 12.30-tiden visade tremånadersterminen för koppar en nedgång på 58 dollar per ton till 7.342.

Även övriga basmetaller följde med nedåt och bland de mer omsatta var zinken ned 14 dollar till 2.206. Nickel tappade 150 dollar till 21.300.

Bland de mindre handlade metallerna var bly ned 8 dollar till 2.162. Metallen tas upp i Commerzbanks dagliga marknadsbrev för råvaror där bankens analytiker varnar för att blyet kan komma under prispress efter strukturella förändringar i Kinas efterfrågan på metallen. Kina har förutspått att den inhemska produktionen i år kommer att stiga med 2,1 procent och att produktionskapaciteten kommer att utvidgas markant.

"Efter att Kina importerat större volymer bly förra året kan förändringarna leda till att Kina blir en nettoexportör igen", skriver Commerzbank och tillägger att efterfrågan på metallen är svag utanför Kina, vilket gör prisrisken svår att bortse från.

På ädelmetallmarknaden handlades guldet fortsatt stabilt kring måndagens stängning. Spotpriset var vid 12.30-tiden upp 1:16 dollar per uns till strax över 1.120.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Index PharmaceuticalsAnnons

Stort steg mot miljardmarknad

Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.
Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.

Blodiga diarréer och en förhöjd cancerrisk är några exempel på vad patienter med den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit lider av. Dagens läkemedel kan dessutom ge svåra biverkningar. InDex Pharmaceuticals inleder nu sista utvecklingssteget med sin läkemedelskandidat cobitolimod som inte uppvisat några biverkningar. 

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som kommer i skov med svåra symptom som följd. Bara i USA och Europa lider i dag cirka två miljoner människor av sjukdomen. Det vanliga är att sjukdomen bryter ut när patienten är mellan 15–30 år, men människor i alla åldrar kan drabbas.

– Den kallas också för blödande tjocktarmsinflammation. I ett skov då tarmen blir inflammerad får patienten smärtor och diarré med slem och blod. Som en följd kan patienten gå ner i vikt och även få blodbrist, dessutom innebär diagnosen en förhöjd risk att få cancer, säger Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals. Han utvecklar:

– Trots att det finns läkemedel lider fortfarande många av svåra symptom eller får biverkningar av behandlingen. De som lever med ulcerös kolit upplever en lägre livskvalitet. Vårt mål är att utveckla ett läkemedel som behandlar de sjuka på ett nytt och säkert sätt, utan biverkningar.

Baserad på Nobelprisbelönad upptäckt

Nobelpriset i medicin tilldelades 2011 forskarna bakom upptäckten av toll-lika receptorer. InDex, med bas på Karolinska Institutets campus i Stockholm, utvecklar nu läkemedelskandidaten cobitolimod som dämpar inflammationen i tarmen via en av dessa receptorer.

– För att lugna ner immunförsvaret riktar vi in oss på TLR9, som kroppen använder för att känna igen dna från bakterier. Det här är en innovativ verkningsmekanism som ger en lokal effekt i tarmen. Inflammationen går ner och tarmen läker utan bieffekter, säger Peter Zerhouni.

Påvisad klinisk effekt

Efter att framgångsrikt ha påvisat klinisk effekt i en fas 2b-studie, resultat som även publicerats i den ansedda tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology, har InDex fått klartecken av myndigheterna i USA och Europa att gå vidare med fas 3-studier. 

Bolaget har kommit långt i förberedelserna och om inga yttre faktorer, så som covid-19, sätter käppar i hjulet kommer studien att inledas under andra kvartalet 2021.

Genomför företrädesemission

För att finansiera studien genomför InDex Pharmaceuticals en fullt garanterad företrädesemission om drygt 530 miljoner kronor. 

– Behovet av ett säkert och effektivt läkemedel mot ulcerös kolit är stort och det finns en betydande marknadspotential för oss. Vi uppskattar att den adresserbara marknaden för cobitolimod är värd över nio miljarder dollar om året, säger Peter Zerhouni.

Fakta: 

InDex planerar att inleda fas 3 med sin läkemedelskandidat cobitolimod för ulcerös kolit under andra kvartalet 2021. Fas 3 är det sista utvecklingssteget innan ett marknadsgodkännande kan beviljas och produkten kan lanseras på marknaden.

InDex genomför nu en nyemission med teckningsperiod mellan 22 januari–5 februari 2021*. InDex är noterat på First North.

Läs mer om InDex här

*Ett prospekt kommer att godkännas och registreras av Finansinspektionen samt offentliggöras på https://www.indexpharma.com/sv/. Finansinspektionens godkännande av prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av de nya aktierna. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i prospektet. Investerare rekommenderas att läsa hela prospektet.

 

Mer från Index Pharmaceuticals

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Index Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?