1515
Annons

New York-börser: Stabil uppgång

New York-börserna var upp med ett par timmar kvar av tisdagens handel.

Handeln präglas av nya förväntningar på att EU ska kunna lösa problemen med Grekland. De europeiska börserna stängde också upp på tisdagen. Ytterligare grekiska budgetåtgärder väntas komma efter veckans möten mellan EU- kommissionen och Grekland.

Vid 20.00 var Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent, medan S&P 500 steg 0,7 procent och Nasdaq ökade 0,8 procent. Därmed är de tre stora indexen för tillfället på plus sedan årsskiftet.

Råvaru- och oljebolag ledde uppgången mot bakgrund att råvarupriserna steg på eftermiddagen sedan dollarn försvagats.

Inom Dow Jones var Alcoa upp med 1,6 procent och Chevron med 1,3 procent.

Qualcomm ökade med 7,7 procent sedan bolaget meddelat att det ska köpa tillbaka aktier för 3 miljarder dollar och öka sin kvartalsutdelning med 12 procent.

Dell klättrade 2,1 procent efter att UBS höjt rekommendationen till köp från tidigare neutral med motiveringen att bruttomarginalerna troligen har bottnat.


Finalförlusten är tung- men allt annat är bättre

Luleå har inte vunnit ett SM-guld i herrhockey sedan 1996. Men ekonomin blomstrar och till skillnad från 1996, när arbetslösheten var den högsta i landet, så handlar diskussionen nu om hur man ska locka fler till staden och alla jobben. 

Tung förlust i hockey, men i övrigt är framtiden ljus för Luleå.
Tung förlust i hockey, men i övrigt är framtiden ljus för Luleå.Foto:Pär Bäckström, Simon Eliasson

När jag skriver det här har Luleå sorg. Folk skakar på huvudet och försöker förstå. Vi talar lite försiktigt och trevande till varandra, ungefär som man gör när någon dött. Förlusten i den sjunde och avgörande finalmatchen i SHL ligger, trots att solen skiner från en klarblå himmel, som en mental tjockdimma över Lule älvs utlopp i havet.

Senast Luleå Hockeys herrlag var riktigt bra, 2020, avbröts säsongen när de skulle spela hem guldet. Det var Luleås år, tycker vi som bor här, men covidpandemin gjorde att laget inte ens fick chansen.  

Den här gången skulle det däremot gå vägen. Laget såg ruggigt stabilt ut och backades upp av en hemmapublik så fanatisk att kommunens tekniska chef fick svara på frågor om läktarna skulle hålla. Inte ens det räckte. 

Den bittra förlusten passar på sätt och vis bra till självbilden. ”Som Luleå-supporter är man van att bli besviken”, sa en kvinna på lokalradion. 

Redan före matchen. 

Hon är inte ensam om att känna så. I en av låtarna som brukar spelas i arenan förkunnar Kitok, hiphop-artisten från Jokkmokk, att norrbottningarna vet att vindarna kan vända. Att det inte nödvändigtvis är till det bättre är liksom underförstått. ”Vi kämpar emot, man lär sig att bita ihop”, förklarar Kitok. Att slå ur underläge sitter i folks DNA. 

Luleå vann sitt senaste och hittills enda SM-guld i herrhockey 1996. Triumfen har i dag antagit närmast mytiska proportioner och minnena från den stundtals brutala matchserien vårdas ömt. 

Inte bara hockeyn såg annorlunda ut för 26 år sedan - även Luleå och Norrbotten har förändrats. 

Krisen under 1990-talets första halva och varslen i industrin slog hårt mot länet. Den öppna arbetslösheten i Norrbotten var 1996 högst i landet med 12,8 procent. 40 000 norrbottningar, eller en fjärdedel av arbetskraften, var anmälda hos Arbetsförmedlingen. Hockeyguldet var ett av få glädjeämnen det året. 

Det är en annan verklighet som möter dagens lulebor och norrbottningar. Norrbotten är tillsammans med Västerbotten och Jämtland den trio län som har lägst arbetslöshet i Sverige. 

Inte nog med att nästan alla har arbete, de tre nordligaste länen har enligt Arbetsförmedlingen haft den snabbaste återhämtningen efter pandemin. 

Nedbrutet på kommunnivå är siffrorna än mer iögonfallande. I gruvstäderna Kiruna och Gällivare är 2,8 procent respektive 3,3 procent utan jobb. I den tidigare kriskommunen Pajala är bara 3,7 procent arbetslösa, ungefär likadant ser det ut i Jokkmokk och Arjeplog. Pratar vi öppet arbetslösa är talen ännu lägre. 

”Den enda arbetskraft som snart Norrbotten behöver är folk som kan köra flyttbussarna som går söderöver”, sjöng Piteågruppen Euskefeurat på 1980-talet. 

Nu handlar diskussionen istället om hur människor ska lockas norrut till jobben och hur elen ska räcka till nya industrier. Det är inte lätt att få samhällen att växa, men det är väldigt mycket angenämare problem än de som mötte Luleå hockeys segerrusiga fans tiden efter guldet 1996. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?