1515
Annons

Stockholmsbörsen: Positivt efter Asienuppgång

Stockholmsbörsen noterade en mindre uppgång i den inledande handeln på fredagen, i likhet med många av de ledande europeiska börserna, efter en genomgående lätt positiv utveckling i Asien.

Klockan 10.10 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 1.022,2.

Omsättningen uppgick till 2,8 miljarder kronor.

Producentpriserna i Tyskland var oförändrade i februari, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att priserna skulle stiga 0,1 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Lloyd Banks handlades upp knappt 8 procent på Londonbörsen efter att banken meddelat förbättrade utsikter för 2010 och bedömer att dess resultaträkning skrivs i svarta siffror.

Svenska bankaktier visade en något splittrad bild. Nordea sjönk 0,5 procent till 73,85 kronor och SHB A avancerade 0,2 procent till 206,70 kronor. Swedbank A steg 0,3 procent till 71,70 kronor medan den fjärde storbanken SEB A handlades upp 1,6 procent till noteringen 45,13 kronor.

Trelleborg noterade en uppgång om 2,4 procent till 50,50 kronor. Carnegie agerade storköpare i aktien och stod för över 75 procent av nettoköpen.

Rapporterande Skistar noterades 4,2 procent lägre till 136,50 kronor.

Vinterturismbolaget redovisade ett resultat efter skatt på 419 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 955 miljoner kronor.

Skistars bokningsläge för den resterande delen av vintersäsongen är 10 procent bättre än föregående år. Bolaget planerar även att investera cirka 280 miljoner kronor i skidanläggningar under nästa år.

SAS lyfte 1,1 procent till 2,76 kronor. Flygbolaget meddelade på fredagsmorgonen att det avser att ge ut ett konvertibelt obligationslån till ett nominellt belopp om totalt 1,4 miljarder kronor.

Elanders handlades ned 4,8 procent till 29,50 kronor. Bolaget meddelade på fredagen att det gör ytterligare avsättningar som påverkar resultatet för det fjärde kvartalet förra året.

Detta påverkade fjärde kvartalets resultat negativt med ytterligare 16,1 miljoner kronor före skatt.

Börserna i New York stängde något högre på torsdagen. Uppgången hänvisades till fortsatt optimism kring USA-ekonomin efter att både konsumentprisindex och nyanmälda arbetslösa lugnat investerare.

Dow Jones slutade 0,4 procent högre. S&P 500 noterades oförändrat och Nasdaq Composite adderade 0,1 procent.

De asiatiska börserna noterade genomgående mindre uppgångar under fredagens handelssession med stöd av den amerikanska statistiken på torsdagen.

I övrigt väntas ingen ytterligare statistik under fredagen.

 


Innehåll från SkandiaAnnons

Så spelar pensionskapitalet roll för att lösa planetens utmaningar

Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.
Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Skandia ska minska fossila innehav med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. 

– Vi kan inte vänta, detta decennium är avgörande för om världen ska kunna uppnå Parisavtalets mål, säger Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Pensionsbolaget Skandia har omkring 800 miljarder kronor under förvaltning. Det är smått svindlande siffror och med stort kapital kommer också ett stort ansvar.

– Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor. Vi har ett långsiktigt förvaltningsuppdrag och här kan pensionskapitalet verkligen bidra till positiv förändring. Det behövs och spelar roll för att lösa de stora samhällsutmaningar vår planet står inför, säger Helena Hagberg.

Skandia kan bidra till klimatomställningen

För bara tio år sedan var det bolag inom fossil energi och råvaror som toppade listorna över världens högst värderade bolag. I dag har de ersatts av bolag inom teknik och innovation.

– Den globala ekonomin står inför en stor omställning. För att klara de mål som finns uppsatta behöver investeringarna vara en kraft i själva omställningen, där det verkligen behövs. Det gör att vi som pensionsbolag kan ge möjlighet till god avkastning samtidigt som vi bidrar till klimatomställningen, säger Helena Hagberg. 

Finansmarknaden är på väg att bli en viktig nyckel till omställningen mot en mer hållbar framtid. Bland Skandias ”framtidsinvesteringar” märks en lång rad spännande satsningar inom exempelvis höghastighetsfiber i Europa, digitaliserade tjänster, smarta elnät samt infrastruktur för att möjliggöra fortsatt utbyggnad av förnybar elproduktion.

– Vi har tack vare vår storlek på marknaden lång erfarenhet av både investeringar i infrastruktur och i nystartade onoterade bolag, så kallat venture capital. Att bygga för framtiden innebär allt oftare investeringar med tydligt hållbarhetsfokus, säger Helena Hagberg.

Skandia har sjösatt nya mål

För att möta och bidra till klimatomställning har Skandia sjösatt offensiva mål. Redan 2025 ska innehaven i fossil energi i pensionsportföljen ha minskat med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. Dessutom har Skandia förbundit sig att investera ytterligare minst 40 miljarder kronor i klimatinvesteringar fram till 2030.

– Investeringar i det långa perspektivet måste göras nu. Vi har successivt minskat andelen tillgångar i fossila bränslen, som i dag utgör enstaka procent av vårt investerade kapital. Samtidigt växlar vi upp takten i investeringar som bidrar till klimatomställningen, berättar Helena Hagberg och avslutar:

– Det innebär inte att vi enbart kommer att investera i förnyelsebar energi och grön teknik – vår omvärld ser inte ut så. Omställningen är långsiktig och inbegriper många olika sektorer och går olika fort i olika delar av världen. Men vi har inte tid att vänta och agerar nu för att långsiktigt anpassa portföljerna och bidra till de globala klimatmålen.

Tänk på:
Tänk på att en placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring med traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare. 

Skandia Liv – tryck här för att komma igång och spara 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?