Stockholmsbörsen: Positivt efter Asienuppgång

Stockholmsbörsen noterade en mindre uppgång i den inledande handeln på fredagen, i likhet med många av de ledande europeiska börserna, efter en genomgående lätt positiv utveckling i Asien.

Klockan 10.10 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 1.022,2.

Omsättningen uppgick till 2,8 miljarder kronor.

Producentpriserna i Tyskland var oförändrade i februari, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att priserna skulle stiga 0,1 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Lloyd Banks handlades upp knappt 8 procent på Londonbörsen efter att banken meddelat förbättrade utsikter för 2010 och bedömer att dess resultaträkning skrivs i svarta siffror.

Svenska bankaktier visade en något splittrad bild. Nordea sjönk 0,5 procent till 73,85 kronor och SHB A avancerade 0,2 procent till 206,70 kronor. Swedbank A steg 0,3 procent till 71,70 kronor medan den fjärde storbanken SEB A handlades upp 1,6 procent till noteringen 45,13 kronor.

Trelleborg noterade en uppgång om 2,4 procent till 50,50 kronor. Carnegie agerade storköpare i aktien och stod för över 75 procent av nettoköpen.

Rapporterande Skistar noterades 4,2 procent lägre till 136,50 kronor.

Vinterturismbolaget redovisade ett resultat efter skatt på 419 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 955 miljoner kronor.

Skistars bokningsläge för den resterande delen av vintersäsongen är 10 procent bättre än föregående år. Bolaget planerar även att investera cirka 280 miljoner kronor i skidanläggningar under nästa år.

SAS lyfte 1,1 procent till 2,76 kronor. Flygbolaget meddelade på fredagsmorgonen att det avser att ge ut ett konvertibelt obligationslån till ett nominellt belopp om totalt 1,4 miljarder kronor.

Elanders handlades ned 4,8 procent till 29,50 kronor. Bolaget meddelade på fredagen att det gör ytterligare avsättningar som påverkar resultatet för det fjärde kvartalet förra året.

Detta påverkade fjärde kvartalets resultat negativt med ytterligare 16,1 miljoner kronor före skatt.

Börserna i New York stängde något högre på torsdagen. Uppgången hänvisades till fortsatt optimism kring USA-ekonomin efter att både konsumentprisindex och nyanmälda arbetslösa lugnat investerare.

Dow Jones slutade 0,4 procent högre. S&P 500 noterades oförändrat och Nasdaq Composite adderade 0,1 procent.

De asiatiska börserna noterade genomgående mindre uppgångar under fredagens handelssession med stöd av den amerikanska statistiken på torsdagen.

I övrigt väntas ingen ytterligare statistik under fredagen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?