1515
Annons

Räntor och valutor: Euron under press

USA-räntorna steg efter statistiken på torsdagen. KPI kom visserligen inte något lägre än väntat, men antalet nyanmälda arbetslösa sjönk och Philadelphia Fed index steg mer än väntat, till 18,9 i mars från 17,6 i februari. Bland annat steg sysselsättningsindex till 8,4 från 7,4 månaden före.

"Ekonomiska data är uppmuntrande. En förstärkning av sysselsättningsbilden skickade iväg marknaden, och vi återhämtade oss inte från det", sa Christian Cooper, räntestrateg på Royal Bank of Canada, till Bloomberg News.

USA-räntorna rörde sig därefter sidledes på kvällen och över den asiatiska handeln. På fredagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,95 procent, oförändrat från svensk stängning på torsdagen, medan tioåringen är 1 punkt upp på 3,67 procent.

USA:s finansdepartement meddelade på torsdagen att de kommer att emittera statsobligationer för sammanlagt 118 miljarder dollar under tisdag-torsdag nästa vecka, varav 44 miljarder dollar i tvååriga obligationer, 42 miljarder dollar i femåriga och 32 miljarder dollar i sjuåriga statsobligationer.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sa på torsdagen att han inte är säker på om de europeiska ledarna måste komma fram med en konkret stödplan för Grekland vid EU- toppmötet i nästa vecka, men han är överens med den grekiska premiärministern Giorgos Papandreou om att Europa måste "bekänna färg".

"Vi måste förbereda oss för eventualiteten att ge stöd till Grekland. Men jag är helt övertygad om att det inte kommer att gå så långt", sa han.

Han sa också att det inte är "rekommendabelt" för Grekland att vända sig till IMF för hjälp.

"Om det är ett problem inom euroområdet, så bör det lösas där. Detta är en position välkänd för den tyska regeringen och låt mig få framhålla att det inte finns någon intention hos Tyskland att låga Grekland falla", sa han.

Den tyska regeringen öppnade tidigare i veckan för att Grekland skulle kunna få stöd av IMF, efter att tidigare ha avvisat sådan inblandning från IMF.

Caroline Atkinson, IMF:s chef för externa relationer, sa på torsdagen att Grekland inte har begärt finansiellt stöd från IMF men att de är reda att hjälpa Grekland vid behov. Hon sa också att IMF ger Grekland "teknisk assistans", men att de väntar sig att euroländerna "önskar, och planerar för, att lösa denna situation själva".

Euron har tappat marginellt till 1,362 mot dollarn jämfört med svensk stängning på torsdagen, och även försvagats något till 123,20 mot yenen. Dollar/yen handlas fortsatt runt 90,50.

"Även om euron är under press så är det osannolikt att den kommer att falla kraftigt för närvarande då EU redan har kommit överens om att ge Grekland hjälp vid behov, även om de inte gett detaljer för en sådan plan", sa Jun Kato, analytiker på Shinkin Central Bank Research Institute, till Reuters.

Handlare uppgav tekniskt stöd vid 1,35-nivån, som euro/dollar inte lyckades bryta igenom de senaste två veckorna.

Barclays skrev i en analys på torsdagen att euron kan komma att tappa till 1,30 mot dollarn till juni då Europas ekonomiska återhämtning går i stå och Greklands skuldproblem förblir olösta. Europas återhämtning kommer sannolikt få kämpa för att få fart under överblickbar framtid, och andra kvartalet kommer dessutom att testa euroområdets förmåga att agera beslutsamt och effektivt vad gäller problemen i Grekland.

Kronan har tappat 1 öre till 7,12 mot dollarn och även tappat marginellt till 9,70 mot euron.

Japanska räntor var 1-2 punkter upp på fredagen, med tioåringen 1 punkt högre på 1,38 procent.

Fredagens agenda är tunn. Från Tyskland kommer producentpriser för februari, som väntas ha stigit 0,1 procent från månaden före enligt Bloomberg News prognosenkät.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?