1515
Annons

Asienbörser: USA-statistik gav stöd

De asiatiska börserna noterade genomgående mindre uppgångar under fredagens handelssession med stöd av positiv amerikansk torsdagsstatistik i ryggen som stärkte investerare i tron om en global konjunkturåterhämtning.

Elektronikbolaget Sony utvecklade sig positivt på Tokyo-börsen och klättrade 2,5 procent.

Biltillverkaren Honda, som har drygt 40 procent av sin försäljning i USA, avancerade knappt 2 procent på förhoppningar om att den amerikanska bilförsäljningen ska accelerera ytterligare.

Den sydkoreanska biltillverkarkaren Kia klättrade 4,2 procent på nyheter om att bolaget ska utöka sin europeiska produktionskapacitet.

"Marknadsstämningen domineras av en tydlig återhämtningsfas och ett större bakslag är inget vi behöver oroa oss för", sa Yoshinori Nagano aktiestrateg på Daiwa Asset Management i Tokyo.

På torsdagen steg Dow Jones med 0,4 procent och Nasdaq med 0,1 procent. S&P 500 slutade oförändrat.

Marknadstemperatur ca kl 07.45

Nikkei 225 +0,8%

Topix Tokyo +0,9%

Hongkongs Hang Seng +0,2%

China Shanghai Composite +0,4%

China Shenzhen Composite +0,5%

Australiens S&P/ASX 200 Index +0,2%

Singapores STI +0,4%

Sydkoreas Kospi +0,7%

Taiwans Taiex +0,2%

Indiens BSE Sensex +0,1%


Erdogan i telefon med Andersson – fortsätter att ställa krav

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att ställa krav för godkänna Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Det beskedet gav han på lördagen i ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia uppmanade Erdogan Andersson att Sveriges ”politiska, ekonomiska och vapenstöd till terrororganisationer måste upphöra”, rapporterar AFP.

Turkiet hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense.

Frågan anses vara avgörande för att Turkiet ska tillåta ett svenskt medlemskap i Nato.

USA meddelar samtidigt att Sveriges och Finlands Natomedlemskap inte är ett problem som USA har ansvar att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, säger han i ett telefonintervju enligt nyhetsbyrån Reuters.

Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.

”Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Men flera analytiker tror att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?