1515
Annons

USA-börser: Sen spurt räddade uppgången

New York-börserna stängde svagt upp på torsdagen. En liten spurt fick nästan upp alla tre huvudindexen på plus. Handeln var relativt håglös sedan statistik kommit in som väntat.

Vid stängning var Dow Jones Industrial upp 0,4 procent till 10.779. S&P 500 var oförändrat på 1.166 medan Nasdaq Composite steg med 0,1 procent till 2.391.

Omsättningen på New York Stock Exchange var låga 920 miljoner aktier, medan den var 2,1 miljarder aktier på Nasdaq.

I och med uppgången steg Dow Jones för åttonde dagen i rad.

Boeing gick upp med 2,2 procent och 3M med 1,8 procent.

Dupont noterade en uppgång med 1,6 procent. Bolaget meddelade att vinsten per aktie förväntas öka med 20 procent per år från 2009 till 2012.

Storbankerna var däremot sänken. Bank of America tappade 1,1 procent och JP Morgan 0,3 procent.

Caterpillar meddelade att bolagets globala maskinförsäljning sjönk med 20 procent under perioden december till februari, jämfört med samma period för ett år sedan. Aktien backade med 0,8 procent.

Nike sade att försäljningen under tredje kvartalet fördubblades tack vare tillväxt i Nordamerika. Aktien steg med 5,3 procent.

Före öppning kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 5.000 personer till 457.000 personer, under vecka 10, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 455.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News.

Konsumentpriserna i USA var oförändrade i februari, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad 2009 steg KPI 2,1 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle stiga 0,1 procent jämfört med månaden före och stiga 2,3 jämfört med samma månad i fjol, enligt Bloomberg News.

"Både konsumentprisindex och nyanmälda arbetslösa var väldigt lugnande. Vi ser ekonomisk tillväxt och det verkar inte leda till inflationsvarningar. Därför bör räntorna förbli låga en längre tid, vilket är bra för aktiemarknaden. Den senaste tiden har vi dock sett små rörelser på grund av uppgången under de senaste tolv månaderna", sade Stanley Nabi på Silvercrest till Bloomberg News.

Philadelphia Federal Reserves månatliga index steg till 18,9 från 17,6 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på 18,0 enligt Bloomberg News snittprognos.

USA:s ledande indikatorer steg 0,1 procent i februari, jämfört med månaden före. Analytikerna hade spått en uppgång med 0,1 procent, enligt Bloomberg News.

På obligationsmarknaden var den tioåriga räntan upp 3 punkter till 3,69 procent.

Ericsson noterades 20 öre högre än vid Stockholmsbörsens stängning.


Innehåll från KIAAnnons

Distinkt formspråk på nya Kia Sportage

Med nya Kia Sportage kommer även en helt ny design.

En kraftfullt formgiven familjesuv som hämtar inspiration från sitt eldrivna syskon, Kia EV6. Förarmiljön är ombonad, högklassig och präglas av två välvda 12,3-tumsskärmar.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Det råder inga tvivel om att nya Kia Sportage är nära släkt med företagets elbil, Kia EV6. Formspråket hos Sportage bär drag av nya EV6, med skarpa linjer och ytor som nästan verkar omfamna varandra.

Både elbilen EV6 och nya Sportage är sprungna ur samma designfilosofi – ”Opposites United” – och den kommer att prägla alla märkets bilmodeller de kommande åren.

Men Kia Sportage är först och främst en stark personlighet på egen hand. En suv i mellanstorlek, anpassad för både äventyr ute i det fria och ett liv i storstadens puls.

Intelligenta strålkastare

Fronten är det kanske starkaste kännetecknet, med en ny tolkning av Kias grill: ”tiger nose”. Med nya Sportage kommer, precis som på EV6, ett ”Digital Tiger Face”. Vad menas med det? Ja, titta på de bumerangformade varselljusen, som markerar grillens ytterkanter och omfamnar de intelligenta strålkastarna (Matrix-LED). Du kommer att känna igen nya Sportage när du möter den i trafiken. Men allra helst vill du sitta bakom ratten.

Nu lanseras Kia Sportage som laddhybrid med en räckvidd på eldrift på hela 70 kilometer (enligt WLTP) och koldioxidutsläppet ligger på låga 25 g/km. Precis som Kia Sportage Hybrid har laddhybriden fyrhjulsdrift som standard.

Rymlig och komfortabel

Redan i dag står laddbara modeller för 82 procent av Kias försäljning i Sverige, och målet är att siffran ska vara 100 procent år 2024. Kia har det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläppet bland de bäst säljande bilmärkena i Sverige (35 gram/km jämfört med 75 g/km för hela marknaden).

Båda Sportage-versionerna är rymliga, Sportage laddhybrid sväljer till exempel hela 540 liter bagage med baksätet på plats. Om det fälls fram ryms 1 715 liter, och det bakre ryggstödet kan fällas i tre sektioner för maximal flexibilitet (40/20/40).

Komforten är hög och utrustningsnivån likaså.

Panoramaskärmar

Likheterna med den toppmoderna elbilen EV6 syns inte bara utanpå nya Sportage. Inuti är släktskapet också påtagligt. Instrumentpanelen följer samma designspråk som exteriören och precis som i EV6 är det två stora, välvda panoramaskärmar som präglar förarmiljön. Vardera skärmen är på 12,3 tum.

Såväl kartor för navigationen som programvaror för infotainment uppdateras over-the-air i nya Sportage, och med appen Kia Connect kan föraren ansluta till mängder av funktioner: Kia Live Services, Online Navigation, Online röstigenkänning och möjlighet att integrera telefonens kalender med bilen.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?