1515
Annons

USA-börser: Riktningslös handel i New York

De amerikanska börserna handlades efter halva torsdagen nära nollstrecket i spåren av en diger statistikskörd utan tydliga tendenser. Uppblossad grekisk skuldsättningsoro bidrog till att hålla ned indexen, där Dow Jones nu stigit sju dagar i rad.

Dow Jones index var klockan 19.15 upp med 0,3 procent till 10.764. På den bredare marknaden var S&P 500-index ned 0,2 procent till 1.164 medan Nasdaq Composite index var oförändrat vid 2.390.

Omsättningen på NYSE uppgick till 533 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.355 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen steg med fyra punkter till 3,68 procent samtidigt som trettioårsräntan var upp två punkter till 4,59 procent.

En större mängd makrostatistik nådde marknaden under torsdagen, där nästan samtliga siffror kom in i linje med förväntningarna.

Nya arbetssökande i USA var 457.000 personer veckan 10, väl i linje med väntade 455.000 personer. Konsumentpriserna var oförändrade i februari jämfört med januari. Kärn-KPI ökade med 0,1 procent. Analytikerna hade väntat sig uppgångar på 0,1 procent för bägge siffrorna.

Bytesbalansen visade på ett underskott på 116 miljarder dollar i fjärde kvartalet. Det var något mindre än det väntade underskottet på 119 miljarder kronor.

Ledande indikatorer steg med 0,1 procent i februari jämfört med januari, vilket var i linje med förväntningarna.

Philly Fed-index steg till 18,9 i mars jämfört med 17,6 föregående månad. Analytikerna hade räknat med en nivå på 18,0.

Bland Dow Jones-aktierna går Du Pont upp med 1,4 procent och Alcoa tappar 0,4 procent.

Pfizer förlorade auktionen vad gäller den tyska generikatillverkaren Ratiopharm. Köpare blir istället Teva Pharmaceutical och köpeskillingen uppgår till omkring 5 miljarder dollar. Teva avancerade 3,9 procent medan Pfizer var ned 0,2 procent.

Sportskotillverkaren Nike var efter lunch upp 5,1 procent efter att bolaget rapporterat en mer än fördubblad vinst för räkenskapsårets tredje kvartal jämfört med samma period förra året. Nike meddelade samtidigt att orderingången ökat 9 procent.

Transportbolaget FedEx har efter halva dagen vänt till plus 1,0 procent efter att ha inlett handeln med nedgång. Bolaget höjde prognosen för räkenskapsårets fjärde kvartal och drog samtidigt upp investeringsprognosen.

FedEx konkurrent United Parcel Service var samtidigt upp med 2,0 procent. Transportbolagens utveckling kan sägas fungera som barometrar för ekonomin i stort då de levererar produkter till många olika industrier och branscher.

GlaxoSmithKline klättrade 2,7 procent sedan Novartis gett upp de amerikanska rättigheterna vad gäller den generiska versionen av GlaxoSmithKlines Advair. Novartis steg samtidigt 0,2 procent.

Videospelstillverkaren GameStop klättrade 7,2 procent i spåren av bolagets rapport, trots en 7-procentig intäktsminskning. GameStops kommunicerade utsikter för årets vinst som överträffade analytikernas förväntningar.

Handdatortillverkaren Palm handlas 6,5 procent högre inför publiceringen av bolagets delårsrapport, där Smartphoneförsäljningen väntas vara i fokus.


Innehåll från EonAnnons

Nya innovationer inom energiåtervinning driver omställning

Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.
Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

När Sveriges storstäder växer ökar behovet av energi, samtidigt som mängden avfall ökar. Med ledande teknik och lösningar inom energiåtervinning erbjuder E.ON cirkulär energiförsörjning som gör skillnad redan idag. 

Stockholms län är en av Sveriges snabbast växande storstadsregioner med nästan 2,5 miljoner invånare. Tillväxten innebär bland annat att efterfrågan på energi ökar. Samtidigt ökar mängden avfall. En av E.ONs lösning på de här utmaningarna ligger i Bro utanför Stockholm. 

– Sverige är hållbarhetens Silicon Valley med ledande teknik och lösningar för cirkulär energiomställning. En förklaring är att Sverige var tidiga med att bygga ut fjärrvärmen, som idag står för 65 procent av all uppvärmning i landet. E.ON har förvaltat och utvecklat den tekniken med kraftvärmeverket Högbytorp, som erbjuder energiåtervinning 3.0, säger Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

I kraftvärmeverket Högbytorp återvinns energi ur avfall genom förbränning, för att producera lokal el och fjärrvärme. Anläggningen är ett tekniskt avancerat bevis på möjligheterna med cirkulär energiförsörjning. Anette Blücher vill att de boende ska uppleva att även sådant som inte kan materialåtervinnas kommer till nytta. 

– I ett hållbart samhälle måste material återanvändas i så stor utsträckning som möjligt. Ur material som av olika anledningar inte kan eller bör återanvändas, kan vi säkerställa att energin återvinns och kommer till användning som el och fjärrvärme. I Högbytorp får vi in avfall och ser till att det förbränns, men vi tar också vara på restprodukterna efter förbränningen. Till exempel utvinns och återanvänds metallerna i askan efter förbränningen.   

Teknik för kolsänkor

Utbyggnaden av fjärrvärme har varit starkt bidragande till att utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat sedan 1990-talet, enligt Naturvårdsverket. För att nå hela vägen i mål driver E.ON flera forsknings- och utvecklingsprojekt kring kolsänkor, det vill säga olika tekniker för att binda koldioxid och avlägsna koldioxid från atmosfären. 

– Vi jobbar hårt med att reducera den CO2 som vi fortfarande släpper ut. Det är en utmaning som vi delar med industrin, och utvecklingen drivs av flera ledande aktörer. En möjlig teknik är CCS, Carbon Capture and Storage, där koldioxiden fångas upp direkt vid energiåtervinningen, binds in och lagras i berggrunden. En annan spännande möjlighet är biokol, som enkelt uttryckt är organiskt material som upphettats i en syrefattig miljö och som resultat bildar en fast produkt med ett högt kolinnehåll som kan återföras till marken. Idag ser vi lösningar, nu återstår att hitta ekonomiska modeller för den här oerhört dyra tekniken, säger Anette Blücher.

Fakta E.ON
E.ON Sverige är en del av den internationella energikoncernen E.ON SE med huvudkontor i Essen, Tyskland. Inom koncernen jobbar runt 70 000 personer i 15 länder. Vår verksamhet utgörs i huvudsak av två affärsområden: smarta distributionsnät och innovativa energilösningar för våra kunder. 

www.eon.se/om-e-on/hallbarhet/hallbarhetsredovisning 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?