1515
Annons

Stockholmsbörsen: Nedgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en lätt negativ öppning när handeln i Europa inleds på torsdagen efter något svagare utveckling i Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,3 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,1 procent.

Börserna i New York stängde högre på onsdagen till de högsta nivåerna på 17 månader. Uppgången hänvisades till fortsatt optimism kring USA-ekonomin efter Federal Reserves upprepning i samband med räntebeskedet på tisdagskvällen om "exceptionellt" låga räntor under en "utdragen" period".

Dow Jones slutade 0,5 procent högre, vilket var ungefär i linje med nivåerna kring europeisk stängning. S&P 500 ökade 0,6 procent och Nasdaq Composite adderade 0,5 procent.

De asiatiska börserna hade övervägande nedgångar under torsdagens handelssession sedan det positiva marknadssentiment från USA dämpats av nya farhågor om kinesisk åtstramning och förnyad osäkerhet om stödet till Grekland. Nikkei 225 tappade 1,0 procent.

Två ledande företrädare för Kinas bankregleringskommission manade i ett meddelande på myndighetens webbplats att kinesiska banker att begränsa utlåningen.

Marknaden oroade sig också för sprickor i EU:s åtagande om att stå bakom Grekland i finanskrisen efter kommentarer från Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en budgetdebatt på onsdagen.

Michael Meister, ekonomisk talesman för det tyska regeringspartiet CDU sade vidare i en intervju med Bloomberg News att Grekland bör vända sig till IMF om landet behöver stöd. Budskapen antyder att det börjar uppstå en spricka mellan Tyskland och andra delar av EU.

För svensk del har Deutsche Bank höjt rekommendationen för Volvo till köp, från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 90 kronor från tidigare 70 kronor. Banken menar att Volvo kan nå en rörelsemarginal på 9-10 procent i nästa konjunkturcykel och att en marginal på 8 procent till 2012 är möjligt, inte minst mot bakgrund av bolagets genomförda kostnadsbesparingar.

Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för SCA till underperform från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 95 kronor från tidigare 102 kronor.

Ericsson uppges, i bland annat koreanska Economic Times, vara på väg att köpa en andel i LG-Nortel, ett samriskbolag bildat av Nortel Networks och koreanska LG Electronics.

I den senaste upplagan av Veckans Affärer rekommenderar tidningen köp av Loomis och sälj av Munters.

Torsdagens agenda bjuder för svensk del på SCB arbetslöshetsstatistik för februari klockan 9.30, enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha varit på 9,4 procent vilket skulle vara oförändrat jämfört med i januari.

Eftermiddagens USA-agenda är välfylld med KPI för februari, bytesbalans för fjärde kvartalet och veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 13.30. Klockan 15.00 kommer vidare Philadelphia Feds industriindex för mars samt ledande indikatorer för februari.


Innehåll från SkandiaAnnons

Så spelar pensionskapitalet roll för att lösa planetens utmaningar

Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.
Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Skandia ska minska fossila innehav med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. 

– Vi kan inte vänta, detta decennium är avgörande för om världen ska kunna uppnå Parisavtalets mål, säger Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Pensionsbolaget Skandia har omkring 800 miljarder kronor under förvaltning. Det är smått svindlande siffror och med stort kapital kommer också ett stort ansvar.

– Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor. Vi har ett långsiktigt förvaltningsuppdrag och här kan pensionskapitalet verkligen bidra till positiv förändring. Det behövs och spelar roll för att lösa de stora samhällsutmaningar vår planet står inför, säger Helena Hagberg.

Skandia kan bidra till klimatomställningen

För bara tio år sedan var det bolag inom fossil energi och råvaror som toppade listorna över världens högst värderade bolag. I dag har de ersatts av bolag inom teknik och innovation.

– Den globala ekonomin står inför en stor omställning. För att klara de mål som finns uppsatta behöver investeringarna vara en kraft i själva omställningen, där det verkligen behövs. Det gör att vi som pensionsbolag kan ge möjlighet till god avkastning samtidigt som vi bidrar till klimatomställningen, säger Helena Hagberg. 

Finansmarknaden är på väg att bli en viktig nyckel till omställningen mot en mer hållbar framtid. Bland Skandias ”framtidsinvesteringar” märks en lång rad spännande satsningar inom exempelvis höghastighetsfiber i Europa, digitaliserade tjänster, smarta elnät samt infrastruktur för att möjliggöra fortsatt utbyggnad av förnybar elproduktion.

– Vi har tack vare vår storlek på marknaden lång erfarenhet av både investeringar i infrastruktur och i nystartade onoterade bolag, så kallat venture capital. Att bygga för framtiden innebär allt oftare investeringar med tydligt hållbarhetsfokus, säger Helena Hagberg.

Skandia har sjösatt nya mål

För att möta och bidra till klimatomställning har Skandia sjösatt offensiva mål. Redan 2025 ska innehaven i fossil energi i pensionsportföljen ha minskat med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. Dessutom har Skandia förbundit sig att investera ytterligare minst 40 miljarder kronor i klimatinvesteringar fram till 2030.

– Investeringar i det långa perspektivet måste göras nu. Vi har successivt minskat andelen tillgångar i fossila bränslen, som i dag utgör enstaka procent av vårt investerade kapital. Samtidigt växlar vi upp takten i investeringar som bidrar till klimatomställningen, berättar Helena Hagberg och avslutar:

– Det innebär inte att vi enbart kommer att investera i förnyelsebar energi och grön teknik – vår omvärld ser inte ut så. Omställningen är långsiktig och inbegriper många olika sektorer och går olika fort i olika delar av världen. Men vi har inte tid att vänta och agerar nu för att långsiktigt anpassa portföljerna och bidra till de globala klimatmålen.

Tänk på:
Tänk på att en placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring med traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare. 

Skandia Liv – tryck här för att komma igång och spara 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?