Stockholmsbörsen: Nedgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en lätt negativ öppning när handeln i Europa inleds på torsdagen efter något svagare utveckling i Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,3 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,1 procent.

Börserna i New York stängde högre på onsdagen till de högsta nivåerna på 17 månader. Uppgången hänvisades till fortsatt optimism kring USA-ekonomin efter Federal Reserves upprepning i samband med räntebeskedet på tisdagskvällen om "exceptionellt" låga räntor under en "utdragen" period".

Dow Jones slutade 0,5 procent högre, vilket var ungefär i linje med nivåerna kring europeisk stängning. S&P 500 ökade 0,6 procent och Nasdaq Composite adderade 0,5 procent.

De asiatiska börserna hade övervägande nedgångar under torsdagens handelssession sedan det positiva marknadssentiment från USA dämpats av nya farhågor om kinesisk åtstramning och förnyad osäkerhet om stödet till Grekland. Nikkei 225 tappade 1,0 procent.

Två ledande företrädare för Kinas bankregleringskommission manade i ett meddelande på myndighetens webbplats att kinesiska banker att begränsa utlåningen.

Marknaden oroade sig också för sprickor i EU:s åtagande om att stå bakom Grekland i finanskrisen efter kommentarer från Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en budgetdebatt på onsdagen.

Michael Meister, ekonomisk talesman för det tyska regeringspartiet CDU sade vidare i en intervju med Bloomberg News att Grekland bör vända sig till IMF om landet behöver stöd. Budskapen antyder att det börjar uppstå en spricka mellan Tyskland och andra delar av EU.

För svensk del har Deutsche Bank höjt rekommendationen för Volvo till köp, från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 90 kronor från tidigare 70 kronor. Banken menar att Volvo kan nå en rörelsemarginal på 9-10 procent i nästa konjunkturcykel och att en marginal på 8 procent till 2012 är möjligt, inte minst mot bakgrund av bolagets genomförda kostnadsbesparingar.

Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för SCA till underperform från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 95 kronor från tidigare 102 kronor.

Ericsson uppges, i bland annat koreanska Economic Times, vara på väg att köpa en andel i LG-Nortel, ett samriskbolag bildat av Nortel Networks och koreanska LG Electronics.

I den senaste upplagan av Veckans Affärer rekommenderar tidningen köp av Loomis och sälj av Munters.

Torsdagens agenda bjuder för svensk del på SCB arbetslöshetsstatistik för februari klockan 9.30, enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha varit på 9,4 procent vilket skulle vara oförändrat jämfört med i januari.

Eftermiddagens USA-agenda är välfylld med KPI för februari, bytesbalans för fjärde kvartalet och veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 13.30. Klockan 15.00 kommer vidare Philadelphia Feds industriindex för mars samt ledande indikatorer för februari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?