1515
Annons

Råvaror: Stark dollar tynger oljan

Råvarupriserna visade blandade rörelser på torsdagen. En dollarförstärkning under eftermiddagen, som till stor del drevs av en euroförsvagning, tyngde hela råvarukomplexet. Svag handel på New York-börserna hade också en negativ inverkan.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:53 dollar till 82:40 dollar per fat vid 18.30- tiden. Brentoljan var ned 0:60 dollar till 81:36.

"Den starkare dollarn har varit den viktigaste faktorn. Dollarförstärkningen har fått riskköparna att stiga åt sidan ett tag", sade Peter Beutel, ordförande för Cameron Hanover, till Bloomberg News.

På onsdagen visade energidepartementets veckovisa statistik att lagren av råolja steg med 1,0 miljoner fat under förra veckan. Det var dock 0,15 miljoner lägre än det väntade utfallet, enligt Bloombergs prognossammanställning. Samtidigt minskade importen av råolja med knappt 0,1 miljoner fat per dag.

Bensinlagren visade för samma period en nedgång med 1,7 miljoner fat, vilket var mer än analytikernas förväntningar om en nedgång på 1,25 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade 0,18 procentenheter till 80,55 procent. Här väntades en ökning av kapacitetsutnyttjande med 0,05 procentenheter.

På London Metal Exchange noterade basmetallerna blandade rörelser.

Kopparn tyngdes särskilt av uppgifter från Kina om stigande inflation och därmed också stigande räntor.

"Vi är något oroliga för situationen i Kina med inflation som ett potentiellt problem. Vi tror inte att kinesiska myndigheter kan stöda tillväxten så mycket som de vill", sade Nic Brown, analytiker på Natixis, till Bloomberg News.

Tremånadersterminen för koppar var ned 42 dollar jämfört med onsdagens stängning till 7.492 dollar per ton, medan zinken var ned 23 dollar till 2.324. Bland övriga var nickeln upp 510 dollar till 22.760.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld 8:25 dollar högre till 1.128:60 dollar per uns.


Erdogan: Samtalen med Sverige inte upp till ”önskad nivå”

De samtal som ägde rum tidigare i veckan med en svensk och en finländsk delegation i Ankara om ländernas Natoansökningar nådde inte upp till ”önskad nivå”, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto:Burhan Ozbilici

Sent på lördagen sade Erdogan till journalister efter en resa till Azerbajdzjan att ”olyckligtvis har de samtal som hållits mellan vår delegation och Finland och Sverige inte nått upp till önskad nivå”.

Enligt Erdogan har Sverige och Finland haft förväntningar på samtalen men att länderna inte har tagit de nödvändiga stegen för att möta Turkiets krav och tryckte på att ”terrorister fortsätter att gå runt på Stockholms gator och att Sverige försvarar dem med sin egen polis”.

”Vi kan inte återupprepa de misstag som vi har begått tidigare genom att släppa in länder som omfamnar och göder terrorister i Nato, som är en säkerhetsorganisation”, fortsatte Erdogan enligt nyhetsbyrån.

Turkiet har motsatt sig att stödja en svensk och en finländsk Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till PKK.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?