Råvaror: Stark dollar tynger oljan

Råvarupriserna visade blandade rörelser på torsdagen. En dollarförstärkning under eftermiddagen, som till stor del drevs av en euroförsvagning, tyngde hela råvarukomplexet. Svag handel på New York-börserna hade också en negativ inverkan.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:53 dollar till 82:40 dollar per fat vid 18.30- tiden. Brentoljan var ned 0:60 dollar till 81:36.

"Den starkare dollarn har varit den viktigaste faktorn. Dollarförstärkningen har fått riskköparna att stiga åt sidan ett tag", sade Peter Beutel, ordförande för Cameron Hanover, till Bloomberg News.

På onsdagen visade energidepartementets veckovisa statistik att lagren av råolja steg med 1,0 miljoner fat under förra veckan. Det var dock 0,15 miljoner lägre än det väntade utfallet, enligt Bloombergs prognossammanställning. Samtidigt minskade importen av råolja med knappt 0,1 miljoner fat per dag.

Bensinlagren visade för samma period en nedgång med 1,7 miljoner fat, vilket var mer än analytikernas förväntningar om en nedgång på 1,25 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade 0,18 procentenheter till 80,55 procent. Här väntades en ökning av kapacitetsutnyttjande med 0,05 procentenheter.

På London Metal Exchange noterade basmetallerna blandade rörelser.

Kopparn tyngdes särskilt av uppgifter från Kina om stigande inflation och därmed också stigande räntor.

"Vi är något oroliga för situationen i Kina med inflation som ett potentiellt problem. Vi tror inte att kinesiska myndigheter kan stöda tillväxten så mycket som de vill", sade Nic Brown, analytiker på Natixis, till Bloomberg News.

Tremånadersterminen för koppar var ned 42 dollar jämfört med onsdagens stängning till 7.492 dollar per ton, medan zinken var ned 23 dollar till 2.324. Bland övriga var nickeln upp 510 dollar till 22.760.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld 8:25 dollar högre till 1.128:60 dollar per uns.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?