1515
Annons

Råvaror: Oljan faller tillbaka

Råvarorna pekade nedåt på torsdagsmorgonen efter att en starkare dollar och mer återhållsamma aktiebörser indikerat lägre riskaptit. Råvarorna har visat en stark trend och det talade för vinsthemtagningar och konsolidering.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:77 dollar till 82:16 dollar per fat vid 9-tiden. Brentoljan var ned 0:65 dollar till 81:29.

"Tekniskt sett ser vi många ta hem vinster på den här nivån. Efterfrågan är också fortfarande svag. Inställningen är mer optimistisk än den allmänna bilden som visar att läget inte är så bra", säger Clarence Chu, handlare vid Hudson Capital Energy i Singapore, till Bloomberg News.

Onsdagen bjöd annars på besked från USA som var något mer positiva än väntat i form av energidepartmentets veckovisa statistik över de amerikanska oljelagren.

Lagren av råolja steg med 1,0 miljoner fat under förra veckan, vilket var 0,15 miljoner lägre än det väntade utfallet, enligt Bloombergs prognossammanställning. Samtidigt minskade importen av råolja med knappt 0,1 miljoner fat per dag.

Bensinlagren visade för samma period en nedgång med 1,7 miljoner fat, vilket var mer än analytikernas förväntningar om en nedgång på 1,25 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade 0,18 procentenheter till 80,55 procent. Här väntades en ökning av kapacitetsutnyttjande med 0,05 procentenheter.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var prisutvecklingen likaså nedåtriktad på torsdagsmorgonen.

Tremånadersterminen för koppar var ned 54 dollar jämfört med onsdagens stängning till 7.480 dollar per ton, medan zinken var ned 27 dollar till 2.320.

Bland övriga var aluminium ned 10 dollar till 2.285.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld närmast oförändrat kring 1.120 dollar per uns.

Table

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?