1515
Annons

Räntor och valutor: Euron försvagas

Euron försvagades mot andra valutor i den tidiga handeln på torsdagen efter förnyad oro för hur Grekland ska kunna finansiera sina underskott.

"Förnyad oro om att Grekland inte kommer att få finansiellt stöd eldar på riskaversion. Tendensen är att euron säljs av och dollar och yen köps", sade Takashi Kudo, informationschef vid NTT SmartTrade i Tokyo, till Bloomberg News.

Trots tilltagande Greklandsoro och lägre USA-räntor noterade europeiska statspappersräntor endast marginella nedgångar i öppningshandeln. Marknadsaktörer tvekar att pressa ned den tyska tioårsräntan under 3,10 procent, den lägsta nivån sedan april i fjol, och en nivå som har motstått flera genombrottsförsök sedan dess.

Det kommer allt fler indikationer om att EU:s hållning om ett räddningspaket för Grekland håller på att krackelera efter signaler om att Tyskland nu ansluter sig till dem som anser att Grekland bör vända sig till IMF om landet behöver stöd.

Budskapet framfördes av Michael Meister, det tyska regeringspartiet CDU:s talesman i ekonomiska frågor, i en intervju med Bloomberg News på onsdagskvällen.

"Vi måste tänka på vem som har instrumenten för att trycka på Grekland att återställa sin tillgång till kapitalmarknaderna. Ingen utom IMF har de instrumenten", sade Michael Meister, och tillade att ett försök att rädda Grekland "utan hjälp av IMF skulle vara ett mycket djärvt experiment".

Redan tidigare har det kommit signaler om att Finland, Nederländerna och Italien hellre ser att Grekland vänder sig till IMF för stöd, liksom även "icke-euroländerna" Sverige och Storbritannien. Men den inställningen går på tvärs mot den hos bland annat eurogruppens ordförande Jean- Claude Juncker, ECB-chefen Jean-Claude Trichet och Frankrikes finansminister Christine Lagarde.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou höll också dörren öppen för eventuellt stöd från IMF vid en presskonferens tillsammans med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso på onsdagskvällen.

Han sade att "så länge Grekland lånar till en orimligt höga ränta över 6 procent" måste landet hålla "alla alternativ öppna".

En icke namngiven grekisk regeringsföreträdare sade till Dow Jones att Grekland inte är hoppfullt om att EU- toppmötet den 25 mars kommer att kunna enas om stöd till Grekland. Landet har redan varit i kontakt med IMF-chefen, och en ansökan om IMF-stöd kan komma att lämnas in under påskhelgen.

Svenska statspappersräntor noterade endast obetydliga förändringar i den inledande handeln på tisdagen. Kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron och omkring 4 öre svagare mot dollarn.

Vice Riksbankschefen Lars EO Svensson talade om Riksbankens penningpolitik 2009 vid ett SNS-arrangemang på torsdagsmorgonen. Han sade Riksbanken reagerade kraftfullt och framgångsrikt på de stora störningar som inträffat sedan hösten 2008, vilket dämpade fallet i BNP och bidrog till att KPIF-inflationen har hållit sig nära målet. Han upprepade dock att han själv har förespråkat en ännu kraftigare reaktion.

Han påpekade samtidigt att mätningar tyder på att inflationsförväntningarna på två och fem års sikt ligger nära Riksbankens inflationsmål, vilket visar att trovärdigheten för inflationsmålet är god.

Klockan 9.30 publicerar SCB arbetslöshetsstatistik för februari, enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha varit på 9,4 procent vilket skulle vara oförändrat jämfört med i januari.

Klockan 10.00 publicerar vidare Swedbanks ekonomer en global konjunktur- och strukturrapport.

Eftermiddagens USA-agenda är välfylld med KPI för februari, bytesbalans för fjärde kvartalet och veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 13.30. Klockan 15.00 kommer vidare Philadelphia Feds industriindex för mars samt ledande indikatorer för februari.

Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI ha stigit 0,1 procent mellan januari och februari, såväl inklusive som exklusive livsmedel och energi. Kärninflationstakten väntas ha sjunkit till 1,4 procent i februari från 1,6 procent i januari.

Bytesbalansen väntas uppvisa ett underskott på 119,3 miljarder dollar under fjärde kvartalet, att jämföra med -108 miljarder under tredje kvartalet.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha sjunkit till 455.000 senaste veckan, från 462.000 veckan före. Philadelphia Feds index väntas ha stigit till 18,0 i mars från 17,6 i februari och de ledande indikatorerna väntas ha stigit 0,1 procent i februari, vilket skulle vara elfte månaden i rad med stigande indikatorer.

Table


Innehåll från FindusAnnons

Så halveras matsvinnet i hemmet med fryst mat

Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan man minska sitt matsvinn i hemmet med upp till nästan hälften.*

En genomsnittlig svensk slänger 69 kg mat per år**. Ett sätt att bidra till ett bättre klimat är att äta mer fryst mat, eftersom det minskar matsvinnet med nästan hälften*. Med fryst mat är det enkelt att ta tillvara på all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill och man kan minska matsvinnet i hemmet med nästintill hälften jämfört med kylda eller färska alternativ. Fryst mat är ett bra val för den klimatmedvetna konsumenten!

Fryst mat är bra mat av hög kvalité - året runt  

Alla tänker kanske inte på det men fryst är färskt. Både grönsaker och fisk också för den delen fryses ner mycket kort efter skörd/fångst, när råvarorna är som bäst, vilket säkrar grönsakernas vitamin- och mineralinnehåll. I frysdisken är det säsong hela året.

Varför är fryst mat så bra?

Fryst mat bidrar till att minska matsvinnet. Man använder endast den mängd man behöver, dessutom är frysning ett naturligt sätt att bevara mat och det behövs inga konserveringsmedel. Maten får en naturlig lång hållbarhet och behåller samtidigt god smak och ett bra näringsinnehåll. Att djupfrysa bromsar den naturliga nedbrytningsprocessen nästan helt och livsmedlet behåller sin färska kvalitet. Det är också ett skonsamt sätt att förlänga hållbarheten hos grönsaker och för att bevara smak, näringsvärde och konsistens.

Djupfryst mat är vardagshjältens bästa vän 

Fryst mat är lätt att laga och passar perfekt i dagens höga livstempo. Utbudet av frysta produkter är stort och livsmedelsföretaget Findus breda utbud av bland annat frysta grönsaker, fisk och växtbaserad mat gör det enkelt att välja bra smakrika måltidslösningar i vardagen. Med djupfryst mat blir det enkelt att laga bra och näringsriktig mat. Oavsett om man blir fler eller färre vid matbordet än man planerat, kan man laga rätt mängd mat, snabbt och enkelt. 

Läs mer om fördelarna med fryst mat på: https://www.findus.se/naringslara/fryst-mat/alltid-farskt-i-frysen 

*Martindale, W, (2014) ”Using consumer surveys to determine food sustainability”, British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242    

** Enligt siffror från Naturvårdsverket (2018) https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/matavfall/

 

 

Mer från Findus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Findus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?