Räntor och valutor: Euron försvagas

Euron försvagades mot andra valutor i den tidiga handeln på torsdagen efter förnyad oro för hur Grekland ska kunna finansiera sina underskott.

"Förnyad oro om att Grekland inte kommer att få finansiellt stöd eldar på riskaversion. Tendensen är att euron säljs av och dollar och yen köps", sade Takashi Kudo, informationschef vid NTT SmartTrade i Tokyo, till Bloomberg News.

Trots tilltagande Greklandsoro och lägre USA-räntor noterade europeiska statspappersräntor endast marginella nedgångar i öppningshandeln. Marknadsaktörer tvekar att pressa ned den tyska tioårsräntan under 3,10 procent, den lägsta nivån sedan april i fjol, och en nivå som har motstått flera genombrottsförsök sedan dess.

Det kommer allt fler indikationer om att EU:s hållning om ett räddningspaket för Grekland håller på att krackelera efter signaler om att Tyskland nu ansluter sig till dem som anser att Grekland bör vända sig till IMF om landet behöver stöd.

Budskapet framfördes av Michael Meister, det tyska regeringspartiet CDU:s talesman i ekonomiska frågor, i en intervju med Bloomberg News på onsdagskvällen.

"Vi måste tänka på vem som har instrumenten för att trycka på Grekland att återställa sin tillgång till kapitalmarknaderna. Ingen utom IMF har de instrumenten", sade Michael Meister, och tillade att ett försök att rädda Grekland "utan hjälp av IMF skulle vara ett mycket djärvt experiment".

Redan tidigare har det kommit signaler om att Finland, Nederländerna och Italien hellre ser att Grekland vänder sig till IMF för stöd, liksom även "icke-euroländerna" Sverige och Storbritannien. Men den inställningen går på tvärs mot den hos bland annat eurogruppens ordförande Jean- Claude Juncker, ECB-chefen Jean-Claude Trichet och Frankrikes finansminister Christine Lagarde.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou höll också dörren öppen för eventuellt stöd från IMF vid en presskonferens tillsammans med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso på onsdagskvällen.

Han sade att "så länge Grekland lånar till en orimligt höga ränta över 6 procent" måste landet hålla "alla alternativ öppna".

En icke namngiven grekisk regeringsföreträdare sade till Dow Jones att Grekland inte är hoppfullt om att EU- toppmötet den 25 mars kommer att kunna enas om stöd till Grekland. Landet har redan varit i kontakt med IMF-chefen, och en ansökan om IMF-stöd kan komma att lämnas in under påskhelgen.

Svenska statspappersräntor noterade endast obetydliga förändringar i den inledande handeln på tisdagen. Kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron och omkring 4 öre svagare mot dollarn.

Vice Riksbankschefen Lars EO Svensson talade om Riksbankens penningpolitik 2009 vid ett SNS-arrangemang på torsdagsmorgonen. Han sade Riksbanken reagerade kraftfullt och framgångsrikt på de stora störningar som inträffat sedan hösten 2008, vilket dämpade fallet i BNP och bidrog till att KPIF-inflationen har hållit sig nära målet. Han upprepade dock att han själv har förespråkat en ännu kraftigare reaktion.

Han påpekade samtidigt att mätningar tyder på att inflationsförväntningarna på två och fem års sikt ligger nära Riksbankens inflationsmål, vilket visar att trovärdigheten för inflationsmålet är god.

Klockan 9.30 publicerar SCB arbetslöshetsstatistik för februari, enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha varit på 9,4 procent vilket skulle vara oförändrat jämfört med i januari.

Klockan 10.00 publicerar vidare Swedbanks ekonomer en global konjunktur- och strukturrapport.

Eftermiddagens USA-agenda är välfylld med KPI för februari, bytesbalans för fjärde kvartalet och veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 13.30. Klockan 15.00 kommer vidare Philadelphia Feds industriindex för mars samt ledande indikatorer för februari.

Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI ha stigit 0,1 procent mellan januari och februari, såväl inklusive som exklusive livsmedel och energi. Kärninflationstakten väntas ha sjunkit till 1,4 procent i februari från 1,6 procent i januari.

Bytesbalansen väntas uppvisa ett underskott på 119,3 miljarder dollar under fjärde kvartalet, att jämföra med -108 miljarder under tredje kvartalet.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha sjunkit till 455.000 senaste veckan, från 462.000 veckan före. Philadelphia Feds index väntas ha stigit till 18,0 i mars från 17,6 i februari och de ledande indikatorerna väntas ha stigit 0,1 procent i februari, vilket skulle vara elfte månaden i rad med stigande indikatorer.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?