Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med stigande kurser. Klockan 9.20 hade OMXS-index gått upp med 0,5 procent till 324,3. Uppgången var i linje med utvecklingen på de ledande börserna i Europa och Asien, och gårdagens kurslyft på Wall Street.
TT
Text
Vinnare bland storbolagen var Alliance Oil, som med stöd av ett högre oljepris gick upp med 3,0 procent till 120 kronor.
Ericsson hörde däremot till det fåtal storbolag som föll, B-aktien backade med 1,5 procent till 78:30 kronor.
Hennes & Mauritz steg med 1,1 procent till 468:40 kronor sedan spanska Inditex, som driver den konkurrerande klädkedjan Zara, redovisat ett vinstlyft för sitt brutna räkenskapsår.
Skanska meddelade på morgonen att bolaget fått ännu en miljardorder i USA. Tillsammans med ett annat byggbolag ska Skanska bygga en ny pendeltågsstation vid World Trade Center i New York. Aktien steg med 1,2 procent till 130:10 kronor.
TT
Innehåll från EKNAnnons
Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen
RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.
RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.
– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.
Från giftigt till giftfritt
RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.
– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.
4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.
– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.
”Affärskritiskt stöd”
Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.
– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.
Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.
– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.