1515
Annons

Stockholmsbörsen: H&M lyfte börsen

Stockholmsbörsen steg på onsdagen i likhet med övriga Europa under en förhållandevis odramatisk börsdag. Index inledde upp och gick sedan sidledes under större delen av dagen.

Vid stängning var OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 1.025,6. Omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor.

H&M B agerade draglok och ökade 2,4 procent till 474:50 kronor. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, steg med över 4 procent i Madrid efter att ha redovisat sin rapport. Under perioden från den 1 februari till och med den 14 mars ökade Inditex försäljning med 14 procent i lokal valuta. H&M har endast rapporterat försäljning till och med januari.

Atlas Copco bidrog också till att stödja index med en uppgång på 2,3 procent till 111:50 kronor efter att Danske Markets höjt rekommendationen på aktien till öka från tidigare behåll. Även riktkursen har höjts, till 120 kronor från 100.

Åt andra hållet gick Ericsson B, som tyngde med en nedgång på 3,1 procent till 77:00 kronor.

Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för aktien till underperform från tidigare neutral, men har samtidigt höjt riktkursen till 80 kronor från tidigare 75 kronor.

Bank of America/Merrill Lynch konstaterar att aktien gått förbi bankens tidigare riktkurs och är inte heller övertygad om att Ericsson är det bästa alternativet för att dra fördel av ökningen av "mobilt data", då de inte ser mer köp av basstationer som en lösning på överbelastningen i mobilnäten.

Utöver det har Goldman Sachs tagit bort Ericsson från sin så kallade conviction buy-lista med motiveringen att aktien har haft en period med stark utveckling samt i brist på synbara katalysatorer för aktiekursen på kort sikt.

En annan förlorare var Boliden vars aktie backade med 0,5 procent till 96:90 kronor.

Bolaget meddelade på eftermiddagen att den finska hamnstrejken kommer att börja påverka de två finska smältverken Kokkola och Harjavalta i slutet av veckan.

SCA B, som trotsade marknadens uppgång under den senaste tiden, noterades ned även under onsdagen. Aktien tappade 1,4 procent till 101:80 kronor.

SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för SCA till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 105 kronor från tidigare 114 kronor.

Kappahl sjönk 0,7 procent till 75:00 kronor. Enligt en analys i det senaste numret av Affärsvärlden imponerar bolagets lönsamhet, men tidningen tycker det är tveksamt om det finns mycket mer att hämta i aktien.

Sigma B ökade 9,8 procent till 5:60 kronor efter att bolaget i sin årsredovisning skrivit att målsättningen är att redovisa en betydligt förbättrad marginal för helåret 2010 jämfört med 2009. För helåret 2009 blev rörelsemarginalen 4,1 procent. 


Strateg spår studs – sex tillväxtaktier att fiska i raset

Stockholmsbörsen steg i förra veckan och bröt en fem veckor lång nedgångssvit. 

Nu är förutsättningarna goda för en uppstuds, enligt Swedbanks Martin Hallström som lyfter fram sex pressade tillväxtaktier att plocka upp i raset.

”Precis som tidvattnet lyfter alla båtar kommer också flertalet aktier kunna följa med uppåt i en sådan här motreaktion.”

Samtidigt varnar marknadsstrategen för nya tvåsiffriga börsfall senare i år och pekar ut de viktigaste nivåerna på OMXS30 att hålla koll på.

Martin Hallström, marknadsstrateg på Swedbank.
Martin Hallström, marknadsstrateg på Swedbank.Foto:Colourbox/Press

Från coronabotten i mars 2020 till toppen i början av 2022 steg Stockholmsbörsen över 120 procent. Uppgångsfasen bröts i februari då storbolagsindexet OMXS30 föll ner under 2.200 punkter och nu befinner sig den svenska börsen i en rekylfas, enligt Swedbanks marknadsstrateg Martin Hallström.

”Jag ser inte att det finns några signaler som säger att en balans mellan köpare och säljare har nåtts. Min vy är att det kommer krävas ytterligare prisnedgångar innan vi når den balansen”, säger han.

Stockholmsbörsen steg drygt 2 procent i förra veckan och bröt därmed en fem veckor lång nedgångssvit. Sedan årsskiftet har breda OMXSPI rasat över 20 procent och enligt Swedbanks svenska ”Fear and greed”-index, som likt CNN:s amerikanska motsvarighet mäter rädsla och girighet på börsen, råder extrem rädsla i marknaden. 

”Efter den sättning som skett är folk nu måna om att skydda den avkastning de erhållit i uppgången. Detta innebär att om, eller när, det kommer rekyler kommer många att passa på att sälja eftersom man kommer att känna att man fått en andra chans. Detta kommer i sin tur skapa ett förhöjt utbud i marknaden som för en tid framöver kommer att hämma större uppgångssekvenser”, säger Martin Hallström.

Marknadsstrategen har sedan februari i år varit skeptisk till börsen och han tror inte att Stockholmsbörsen nått en större botten ännu. Men förutsättningarna är goda för en uppstuds som kan vara köpvärd för den kortsiktige investeraren, menar Martin Hallström.

”Vill man vara aktiv kan man absolut fundera på att vara med och kapitalisera på en sådan uppgångssekvens. Men jag har inga som helst indikationer eller signaler på att rekylfasen ska vara helt färdigställd ännu.”

Vad talar för att börsen ska studsa uppåt nu?
”Vi har fått indikation om att det är högst utmattade nivåer av rädsla i marknaden. Jag tror att det finns rätt goda förutsättningar för en materiell motreaktion och det beror inte på att någonting egentligen nytt behöver komma in i marknaden som ska driva den uppgången, utan det är mer av att sentimentet nu är utmattat på nedsidan och att det kommer komma en naturlig jämviktspendling där de här sentimentsnivåerna neutraliseras.”

Enligt Martin Hallström ska så kallade ”björnmarknadsrallyn” i första hand ses som bra tillfällen att öka likviditeten. Hans tekniska analys pekar på att vi kommer att få en lägre botten senare i år och han pekar ut 1.835–1.865 och 1.700–1.720 punkter som kritiska stödnivåer på OMXS30.

”Huvudtesen är att vi i första hand kommer att behöva nå nivåer kring 1.835–1.865 för att balans ska kunna nås i marknaden, men det förutsätter att den kapitalomsättning som krävs drar ut lite på tiden. Det är ett alternativ som är reellt och som finns på bordet.”

”Det andra alternativet är att vi kommer behöva komma ner mot 1.700–1.720 och då har vi en nedgång på 12-15 procent från nuvarande nivåer. Jag ser det inte som att det är skrivet i sten, utan man får vara lite flexibel. Bryter vi ner under 1.835-stödet, då öppnar det dock upp för förnyat utbud som gör att vi pressas ner till 1.700.”

Strategen spår att Stockholmsbörsen kommer att slå i botten någon gång mellan juni och september i år – mest troligt att det sker i den senare delen av tidsspannet.

”Det är först då vi kommer nå den här balansen mellan köpare och säljare som jag pratar om. Så länge vi har den strukturella rädslan i marknaden ser jag inte att det är värdering, makro eller nyheter som kommer kunna skapa en stabilitet i marknaden. Stabilitet får vi först när det blir balans mellan köpare och säljare.”

Stigande långräntor har framför allt fått högt värderade tillväxtbolag på fall. Men nu ser Martin Hallström tecken på att kraften i ränteuppgången avtar och att långräntorna nått nivåer varifrån ”reverseringar historiskt har skett”. Det skulle i så fall kunna ge förutsättningar för en rejäl skjuts uppåt på börsen för de pressade tillväxtbolagen.

”Är man väldigt aktiv kan det vara läge att vara med på en eventuell uppstuds. Precis som tidvattnet lyfter alla båtar kommer också flertalet aktier kunna följa med uppåt i en sådan här motreaktion”, säger Martin Hallström.

Strategen lyfter fram Hexagon, BHG och Nent som tre köpvärda tillväxtaktier på den svenska börsen. Danska medicinteknikbolagen Coloplast och GN Store Nord samt norska mediekoncernen Schibsted är det också läge att bottenfiska i, anser han.

”Många tillväxtaktier har blivit väldigt nedåtpressade men de här bolagen tror jag kommer att gynnas om vi får fart på tillväxtsektorn igen.”

Baserat på analyserna och riktkurserna som Kepler Cheuvreux gjort på uppdrag av Swedbank har Schibsted, Nent och GN Store Nord uppsidor på över 100 procent (se sammanställning nedan).

Martin Hallström bjuder också på ett sjunde aktietips i form av norska rederikoncernen Wallenius Wilhelmsen. För den som vill rida på momentum-vågen är det ”en aktie väl värd att hålla ögonen på”, säger Martin Hallström. 

”Aktien har gått starkt i år men har nu konsoliderat sedan i februari och där ser förutsättningarna goda ut för att utbrottet kommer ske på ovansidan.”

Swedbank har köprekommendation på samtliga nämnda aktier och ”det är bra case även på lång sikt”, menar Martin Hallström.

”Det här är bolag som vi strukturellt tycker är intressanta och köpvärda. Men med tanke på att trenderna är ned fortfarande gäller det att ha god riskhantering om man väljer att ta den här typen av positioner om man handlar med en mer kortsiktig placeringshorisont. Trenden är fortfarande strukturellt fallande.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?