Stockholmsbörsen: H&M lyfte börsen

Stockholmsbörsen steg på onsdagen i likhet med övriga Europa under en förhållandevis odramatisk börsdag. Index inledde upp och gick sedan sidledes under större delen av dagen.

Vid stängning var OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 1.025,6. Omsättningen uppgick till 16,2 miljarder kronor.

H&M B agerade draglok och ökade 2,4 procent till 474:50 kronor. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, steg med över 4 procent i Madrid efter att ha redovisat sin rapport. Under perioden från den 1 februari till och med den 14 mars ökade Inditex försäljning med 14 procent i lokal valuta. H&M har endast rapporterat försäljning till och med januari.

Atlas Copco bidrog också till att stödja index med en uppgång på 2,3 procent till 111:50 kronor efter att Danske Markets höjt rekommendationen på aktien till öka från tidigare behåll. Även riktkursen har höjts, till 120 kronor från 100.

Åt andra hållet gick Ericsson B, som tyngde med en nedgång på 3,1 procent till 77:00 kronor.

Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för aktien till underperform från tidigare neutral, men har samtidigt höjt riktkursen till 80 kronor från tidigare 75 kronor.

Bank of America/Merrill Lynch konstaterar att aktien gått förbi bankens tidigare riktkurs och är inte heller övertygad om att Ericsson är det bästa alternativet för att dra fördel av ökningen av "mobilt data", då de inte ser mer köp av basstationer som en lösning på överbelastningen i mobilnäten.

Utöver det har Goldman Sachs tagit bort Ericsson från sin så kallade conviction buy-lista med motiveringen att aktien har haft en period med stark utveckling samt i brist på synbara katalysatorer för aktiekursen på kort sikt.

En annan förlorare var Boliden vars aktie backade med 0,5 procent till 96:90 kronor.

Bolaget meddelade på eftermiddagen att den finska hamnstrejken kommer att börja påverka de två finska smältverken Kokkola och Harjavalta i slutet av veckan.

SCA B, som trotsade marknadens uppgång under den senaste tiden, noterades ned även under onsdagen. Aktien tappade 1,4 procent till 101:80 kronor.

SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för SCA till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 105 kronor från tidigare 114 kronor.

Kappahl sjönk 0,7 procent till 75:00 kronor. Enligt en analys i det senaste numret av Affärsvärlden imponerar bolagets lönsamhet, men tidningen tycker det är tveksamt om det finns mycket mer att hämta i aktien.

Sigma B ökade 9,8 procent till 5:60 kronor efter att bolaget i sin årsredovisning skrivit att målsättningen är att redovisa en betydligt förbättrad marginal för helåret 2010 jämfört med 2009. För helåret 2009 blev rörelsemarginalen 4,1 procent. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?