Råvaror: Oljan upp efter Opecmöte

Basmetallerna mattades något på onsdagen efter en stark inledning driven av en försvagad dollar och ökad allmän riskaptit. För råoljan pekade trenden dock fortsatt upp när handeln fortsatte in på eftermiddagen.

Strax efter klockan 14 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:79 dollar till 82:49 dollar per fat. Brentoljan var upp 0:87 dollar till 81:40.

Under förmiddagen kom det väntade beskedet att Opec beslutat att hålla fast vid de produktionskvoter som gällt. Marknaden skärskådade dock de signaler som sändes från mötet och konstaterade att det ändå fanns positiva tecken. Enligt den saudiske oljeministern Ali al-Naimi kan efterfrågan på olja komma att öka kring 1 miljon fat per dag under andra halvåret.

"Opec sade att efterfrågan ökar, och det är naturligtvis positivt för oljan. Låga räntor kommer att hålla ekonomin på spåret (mot återhämtning)", säger Roland Stenzel, oljehandlare på E&T Energie Handelsgesellschaft, till Bloomberg News.

Opec har nu valt att hålla fast vid kvoterna under fem möten i rad sedan de fastställdes i slutet av 2008.

Under eftermiddagen väntas även veckorapporten från det amerikanska energidepartementet, där svaret ges om de förhoppningar som väckts av gårdagens inofficiella API- rapport besannas eller ej.

API-rapporten visade en mindre ökning av råoljelagren än vad som var väntat, samtidigt som lagren av produkter minskade, för bensin betydligt mer än väntat bland analytiker.

Inför rapporten visar Bloombergs konsensus en ökning av råoljelagren med 1,1 miljoner fat, en minskning av bensinlagren med 1,0 miljon och en minskning av destillatlagren med 1,1 miljoner.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange hade priserna vid 14-tiden kommit ned något från dagshögsta.

Tremånadersterminen för koppar var då upp 95 dollar jämfört med tisdagens stängning till 7.500 dollar per ton, medan zinken var upp 40 dollar till 2.346. Bland övriga var aluminium upp 20 dollar till 2.278, vilket här .

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång med drygt 3 dollar till strax under 1.124 dollar per uns.

Table
 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?