1515
Annons

Råvaror: Oljan upp efter Opecmöte

Basmetallerna mattades något på onsdagen efter en stark inledning driven av en försvagad dollar och ökad allmän riskaptit. För råoljan pekade trenden dock fortsatt upp när handeln fortsatte in på eftermiddagen.

Strax efter klockan 14 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:79 dollar till 82:49 dollar per fat. Brentoljan var upp 0:87 dollar till 81:40.

Under förmiddagen kom det väntade beskedet att Opec beslutat att hålla fast vid de produktionskvoter som gällt. Marknaden skärskådade dock de signaler som sändes från mötet och konstaterade att det ändå fanns positiva tecken. Enligt den saudiske oljeministern Ali al-Naimi kan efterfrågan på olja komma att öka kring 1 miljon fat per dag under andra halvåret.

"Opec sade att efterfrågan ökar, och det är naturligtvis positivt för oljan. Låga räntor kommer att hålla ekonomin på spåret (mot återhämtning)", säger Roland Stenzel, oljehandlare på E&T Energie Handelsgesellschaft, till Bloomberg News.

Opec har nu valt att hålla fast vid kvoterna under fem möten i rad sedan de fastställdes i slutet av 2008.

Under eftermiddagen väntas även veckorapporten från det amerikanska energidepartementet, där svaret ges om de förhoppningar som väckts av gårdagens inofficiella API- rapport besannas eller ej.

API-rapporten visade en mindre ökning av råoljelagren än vad som var väntat, samtidigt som lagren av produkter minskade, för bensin betydligt mer än väntat bland analytiker.

Inför rapporten visar Bloombergs konsensus en ökning av råoljelagren med 1,1 miljoner fat, en minskning av bensinlagren med 1,0 miljon och en minskning av destillatlagren med 1,1 miljoner.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange hade priserna vid 14-tiden kommit ned något från dagshögsta.

Tremånadersterminen för koppar var då upp 95 dollar jämfört med tisdagens stängning till 7.500 dollar per ton, medan zinken var upp 40 dollar till 2.346. Bland övriga var aluminium upp 20 dollar till 2.278, vilket här .

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång med drygt 3 dollar till strax under 1.124 dollar per uns.

Table
 


Innehåll från SEBAnnons

Fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet

Sverige är i ett internationellt perspektiv långt framme när det gäller ekonomisk jämställdhet. Trots det äger kvinnor fortfarande generellt bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension. Här tipsar SEB:s experter om fem steg för ökad ekonomisk jämställdhet som gynnar hela samhället.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Ekonomisk jämställdhet är ett av regeringens jämställdhetspolitiska delmål och innebär att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Det omfattar även företagande, att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att starta och driva företag som kan växa och generera en inkomst. 

– Vi är övertygade om att när män och kvinnor får samma möjlighet att äga, spara, investera och driva företag blir världen inte bara mer rättvis, den blir också mer framgångsrik och hållbar, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Utöver att kvinnor i dag generellt äger bara hälften så mycket som män, tjänar mindre och får lägre pension, har de svårare att få tillgång till finansiering när de startar företag, och det är mindre sannolikt att en kvinna blir tilltänkt som vd eller styrelseledamot än en man.

Några exempel:

 Enligt tankesmedjan Ownershift äger kvinnor i dag bara 32 procent av de privatägda aktierna, sett till värde. Kvinnor utgör endast 27 procent av de primära makthavarna bland alla bolag i Sverige. 

Kvinnor äger endast 15 procent av markarealen i Sverige, att jämföra med 39 procent för män. 

Kvinnor har också i genomsnitt 10 procent lägre lön än män, visar statistik från Medlingsinstitutet.

Även om utvecklingen går i rätt riktning, går det långsamt. Enligt beräkningar från SEB:s privatekonomer kommer det med de senaste årens utvecklingstakt att ta hundra år innan vi uppnår jämställda pensioner. 

Men hur gör man rent praktiskt för att öka den ekonomiska jämställdheten? Här är fem steg som kan göra stor skillnad.

Se över deltid

Eftersom deltidsarbete är vanligast inom kvinnodominerade sektorer, är det oftast kvinnor som missgynnas när det gäller pensionen. Med SEB:s deltidssnurra kan man se hur deltid påverkar pensionen och räkna ut hur mycket man behöver spara för att kompensera för deltid.

Öka ägandet

Ägande ger frihet. Genom medvetna val och nya tankesätt kan vi skapa ett mer ekonomiskt jämställt samhälle där fler kvinnor känner friheten i att äga och att kunna köpa bostad, börja investera eller starta företag.

Bygg upp ett sparkapital

Att ha tillgång till ett sparkapital ger autonomi och trygghet genom livet och en möjlighet att lämna dåliga förhållanden – allt från kärleksförhållanden till relationer med arbetsgivare. 

– Sparande och investeringar är därmed viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Emma Heikensten, senior hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management.

Investera i fonder för jämställdhet

I dag finns ett växande antal fonder som investerar i bolag över hela världen som arbetar med jämställdhetsfrågor och som har attraktiv värdering på marknaden. Ett exempel är den nya 

SEB Global Equal Opportunity Fund. Fonden fokuserar på bolag i framkant när det gäller jämställdhetsarbete och inkludering.

Starta eget

Bara en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor. SEB vill främja kvinnligt entreprenörskap genom exempelvis rådgivning.

– Här finns en stor, outnyttjad potential för många spännande företag att växa fram. Om fler kvinnor startar eget gynnar det både svensk ekonomi och jämställdhet, samtidigt som fler nya och hållbara idéer kan bli verklighet, säger Belgin Alalinli, ansvarig för entreprenörer och startups, SEB.

Läs mer om SEB:s initiativ för ökad ekonomisk jämställdhet 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer information, till exempel faktablad, informationsbroschyr och prospekt finns på seb.se.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?