1515
Annons

Råvaror: Oljan stiger kraftigt

Råvarorna steg på bred front på onsdagen, där oljan lyftes av lagerstatistik och metallerna fick stöd av en fallande dollar.

Vid golvhandelns stängning på Nymex klockan 19.30 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 1:22 dollar till 82:92 dollar per fat. Brentoljan var upp 1:40 dollar till 81:93.

Under onsdagen presenterade det amerikanska energidepartementet sin veckovisa statistik över de amerikanska oljelagren, som angav lägre lager än vad analytikerna hade räknat med.

Lagren av råolja steg med 1,0 miljoner fat under förra veckan, vilket var 0,15 miljoner lägre än det väntade utfallet, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Samtidigt minskade importen av råolja med knappt 0,1 miljoner fat per dag.

Bensinlagren visade för samma period en nedgång med 1,7 miljoner fat, vilket var mer än analytikernas förväntningar om en nedgång på 1,25 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade 0,18 procentenheter till 80,55 procent. Här väntades en ökning av kapacitetsutnyttjande med 0,05 procentenheter.

"Importen är ned till väldigt, väldigt små nivåer. Vi har inte möjlighet att ta in lika mycket olja som vi skulle vilja eftersom oljan som finns där ute går till andra ställen. När ekonomin börjar växa och raffinaderierna börjar ta fart, kommer inte råoljan finnas där", sade Carl Larry, vd för Oil Outlooks & Opinions till Bloomberg News.

Under förmiddagen kom det väntade beskedet att Opec beslutat att hålla fast vid de produktionskvoter som gällt. Marknaden skärskådade dock de signaler som sändes från mötet och konstaterade att det ändå fanns positiva tecken. Enligt den saudiske oljeministern Ali al-Naimi kan efterfrågan på olja komma att öka kring 1 miljon fat per dag under andra halvåret.

"Opec är uppenbarligen ganska nöjd med det nuvarande prisintervallet. Senare under det här året måste Opec börja tänka på huruvida den är bekväm med högre priser", sade Mike Wittner på Société Générale till Bloomberg News.

Opec har nu valt att hålla fast vid kvoterna under fem möten i rad sedan de fastställdes i slutet av 2008.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var prisutvecklingen liknande.

Tremånadersterminen för koppar var upp 146 dollar jämfört med tisdagens stängning till 7.551 dollar per ton, medan zinken var upp 48 dollar till 2.355. Bland övriga var aluminium upp 37 dollar till 2.295.

Edward Meir, analytiker på MF Global, varnade dock för att prisökningarna kan vara överdrivna.

"Efterfrågebilden på metaller är mindre inspirerande för oss, vilket gör den nuvarande rörelsen mer farligt beroende på valutafaktorer", sade han.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång med 4:00 dollar till 1.123:70 dollar per uns.

Table


Innehåll från Primekey AVS KeyfactorAnnons

Kryptografi – framtidens cybersäkerhet

När alltmer i samhället sker digital innebär det dessvärre också att brottsligheten flyttar till cyberrummet. Idag är de flesta bekanta med att det förekommer digitala attacker och utpressning som handlar om miljonbelopp. Det finns sätt att förhindra detta och när det gäller cybersäkerhet ligger svenska företag i topp. Ett exempel är PrimeKey ¬– en världsspelare inom cybersäkerhet. 

PrimeKey är en svensk pionjär inom säkerhetsprogramvara som byggts med öppen källkod. Bolaget jobbar idag över hela världen med säkerhetslösningar inom PKI, signaturer och kryptografi.

– Från ett utvecklarperspektiv är fördelarna med Open Source revolutionerande. Time to market för att testa nya saker är kort och man har allting vid sina fingertoppar, säger Tomas Gustavsson, medgrundare av PrimeKey och numera Chief PKI Officer i den nya organisationen Keyfactor. 

Bolagets mjukvara säkrar kommunikationen i uppkopplade system. Att källkoden är öppen gör så att man både kan kontrollera att mjukvaran gör det den utlovar och att den är säker. 

– Transparens är viktigt eftersom sannolikheten att ”onda” saker göms då är mindre. Sårbarheter har funnits där man har försökt smyga in bakdörrar som sedan har utnyttjats av fel personer, säger han. 

PrimeKey en del av Keyfactor

I juni 2021 gick företaget samman med det amerikanska mjukvarubolaget Keyfactor och under 2022 kommer den nya organisationen finnas under det varumärket. En utveckling som Tomas Gustavsson säger passar väl med verksamheten.

– Tack vare Open Source har vi jobbat internationellt och hjälpt kunder från Japan, Asien och Sydamerika utan att ha någon säljrepresentant i dessa områden. Med sammanslagningen ökar vi vår närvaro internationellt och möjligheten att fokusera mer på våra Open Source satsningar. Dessutom blir vår gemensamma produktportfölj bättre anpassad efter vad kunderna efterfrågar. Det en win/win och för oss, våra kunder och Open Source-communityn som får den uppmärksamhet den förtjänar.

Storbolag rustar med kvantkryptografi 

Ett område där bolaget satsar, och som företag och organisationer visar intresse för, är kvantdatorsäker kryptering. Något som kommer att ha en avgörande roll i framtiden eftersom kvantdatorernas kraft kommer kunna knäcka kryptografi på en bråkdel av tiden jämfört med de miljontals år som det tar för dagens datorer.

– Myndigheter och stora företag börjar rusta för framtiden redan nu, även om många tror att hoten kommer att materialiseras inom 10 till 40 år. Där har de nya krypteringsalgoritmerna som vi jobbar med en hög utvecklingstakt, tack vare Open Source, avslutar Tomas Gustavsson. 

Fakta:

Keyfactor är en pionjär inom säkerhetsprogramvara och världsledande inom kryptografi, PKI-och signeringslösningar. Med grunden i öppen källkod möjliggör vi för företag att implementera säkra uppkopplade lösningar inom IoT, Industrial IoT och IT generellt. EJBCA®, SignServer och Bouncy Castle utvecklas och underhålls av Keyfactor. 

Läs mer på:  

Primekey.com 

Keyfactor.com  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Primekey AVS Keyfactor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?