Räntor & valutor: Räntorna under press

Europeiska marknadsräntor sjönk i onsdagens handel i spåren på duvaktiga signaler från Fed på tisdagskvällen och nya lättnader från Bank of Japan på onsdagsmorgonen. Räntenedgången förstärktes också efter ett gott mottagande vid en emission av tyska tioårsobligationer för drygt 4 miljarder euro.

Federal Reserves budskap i samband med räntebeskedet på tisdagen bjöd inte på några större överraskningar. Räntekommittén graderade visserligen upp sin bedömning om arbetsmarknaden och investeringarna, men det ledde inte till någon förändrad beskrivning av utsikterna för vare sig den "måttliga" tillväxten eller den "dämpade" inflationen.

Det viktigaste budskapet, om att räntan väntas förbli "exceptionellt" låg under en "utdragen period" blev kvar, och Fed ändrade inte heller de villkor som förknippas med det åtagandet - lågt resursutnyttjande, dämpade inflationstrender och stabila inflationsförväntningar.

Vissa bedömare hade på förhand spekulerat om att Fed skulle skruva budskapet marginellt för att indikera att budskapet om låga räntor länge kanske inte kommer att bli kvar så länge till, men några sådana indikationer upptäcktes inte vilket bidrog till att pressa ned USA-räntorna efter Fed- beskedet.

På onsdagsmorgonen kom också besked om att Bank of Japan fördubblar sitt låneprogram, tremånaders lånefacilitet, till 20.000 miljarder yen som ett ytterligare steg för att bekämpa deflationen.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 2-3 punkter i onsdagens handel, mest i kortare löptider. Tioårsräntan sjönk 2 punkter, till 3,20 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 9 punkter (8).

Onsdagen bjöd på få inhemska nyheter, men SCB rapporterade att svenska småhuspriser steg 2 procent under senaste tremånadersperioden, jämfört med föregående tremånadersperiod. På årsbasis var prisuppgången 9 procent.

Det brittiska pundet stärktes påtagligt mot andra valutor efter statistik som tyder på att arbetsmarknaden i öriket har varit betydligt starkare än väntat i början av året. Samtidigt vände brittiska statspappersräntor upp efter ett nedställ i öppningshandeln.

Antalet arbetslösa i Storbritannien sjönk oväntat med drygt 32.000 personer i februari, väntat var plus 6.000. Samtidigt reviderades januaristatistiken till att visa en ökning med endast drygt 5.000 personer, från tidigare plus 23.500.

Analytiker vid 4Cast räknar med att vissa kommer att hänvisa till vädereffekter som skäl till den oväntat starka arbetsmarknadsstatistiken, men enligt 4Cast är rapporten hoppingivande med tanke på alla förväntningar om kvardröjande effekter på arbetslösheten efter den kraftiga recessionen tidigare.

Bloomberg News noterade att nedgången i antalet arbetslösa i februari var den kraftigaste sedan 1997, och konstaterade samtidigt att utfallet kan ge stöd till premiärminister Gordon Browns regering inför parlamentsvalet i vår.

Samtidigt visade protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte att vissa ledamöter börjar oroa sig för att perioden med KPI-inflation över målet kan bli längre än väntat, och det i sin tur riskerar att leda till högre inflationsförväntningar på medellång sikt.

Räntekommitténs bedömning var dock att ekonomin kommer att utvecklas under potential under en utdragen period, och att omfattande lediga resurser (slack) kommer att dämpa inflationstrycket.

Euron föll från 0:9045 per pund strax före statistiken och protokollet till som lägst 0:8955. Samtidigt stärktes pundet från 1:5225 till 1:5380 per dollar som högst.

I övrigt noterades oregelbundna rörelser i de stora valutaparen efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, och vid onsdagens svenska stängning var nettoförändringarna blygsamma.

Den svenska kronan noterade begränsade rörelser i tunn handel på onsdagen. Vid stängning noterades euron till 9:73, 1 öre lägre än på tisdagen, medan dollarn hade stärkts knappt 1 öre till 7:09. TCW-index steg marginellt till 129,88 (129,80).

I USA sjönk PPI med 0,6 procent mellan januari och februari, främst drivet av att bensinpriserna sjönk 7,4 procent. Exklusive livsmedel och energi steg PPI med 0,1 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

I USA var det främst räntor med kortare löptider som sjönk efter Fed-beskedet på tisdagskvällen, men under onsdagen vände utvecklingen - korta räntor steg medan långa räntor sjönk, vilket analytiker förklarade med att investerare började anpassa sig inför nytt utbud nästa vecka.

Den amerikanska tvåårsräntan noterades till 0,92 procent vid den svenska marknadens stängning, 1 punkt lägre än vid samma tid på tisdagen. Tioårsräntan hade samtidigt sjunkit 3 punkter, till 3,65 procent

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936 Nyhetsbyrån Direkt


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?