1515
Annons

Räntor & valutor: Räntorna under press

Europeiska marknadsräntor sjönk i onsdagens handel i spåren på duvaktiga signaler från Fed på tisdagskvällen och nya lättnader från Bank of Japan på onsdagsmorgonen. Räntenedgången förstärktes också efter ett gott mottagande vid en emission av tyska tioårsobligationer för drygt 4 miljarder euro.

Federal Reserves budskap i samband med räntebeskedet på tisdagen bjöd inte på några större överraskningar. Räntekommittén graderade visserligen upp sin bedömning om arbetsmarknaden och investeringarna, men det ledde inte till någon förändrad beskrivning av utsikterna för vare sig den "måttliga" tillväxten eller den "dämpade" inflationen.

Det viktigaste budskapet, om att räntan väntas förbli "exceptionellt" låg under en "utdragen period" blev kvar, och Fed ändrade inte heller de villkor som förknippas med det åtagandet - lågt resursutnyttjande, dämpade inflationstrender och stabila inflationsförväntningar.

Vissa bedömare hade på förhand spekulerat om att Fed skulle skruva budskapet marginellt för att indikera att budskapet om låga räntor länge kanske inte kommer att bli kvar så länge till, men några sådana indikationer upptäcktes inte vilket bidrog till att pressa ned USA-räntorna efter Fed- beskedet.

På onsdagsmorgonen kom också besked om att Bank of Japan fördubblar sitt låneprogram, tremånaders lånefacilitet, till 20.000 miljarder yen som ett ytterligare steg för att bekämpa deflationen.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 2-3 punkter i onsdagens handel, mest i kortare löptider. Tioårsräntan sjönk 2 punkter, till 3,20 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 9 punkter (8).

Onsdagen bjöd på få inhemska nyheter, men SCB rapporterade att svenska småhuspriser steg 2 procent under senaste tremånadersperioden, jämfört med föregående tremånadersperiod. På årsbasis var prisuppgången 9 procent.

Det brittiska pundet stärktes påtagligt mot andra valutor efter statistik som tyder på att arbetsmarknaden i öriket har varit betydligt starkare än väntat i början av året. Samtidigt vände brittiska statspappersräntor upp efter ett nedställ i öppningshandeln.

Antalet arbetslösa i Storbritannien sjönk oväntat med drygt 32.000 personer i februari, väntat var plus 6.000. Samtidigt reviderades januaristatistiken till att visa en ökning med endast drygt 5.000 personer, från tidigare plus 23.500.

Analytiker vid 4Cast räknar med att vissa kommer att hänvisa till vädereffekter som skäl till den oväntat starka arbetsmarknadsstatistiken, men enligt 4Cast är rapporten hoppingivande med tanke på alla förväntningar om kvardröjande effekter på arbetslösheten efter den kraftiga recessionen tidigare.

Bloomberg News noterade att nedgången i antalet arbetslösa i februari var den kraftigaste sedan 1997, och konstaterade samtidigt att utfallet kan ge stöd till premiärminister Gordon Browns regering inför parlamentsvalet i vår.

Samtidigt visade protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte att vissa ledamöter börjar oroa sig för att perioden med KPI-inflation över målet kan bli längre än väntat, och det i sin tur riskerar att leda till högre inflationsförväntningar på medellång sikt.

Räntekommitténs bedömning var dock att ekonomin kommer att utvecklas under potential under en utdragen period, och att omfattande lediga resurser (slack) kommer att dämpa inflationstrycket.

Euron föll från 0:9045 per pund strax före statistiken och protokollet till som lägst 0:8955. Samtidigt stärktes pundet från 1:5225 till 1:5380 per dollar som högst.

I övrigt noterades oregelbundna rörelser i de stora valutaparen efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, och vid onsdagens svenska stängning var nettoförändringarna blygsamma.

Den svenska kronan noterade begränsade rörelser i tunn handel på onsdagen. Vid stängning noterades euron till 9:73, 1 öre lägre än på tisdagen, medan dollarn hade stärkts knappt 1 öre till 7:09. TCW-index steg marginellt till 129,88 (129,80).

I USA sjönk PPI med 0,6 procent mellan januari och februari, främst drivet av att bensinpriserna sjönk 7,4 procent. Exklusive livsmedel och energi steg PPI med 0,1 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

I USA var det främst räntor med kortare löptider som sjönk efter Fed-beskedet på tisdagskvällen, men under onsdagen vände utvecklingen - korta räntor steg medan långa räntor sjönk, vilket analytiker förklarade med att investerare började anpassa sig inför nytt utbud nästa vecka.

Den amerikanska tvåårsräntan noterades till 0,92 procent vid den svenska marknadens stängning, 1 punkt lägre än vid samma tid på tisdagen. Tioårsräntan hade samtidigt sjunkit 3 punkter, till 3,65 procent

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936 Nyhetsbyrån Direkt


Innehåll från Bluestep BankAnnons

Ny rapport bekräftar exkludering av bolånekunder

Allt fler känner sig bortsorterade av traditionella banker – över en fjärdedel av bankkunderna, enligt Bolånekompassen, en ny rapport från Bluestep Bank. Mer än hälften säger sig ha begränsade möjligheter att påverka sin privatekonomi. Det här är trender som leder mot ökad segregering i samhället och är anledningen till att Bluestep Bank jobbar för att fler ska få möjlighet till bolån och en bättre ekonomi. 

I april publicerade Bluestep Bank den årliga rapporten Bolånekompassen där 3000 slumpmässigt utvalda personer från Sverige, Finland och Norge blivit tillfrågade om sin privatekonomi och sin syn på att äga en bostad. Resultatet bekräftar många av de trender som redan varit tydliga för Bluestep Banks medarbetare.

–Fler och fler får nej från vanliga banker, eftersom de inte passar in i bankens traditionella bolånemall. Där krävs det ofta en fast anställning och hög kreditvärdighet för att få ett bolån. Men idag är det många som till exempel är frilansare, giggare, egenföretagare eller timanställda. Bland dessa är det bara en tredjedel som beviljats bolån jämfört med 57 procent i befolkningen som helhet, säger Björn Lander som är vd på Bluestep Bank. 

Tvingas bo dyrare 

Enligt rapporten upplever många att det är svårt att få en god relation till traditionella banker och 27 procent har upplevt sig bortsorterade. 

–Det innebär att många inte kan välja hur de ska bo. 42 procent tvingas fortsätta att hyra eftersom de inte kan köpa en bostad. Detta trots att det är dyrare att hyra sin bostad. Att bo i andra hand kan till exempel vara dubbelt så dyrt som att bo i egen bostadsrätt. 

Över hälften av de tillfrågade, 53 procent, anser att de har begränsade möjligheter att påverka sin privatekonomi. Åtta procent har till och med valt att köpa ett svartkontrakt på grund av att de inte fått bolån eller haft pengar till en kontantinsats. Över en av tio uppger att de tvingades ta ett dyrt privatlån. Att inte kunna påverka var man ska bo innebär att man blir begränsad i livsstil och arbete.  

– Detta får konsekvenser för hela samhället och ökar klyftorna. Framför allt i storstäderna är det centralt med kompetensförsörjning inom samtliga yrkeskårer, men här är bostäderna dyrast och exkluderingen därmed störst. Vi tror att möjligheten att kunna köpa och äga sitt boende är en kärnfråga för att människor ska må bra och själva få möjligheten att styra sitt liv. 

En annan bedömning

Björn Lander säger att rapporten förstärker den bild han och hans kollegor redan har, att det finns en stor exkludering på bolånemarknaden. Det var därför som Bluestep Bank startades för 17 år sedan, som en utmanare på bolånemarknaden och ett modernt alternativ till de traditionella bankerna. 

–Vi väljer att se på hela situationen annorlunda med ”Välkommen som du är” som riktlinje. Anställningsform, inkomsttyp eller bakgrund tycker inte vi är faktorer i sig som avgör om du kan få ett bolån. Det viktiga är om du har råd att betala för lånet framåt i tiden. Vi gör alltid en noggrann individuell bedömning med utgångspunkt att alla ska få en ärlig chans.  

Fakta:

Bluestep Bank är en ledande utmanare på bolånemarknaden i Norden och ett modernt alternativ till traditionella banker. Vi har verksamhet i Sverige, Norge och Finland och erbjuder även kapitalfrigöringskrediter genom 60plusbanken. Arbetar för en ökad finansiell inkludering i samhället genom att möjliggöra bolån och ett inträde till bostadsmarknaden för fler.  

www.bluestep.se/  

 

Mer från Bluestep Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bluestep Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?