1515
Annons

Europabörser: Fed-besked ger stöd

De stora europeiska börserna steg på onsdagen efter att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, efter stängningen på tisdagen i samband med sitt räntebeslut bekräftat att det kommer att behålla "exceptionellt låga" räntor under en "utdragen" period.

Vid klockan 16.15 var Euro Stoxx 50 upp 0,8 procent medan det bredare Bloomberg European 500 steg 1,0 procent.

"Feds kommentarer indikerar att penningpolitiken kommer att förbli så följsam som den behöver vara och så länge den behöver vara bra för sentimentet", sade Stephen Pope, aktiestrateg på Cantor Fitzgerald till Bloomberg News.

Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, steg 4,0 procent efter att ha redovisat ett helårsresultat för 2009 som kom in i princip i linje med förväntningarna, samt meddelat att det kommer att öppna mellan 365 och 425 nya butiker under 2010 och 2011.

Londonbörsens FTSE 100 var upp 0,5 procent. Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,9 procent medan Parisbörsens CAC 40 klättrade 0,5 procent.


Chefsstrategen: Stökigt – men börsbjässen ska fortsätta klättra

Man åldras fort på börsen just nu. Men vissa sektorer står emot betydligt bättre i det turbulenta investeringsklimatet. Det anser Ålandsbankens chefsstrateg Niklas Wellfelt, som pekar ut två svenska storbolag som särskilt intressanta att ha i portföljen framöver.

”Vi fortsätter att vara optimistiska”, säger han. 

Ålandsbankens chefsstrateg Niklas Wellfelt.
Ålandsbankens chefsstrateg Niklas Wellfelt.Foto:Jack Mikrut

Inflationstryck, krigsoro och snabbt stigande räntor har pressat börserna under våren. Skiftet bort från de senaste årens lågräntemiljö skapar en speciell och ny situation, enligt Niklas Wellfelt, chefsstrateg på Ålandsbanken. 

”Man åldras fort i den här miljön”, säger han i en intervju med Di TV:s Nike Mekibes.

När sentimentet på marknaden är väldigt pessimistiskt går det samtidigt att hitta låga prislappar, konstaterar chefsstrategen, som nu tittar på vilka sektorer som står rätt positionerade för en börsuppgång. En sådan är enligt honom läkemedelsindustrin, som med sin strukturellt drivna vinsttillväxt är motståndskraftig för skiftningar i konjunkturen.

”Där är det inte så viktigt var de kortsiktiga pilarna pekar just nu.”

Stockholmsbörsens läkemedelsjätte Astra Zeneca är ett bra alternativ för den som vill investera i läkemedel just nu, anser chefsstrategen. Aktien är upp drygt 20 procent på börsen i år, samtidigt som OMXS30 tappat omkring 17 procent. Och Niklas Wellfelt tror att Astra kommer att fortsätta prestera bra.

”Vi fortsätter att vara optimistiska.”

Även medicinteknik har en strukturell tillväxt, men chefsstrategen höjer ett varnande finger för att sektorn är väldigt exponerad mot stigande råvarupriser och problem i leveranskedjorna.

Inflation och höga råvarupriser gör gruvbolaget Boliden intressant, enligt Niklas Wellfelt.

”De globala kopparpriserna har till exempel stigit väldigt mycket. Allt annat lika är det en gynnsam situation för Boliden som utvinner koppar.”

Över tid är Boliden en väldigt cyklisk aktie, men på kort sikt kan det bli en vinnare, enligt Ålandsbankens analytiker. Han lyfter fram trenden mot elektrifiering, digitalisering och automation som en annan faktor som gynnar gruvbolaget.

Samtidigt finns en risk att konjunkturen viker. Hur står sig Boliden i ett sådant klimat?
”Skulle vi gå in i en recession så gynnar det inte Boliden. Men där vi går och står nu är det inte vårt huvudscenario.”

En annan, mer indirekt, vinnare på det höga inflationstrycket är bankerna, enligt Niklas Wellfelt.

”När vi går från minusräntor, till nollräntor, till positiva räntor kan bankerna få isär sina räntenetton”, säger han. 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?