Stockholmsbörsen: Oljebolag dagens vinnare

Stockholmsbörsen steg kraftigt från negativt territorium under tisdagseftermiddagen efter att Standard & Poor's bekräftat Greklands kreditbetyg och tagit bort landet från sin bevakningslista.

Vid stängning var OMXS30 0,7 procent högre till noteringen 1.020. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor.

"Det är ju tvunget att reagera uppåt på den här positiva nyheten om Grekland eftersom det gick ner så mycket när historien satte igång. Grundläget på Stockholmsbörsen är svagt stigande och det är lättare att dra iväg uppåt när det finns köpare som hela tiden måste på", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Högt upp på omsättningslistan låg SCA:s B-aktie som gick mot strömmen och noterade en nedgång på 2,5 procent till 103:20 kronor. Enligt en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har pratat med kan nedgången förklaras med kombinationen stigande massapriser, högre returpapperspriser och allt högre energipriser.

Den klara vinnaren på tisdagen var Alliance Oil som klättrade 10,7 procent till 116:75 kronor efter att Goldman Sachs höjt riktkursen för aktien till 208:15 kronor från tidigare 136 kronor och upprepat rekommendationen köp. Aktien är Goldman Sachs "top pick" eftersom bolaget bedöms kunna ge upp till 84 procent genomsnittlig årlig ebitda-tillväxt under 2010-2012 vid ett oförändrat oljeprisscenario.

Dagens rapportbolag Sectra B tappade 8,8 procent till 39:50 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 1,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsårets 2009/2010. Det kan jämföras med ett resultat om 12,0 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare.

Electrolux B klättrade 3,1 procent till 168:00 kronor. Leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, steg med 5,0 procent i februari, jämfört med samma månad 2009. I januari noterades en uppgång med blygsamma 0,5 procent.

"Det är uppmuntrande att den väldigt svaga siffran för januari nu ser lite bättre ut. Men mixen är inte jättebra eftersom det är kylskåp som gått väldigt bra medan det som har bäst marginaler, spis/ugn, är ner 3,5 procent", säger en analytiker i en kommentar.

Scania B var 1,6 procent upp till 115:30 kronor. Bolaget har meddelat att produktionen ska ökas och gör undantag från det avtal som träffats om fyradagarsvecka.

Konkurrerande Volvos B-aktie gick åt andra hållet och tappade 0,5 procent till 70:15 kronor efter att Standard & Poor's på måndagen sänkt kreditbetyget till BBB- från tidigare BBB, med negativa utsikter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?