1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ny uppgång väntar

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp inför att handeln i Europa ska inledas på tisdagen med stöd av utvecklingen i USA.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,5 procent högre, CAC 40 Index noterades 0,7 procent upp och DAX-terminen hade stigit med 0,5 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet på måndagen efter en sen återhämtning. En höjd rekommendation på Wal-Mart från Citigroup och en återhämtning i finanssektorn gav stöd till marknaden.

Dow Jones slutade 0,2 procent upp, vilket var en förbättring jämfört med nivåerna vid europeisk stängning då indexet var kring -0,3 procent. S&P 500 ökade 0,1 procent. Nasdaq Composite tappade däremot 0,2 procent tyngd av Google som föll nära 3 procent efter mediauppgifter i helgen om att bolaget kan komma stänga sin hemsida i Kina.

De asiatiska börserna hade överlag mindre förändringar och blandad utveckling under tisdagens handelssession inför Bank of Japans och Federal Reserves räntebesked. Nikkei 225 tappade 0,3 procent tyngd av exportbolagen sedan yenen stärkts mot dollarn.

Bank of Japans två dagar långa räntemöte inleddes på tisdagen och under onsdagen väntas beskedet att styrräntan lämnas oförändrad på 0,10 procent. Japans finansminister Naoto Kan upprepade på tisdagen sin vädjan om att centralbanken, Bank of Japan, arbetar tillsammans med regeringen för att vända nedgångarna i priserna som hotar den ekonomiska återhämtningen.

Klockan 19.15 ikväll väntas räntebeskedet från Federal Reserve. Ingen ränteförändring är väntad och det finns heller inga större förväntningar om att Federal Reserve ska förändra sitt budskap om låga räntor under en "utdragen period" vid detta möte.

Mötet väntas dock diskutera frågan om när och i så fall hur budskapet ska ändras, och kanske kan pressmeddelandet i samband med räntebeskedet innehålla åtminstone en diskret vink om att referensen om "utdragen period" inte kommer att överleva länge till.

För svensk del kan Electrolux påverkas av att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, steg med 5,0 procent i februari, jämfört med samma månad 2009. I januari noterades en uppgång med blygsamma 0,5 procent.

"Det är uppmuntrande att den väldigt svaga siffran för januari nu ser lite bättre ut, det är bra. Men mixen är inte jättebra eftersom det är kylskåp som gått väldigt bra medan det som har bäst marginaler, spis/ugn, är ner 3,5 procent", säger en analytiker i en kommentar.

Volvo kan tyngas av att Standard & Poor's efter svensk stängning på måndagen sänkte kreditbetyget till BBB- från tidigare BBB. Utsikterna är negativa.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Alliance Oil till 208:15 kronor från tidigare 136 kronor och upprepat rekommendationen köp. Aktien stängde på 105:50 kronor på måndagen.

RNB har beslutat att behålla och fortsätta driva sina avdelningar på NK i Stockholm och NK i Göteborg.

På tisdagens agenda finns tyskt ZEW-index och KPI i euroområdet klockan 11.00. Från USA väntas statistik över importpriser och bostadsbyggande klockan 13.30. Importpriserna väntas ha sjunkit med 0,2 procent i februari, jämfört med månaden före, medan bostadsbyggandet väntas ha sjunkit med 3,6 procent under samma månad.


CGIT rapporterar ökade intäkter och resultat

IT-bolaget CGit, som är noterat på Spotlight, ökade sina intäkter med 15 procent till 27,9 miljoner kronor (24,2) under det första kvartalet 2022.

Rörelseresultatet uppgick till 1,7 miljoner kronor (0,3) och resultatet efter skatt blev 1,3 miljoner kronor (0,2).

”Jag konstaterar att vi fortsätter med en stabil leverans av våra lösningar och tjänster trots ett antal orosmoln på den globala marknaden. Både kriget i Ukraina och resterna av pandemin har dragit med sig komponentsbrister som kommer påverka hela marknaden under minst innevarande år och troligtvis även 2023”, skriver bolagets vd Mattias Bergkvist i rapporten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?