1515
Annons

Stockholmsbörsen: Lugnt inför räntebesked

Stockholmsbörsen var något högre vid lunchtid på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, inför kvällens räntebesked med påföljande kommentarer från Federal Reserve.

"Marknaden avvaktar Fed och om det blir förändringar i uttalandet om att behålla räntan låg över en längre period. Det finns en viss osäkerhet då det har varit uttalanden från Fedledamöter om att räntan kanske inte behöver vara så låg så länge", säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt

Klockan 12.30 var OMXS30 0,3 procent högre till noteringen 1.016,6. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor. OMXS30 har stigit med 10 procent på en månad och är nära 7 procent högre sedan årsskiftet.

"Uppgifterna om att EU på något sätt kommer att hjälpa Grekland gör att man är mindre orolig kring detta och de flesta är övertygade om att Kina inte kommer att riskera tillväxten med åtstramningar. När fokus försvinner från dessa områden fokuserar man istället på makrodata som övervägande pekar på fortsatt återhämtning", säger Henrik Degrér.

Alliance Oil steg 9,7 procent till 115:75 kronor efter att Goldman Sachs höjt riktkursen för aktien till 208:15 kronor från tidigare 136 kronor och upprepat rekommendationen köp. Aktien är Goldman Sachs "top pick" eftersom bolaget bedöms kunna ge upp till 84 procent genomsnittlig årlig ebitda-tillväxt under 2010-2012 vid ett oförändrat oljeprisscenario.

Electrolux B klättrade 1,8 procent till 166 kronor. Leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, steg med 5,0 procent i februari, jämfört med samma månad 2009. I januari noterades en uppgång med blygsamma 0,5 procent.

"Det är uppmuntrande att den väldigt svaga siffran för januari nu ser lite bättre ut. Men mixen är inte jättebra eftersom det är kylskåp som gått väldigt bra medan det som har bäst marginaler, spis/ugn, är ner 3,5 procent", säger en analytiker i en kommentar.

Scania B var 1,9 procent upp till 115:60 kronor. Bolaget har meddelat att produktionen ska ökas och gör undantag från det avtal som träffats om fyradagarsvecka. Bakgrunden är att Scania hittills under det första kvartalet fått bekräftelse på att det sker en liten och gradvis återhämtning på den europeiska marknaden.

Volvo B tappade 0,6 procent till 70:05 kronor efter att Standard & Poor's, efter svensk stängning på måndagen, sänkt kreditbetyget till BBB- från tidigare BBB. Utsikterna är negativa.

"Det sänkta kreditbetyget reflekterar vår åsikt att Volvos lönsamhet och kassaflödesgenerering försvagades betydligt under 2009, och det är osannolikt att de kommer att återgå till nivåer som vi anser är sammanfallande med det tidigare kreditbetyget", skriver S&P.

NCC B tappade 2,1 procent till 129:50 kronor. Enligt vad Nyhetsbyrån Direkt erfar har Handelsbanken sänkt rekommendationen för NCC till minska från tidigare öka.

Sectra B föll 6,5 procent till 40:50 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 1,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsårets 2009/2010. Det kan jämföras med ett resultat om 12,0 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare.

RNB ökade 6,4 procent till 10:80 kronor sedan bolaget beslutat att behålla och fortsätta driva sina avdelningar på NK i Stockholm och NK i Göteborg.

Klockan 19.15 ikväll väntas räntebeskedet från Federal Reserve. Ingen ränteförändring är väntad och det finns heller inga större förväntningar om att Federal Reserve ska förändra sitt budskap om låga räntor under en "utdragen period" vid detta möte. Mötet väntas dock diskutera frågan om när och i så fall hur budskapet ska ändras.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.


Innehåll från InfrontAnnons

Så kan kostnaden hållas nere när tjänster för självbetjäning inom bank och finans digitaliseras

Zlatko Vucetic, CEO på Infront.
Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

De aktörer på finansmarknaden som står starka efter pandemin är de som kan erbjuda en plattform med digitala tjänster till sina kunder.

Det säger man på finansteknikbolaget Infront. 

– Fler och fler aktörer på finansmarknaden inser att de måste digitalisera sina tjänster om de ska kunna konkurrera med nya aktörer i branschen, säger Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

När hela världen numera är online förväntar folk sig snabb åtkomst till digitala tjänster för all sina behov, och värdepappersmarknaden är inget undantag. 

Det oroliga omvärldsläget har dessutom bidragit till en ökad volatilitet på de finansiella marknaderna. Det i sin tur har lett till att bankkunder kräver en snabb och enkel tillgång till investeringsverktyg där de kan följa marknaderna och hantera orderläggning via mobila enheter när det passar dem.

– Att digitala tjänster har blivit en del av de flesta människors vardag är ingen hemlighet. Men just digitala tjänster för privatinvesterare som vill sköta sina egna investeringar är lite efter kurvan, säger Zlatko Vucetic.

Hög tid utveckla digitalt erbjudande

Trots att man har åstadkommit stora framsteg inom digitalisering på senare år så visar studier gjorda av bankplattformen Mambu tillsammans med Financial Times Focus och Oliver Wyman att det finns mycket kvar att göra för att möta kundens förväntningar. 

Studierna framhåller att banker och andra finansiella institutioner måste utveckla sitt digitala erbjudande snabbt för att undvika att tappa marknadsandelar till teknikkunniga konkurrenter.

–Det finns ett behov hos flera aktörer att modernisera och digitalisera sitt erbjudande, samtidigt som de behöver se över sina kostnader för sina system. Därtill behöver de hitta en lösning som är flexibel och skalbar med minimalt underhåll, säger Zlatko Vucetic.

Så kan fällor inom digitalisering undvikas

Digitaliseringen har sina utmaningar. Tydligast är kostnaden av att underhålla och kontinuerligt utveckla och uppdatera systemen. Här spelar ”Software-as-a-Service” (SaaS) en ledande roll.

En annan utmaning är det arv som man bär på. Medan banker, kapitalförvaltare och nätmäklare ser minskande marginaler delvis på grund av den ökande kostnaden av säkerhet och regelverk som krävs av myndigheterna, så kämpar de samtidigt med ineffektiva legacy-system som inte stödjer skalbarhet. 

Infront levererar smidig digitalisering

Genom att välja att jobba med en partner som kan erbjuda investeringslösningar som de driftar kan aktörer på finansmarknaden minimera sina resurs- och underhållskostnader och fortfarande erbjuda sina kunder den senaste teknologin.

– Vi ser en ökande efterfråga för våra lösningar som gör det möjligt för banker och kapitalförvaltare att erbjuda olika digitala tjänster beroende på kundens behov, allt i bankens egen miljö, säger Zlatko Vucetic och avslutar: 

– Finansiella rådgivarna kan inte längre lita enbart på att kundrelationer hanteras med personliga kontakter. Nyckeln är en lättåtkomlig, lättanvänd och kostnadseffektiv teknologisk plattform som ger kunderna kommandot över sina egna investeringar. Och det kan vi leverera.

Läs mer här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?