Råvaror: Oljan under press

Basmetaller rekylerade upp medan råoljan var under fortsatt press på tisdagsmorgonen efter breda fall dagen innan. Uppgången för metallerna, inklusive guldet, kom trots att den amerikanska dollarn fortsatt att stärkas mot euron.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0:05 dollar per fat till 79:75 dollar när handeln närmade sig 9-slaget.

"Återhämtningsstoryn har prisats in i råvarorna. Vissa råvaror, och oljan är en, har lyfts för högt i förhållande till de tradingintervall som gällt på senare tid och det har fått placerare att backa tillbaka litet", säger David Moore, råvarustrateg vid Commonwealth Bank of Australia, till Bloomberg News.

Den fundamentala bilden ser inte heller alltför ljus ut, menar David Moore, efter att vi nu passerat den efterfrågetopp på olja som föranleds av vinterperioden på det norra halvklotet och en säsongsmässigt svagare period stundar.

En lägre efterfrågan väntas också återspeglas i den lagerstatistik som löpande avrapporteras, främst från USA. Lagren var råolja väntas där ha ökat med 750.000 fat under veckan till den 12 mars, enligt den konsensussammanställning som gjorts av Bloomberg inför veckosiffran som kommer på onsdagen. Dessförinnan släpps den inofficiella API-rapporten som kan ge vägledning om trenden, en rapport som kommer sent på tisdagskvällen.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var trenden starkare under morgonen. Uppgångarna var dock inte tillräckliga för att återhämta fallen dagen innan.

Tremånadersterminen för koppar var strax före klockan 9 upp 41 dollar till 7.346 dollar per ton, medan zinken var upp 10 dollar till 2.290.

Bland övriga var aluminium upp 7 dollar till 2.234, medan nickel visade en uppgång på 165 dollar till 21.665.

Något före klockan 9 visade spotpriset på guld en uppgång på 4 dollar till 1.112:45 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?