1515
Annons

Råvaror: Oljan under press

Basmetaller rekylerade upp medan råoljan var under fortsatt press på tisdagsmorgonen efter breda fall dagen innan. Uppgången för metallerna, inklusive guldet, kom trots att den amerikanska dollarn fortsatt att stärkas mot euron.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0:05 dollar per fat till 79:75 dollar när handeln närmade sig 9-slaget.

"Återhämtningsstoryn har prisats in i råvarorna. Vissa råvaror, och oljan är en, har lyfts för högt i förhållande till de tradingintervall som gällt på senare tid och det har fått placerare att backa tillbaka litet", säger David Moore, råvarustrateg vid Commonwealth Bank of Australia, till Bloomberg News.

Den fundamentala bilden ser inte heller alltför ljus ut, menar David Moore, efter att vi nu passerat den efterfrågetopp på olja som föranleds av vinterperioden på det norra halvklotet och en säsongsmässigt svagare period stundar.

En lägre efterfrågan väntas också återspeglas i den lagerstatistik som löpande avrapporteras, främst från USA. Lagren var råolja väntas där ha ökat med 750.000 fat under veckan till den 12 mars, enligt den konsensussammanställning som gjorts av Bloomberg inför veckosiffran som kommer på onsdagen. Dessförinnan släpps den inofficiella API-rapporten som kan ge vägledning om trenden, en rapport som kommer sent på tisdagskvällen.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var trenden starkare under morgonen. Uppgångarna var dock inte tillräckliga för att återhämta fallen dagen innan.

Tremånadersterminen för koppar var strax före klockan 9 upp 41 dollar till 7.346 dollar per ton, medan zinken var upp 10 dollar till 2.290.

Bland övriga var aluminium upp 7 dollar till 2.234, medan nickel visade en uppgång på 165 dollar till 21.665.

Något före klockan 9 visade spotpriset på guld en uppgång på 4 dollar till 1.112:45 dollar per uns.

Table


Innehåll från KIAAnnons

Distinkt formspråk på nya Kia Sportage

Med nya Kia Sportage kommer även en helt ny design.

En kraftfullt formgiven familjesuv som hämtar inspiration från sitt eldrivna syskon, Kia EV6. Förarmiljön är ombonad, högklassig och präglas av två välvda 12,3-tumsskärmar.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Det råder inga tvivel om att nya Kia Sportage är nära släkt med företagets elbil, Kia EV6. Formspråket hos Sportage bär drag av nya EV6, med skarpa linjer och ytor som nästan verkar omfamna varandra.

Både elbilen EV6 och nya Sportage är sprungna ur samma designfilosofi – ”Opposites United” – och den kommer att prägla alla märkets bilmodeller de kommande åren.

Men Kia Sportage är först och främst en stark personlighet på egen hand. En suv i mellanstorlek, anpassad för både äventyr ute i det fria och ett liv i storstadens puls.

Intelligenta strålkastare

Fronten är det kanske starkaste kännetecknet, med en ny tolkning av Kias grill: ”tiger nose”. Med nya Sportage kommer, precis som på EV6, ett ”Digital Tiger Face”. Vad menas med det? Ja, titta på de bumerangformade varselljusen, som markerar grillens ytterkanter och omfamnar de intelligenta strålkastarna (Matrix-LED). Du kommer att känna igen nya Sportage när du möter den i trafiken. Men allra helst vill du sitta bakom ratten.

Nu lanseras Kia Sportage som laddhybrid med en räckvidd på eldrift på hela 70 kilometer (enligt WLTP) och koldioxidutsläppet ligger på låga 25 g/km. Precis som Kia Sportage Hybrid har laddhybriden fyrhjulsdrift som standard.

Rymlig och komfortabel

Redan i dag står laddbara modeller för 82 procent av Kias försäljning i Sverige, och målet är att siffran ska vara 100 procent år 2024. Kia har det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläppet bland de bäst säljande bilmärkena i Sverige (35 gram/km jämfört med 75 g/km för hela marknaden).

Båda Sportage-versionerna är rymliga, Sportage laddhybrid sväljer till exempel hela 540 liter bagage med baksätet på plats. Om det fälls fram ryms 1 715 liter, och det bakre ryggstödet kan fällas i tre sektioner för maximal flexibilitet (40/20/40).

Komforten är hög och utrustningsnivån likaså.

Panoramaskärmar

Likheterna med den toppmoderna elbilen EV6 syns inte bara utanpå nya Sportage. Inuti är släktskapet också påtagligt. Instrumentpanelen följer samma designspråk som exteriören och precis som i EV6 är det två stora, välvda panoramaskärmar som präglar förarmiljön. Vardera skärmen är på 12,3 tum.

Såväl kartor för navigationen som programvaror för infotainment uppdateras over-the-air i nya Sportage, och med appen Kia Connect kan föraren ansluta till mängder av funktioner: Kia Live Services, Online Navigation, Online röstigenkänning och möjlighet att integrera telefonens kalender med bilen.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?