1515
Annons

Råvaror: Oljan snart på 82 dollar

Priset på råoljan steg på tisdagen med mer än vad den gjort på fyra veckan efter att dollarn tappade mot euron och efter att Opec-ministrar indikerat att de kommer att avstå från ökade produktionskvoter.

På oljemarknaden stärktes råoljan efter betydande nedgångar på måndagen. Vid 18.20-tiden visade WTI-oljan en uppgång om 1:86 dollar från måndagens stängning, vilket innebar priser kring 81:66 dollar per fat, efter att som högst nått över 82 dollar per fat. Brentoljan var upp 1:37 dollar till 79:26.

En fallande dollar gav stöd till samtliga råvaror. Euron klättrade efter att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors meddelat att det upprepar Greklands kreditbetyg och tar bort landet från övervakningslistan.

"Det är en ganska bra rörelse ned för dollarn, och det piggnar till saker och ting. Opec-beslutet är inbakat i kakan", sade John Kilduff, partner på Round Eath Capital till Bloomberg News.

Marknaden inväntar nu nästa besked om lagernivåerna i USA, där en lägre efterfrågan väntas återspeglas i form av en ökning av råoljelagren med 750.000 fat under veckan till den 12 mars, enligt den konsensussammanställning som gjorts av Bloomberg inför veckosiffran som kommer på onsdagen. Dessförinnan släpps den inofficiella API-rapporten som kan ge vägledning om trenden, en rapport som kommer sent på tisdagskvällen.

Det förestående Opecmötet i Wien på onsdagen rycker närmare och diskussionerna fortsätter om vilka eventuella signaler som kartellen kan tänkas skicka till marknaden. Analytiker som följer oljemarknaden är annars närmast eniga om att Opec inte kommer att förändra de kvoter som har gällt sedan slutet av 2008, men där efterlevnanden steg för steg har försvagats.

Algeriets oljeminister Chakib Khelil uttalade på tisdagen att det finns en 50/50-chans att Opec kommer att höja kvoterna i september, även om han samtidigt konstaterade att det för närvarande finns ett överutbud på marknaden. Enligt Bloomberg News förutspådde oljemininstern även att priset mot slutet av året kan ha nått 85 dollar per fat.

En medlem i Nigerias Opec-delegation sade att landet vill återgå till produktionskvoten av olja som accepterades 2008. Den nigerianska oljeministern, Rilwanu Lukman, sade separat att Opec kunde vara mer tillmötesgående, och att Nigeria inte är nöjt med landets produktionskvot.

Vid 18.20 visade spotpriset på guld en uppgång på drygt 14 dollar till 1.122:70. Uppgången kommer efter att guldet tappade nära 3 procent under förra veckan.

En tes, framförd av Bloomberg News, är att investerare positionerar sig inför kvällens besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, samtidigt som mycket av valuta- och råvarutrenderna fortsätter att dikteras av beskeden om stöd- och konsolideringsåtgärder för Grekland.

"Det finns fortfarande en del oro vad gäller policies för euron. Vi har även sett fysisk efterfrågan (på guld) kring 1.100 dollar per uns, och det har stöttat marknaden", sade Bernard Sin, chef för valuta- och råvaruhandel vid MKS Finance, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange pekade samtliga priskurvor mot högre höjder, efter att motsatsen noterats på måndagen.

Tremånadersterminen för koppar var vid 18.20-tiden upp 110 dollar till 7.415 dollar per ton, medan zinken var upp 30 dollar till 2.309. Bland övriga var aluminium upp 26 dollar till 2.253.

Den dagliga lagerrapporten från LME visade en ökning av aluminiumlagren med 25.050 ton och för zinken en ökning med 1.275 ton. Övriga metaller visade minskade lagernivåer, däribland koppar, -3.150 ton.


Marknaden alltmer osäker om budet – ”Philip Morris har målat in sig i ett hörn”

Trots ett bud värt 106 kronor per aktie har tobaksbolaget Swedish Match fallit tillbaka kring 100 under under de tre senaste handelsdagarna. 

Pontus Dackmo, vd på Protean Funds, som är en av få svenska fonder som äger aktier i tobaksbolaget tror att budet kan falla i sin nuvarande form, men har trots det köpt mer aktier under måndagen. 

Swedish Match handlas under budet på 106 kronor per aktie
Swedish Match handlas under budet på 106 kronor per aktie

Philip Morris presenterade sitt kontantbud på Swedish Match värt omkring 161 miljarder kronor i onsdags förra veckan. Budet är villkorat av att Philip Morris blir ägare till mer än 90 procent av aktierna och därmed kan tvångsinlösa de aktieägare som inte lämnar in sina aktier. Här ser Pontus Dackmo ett potentiellt väghinder för den amerikanska tobaksjätten eftersom Swedish Matchs ägarlista ser ut som den gör, med relativt få aktiva röster.

”Det är en teknikalitet. En av de amerikanska storbankernas uppskattade att mellan 12-13 procent av Swedish Match ägs av passiva fonder. Och då är frågan hur de ställer sig till en budsituation”, säger Pontus Dackmo.

Han tillägger att det finns lite olika exempel genom historien där bud både har fallit och gått igenom beroende på hur de här indexfonderna agerar. Någon oro över att ett fallet bud ska leda till ett kursfall har dock inte Pontus Dackmo. Protean Funds, som inför budet ägde 300.000 aktier i Swedish Match, har i stället passat på att köpa mer aktier under måndagen. 

”Sannolikheten är betydligt högre att de sänker acceptgraden snarare än något annat. Att det blir en Axis-situation”, säger Pontus Dackmo och syftar på när Canon la bud på det svenska nätverkskamerabolaget 2015, men slopade villkoret om att få acceptanser om över 90 procent efter att aktivistfonden Elliot Capital köpt på sig ett innehav om 10 procent. Det tog drygt tre år innan Canon och Elliot kom överens och den japanska kamerajätten kunde avnotera Axis.

Att Philip Morris skulle släppa taget om Swedish Match ser han inte någon risk för.

”De har målat in sig i ett hörn i sin ambition att växa inom rökfritt och det är bara Swedish Match som har den unika tillgången som ger dem den unika marknadspositionen i USA och Skandinavien. De kan inte växa det här organiskt som sjätte spelare på bollen. Jag tror snarare de kan betala 120 kronor för att få igenom det. Om någon sätter hårt mot hårt”, säger Pontus Dackmo.

På måndagsbörsen handlas Swedish Match kring drygt 100 kronor, nästan 6 procent under budnivån. Normalt sett brukar stora glapp till budnivån tyda på oro för att ett bud ska falla, men Pontus Dackmo ser nuvarande stökiga börsklimat som en större orsak till att arbitragehandlare, som brukar utnyttja såna här obalanser, inte fyller igen gapet mer.

”Många arbitragehandlare agerar globalt och många såna här bolag handlas till väldigt stora spreadar (skillnad mellan budkurs och rådande aktiekurs) vilket reflekterar en allmän marknadsosäkerhet”, säger han.

Pontus Dackmo påpekar också att hållbarhets/ESG-skäl, som gjort att svenska institutioner konsekvent ratat Swedish Match, även har letat sig in bland arbitragehandlare beroende på vilka bakomliggande investerare de har i fonden.

”Men jag kan tycka att just den här situationen har väldigt låg risk, för det finns ingen finansieringsproblematik hos köparen. Plus att det är en unik strategisk tillgång för dem”, sammanfattar han budsituationen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?