Råvaror: Oljan snart på 82 dollar

Priset på råoljan steg på tisdagen med mer än vad den gjort på fyra veckan efter att dollarn tappade mot euron och efter att Opec-ministrar indikerat att de kommer att avstå från ökade produktionskvoter.

På oljemarknaden stärktes råoljan efter betydande nedgångar på måndagen. Vid 18.20-tiden visade WTI-oljan en uppgång om 1:86 dollar från måndagens stängning, vilket innebar priser kring 81:66 dollar per fat, efter att som högst nått över 82 dollar per fat. Brentoljan var upp 1:37 dollar till 79:26.

En fallande dollar gav stöd till samtliga råvaror. Euron klättrade efter att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors meddelat att det upprepar Greklands kreditbetyg och tar bort landet från övervakningslistan.

"Det är en ganska bra rörelse ned för dollarn, och det piggnar till saker och ting. Opec-beslutet är inbakat i kakan", sade John Kilduff, partner på Round Eath Capital till Bloomberg News.

Marknaden inväntar nu nästa besked om lagernivåerna i USA, där en lägre efterfrågan väntas återspeglas i form av en ökning av råoljelagren med 750.000 fat under veckan till den 12 mars, enligt den konsensussammanställning som gjorts av Bloomberg inför veckosiffran som kommer på onsdagen. Dessförinnan släpps den inofficiella API-rapporten som kan ge vägledning om trenden, en rapport som kommer sent på tisdagskvällen.

Det förestående Opecmötet i Wien på onsdagen rycker närmare och diskussionerna fortsätter om vilka eventuella signaler som kartellen kan tänkas skicka till marknaden. Analytiker som följer oljemarknaden är annars närmast eniga om att Opec inte kommer att förändra de kvoter som har gällt sedan slutet av 2008, men där efterlevnanden steg för steg har försvagats.

Algeriets oljeminister Chakib Khelil uttalade på tisdagen att det finns en 50/50-chans att Opec kommer att höja kvoterna i september, även om han samtidigt konstaterade att det för närvarande finns ett överutbud på marknaden. Enligt Bloomberg News förutspådde oljemininstern även att priset mot slutet av året kan ha nått 85 dollar per fat.

En medlem i Nigerias Opec-delegation sade att landet vill återgå till produktionskvoten av olja som accepterades 2008. Den nigerianska oljeministern, Rilwanu Lukman, sade separat att Opec kunde vara mer tillmötesgående, och att Nigeria inte är nöjt med landets produktionskvot.

Vid 18.20 visade spotpriset på guld en uppgång på drygt 14 dollar till 1.122:70. Uppgången kommer efter att guldet tappade nära 3 procent under förra veckan.

En tes, framförd av Bloomberg News, är att investerare positionerar sig inför kvällens besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, samtidigt som mycket av valuta- och råvarutrenderna fortsätter att dikteras av beskeden om stöd- och konsolideringsåtgärder för Grekland.

"Det finns fortfarande en del oro vad gäller policies för euron. Vi har även sett fysisk efterfrågan (på guld) kring 1.100 dollar per uns, och det har stöttat marknaden", sade Bernard Sin, chef för valuta- och råvaruhandel vid MKS Finance, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange pekade samtliga priskurvor mot högre höjder, efter att motsatsen noterats på måndagen.

Tremånadersterminen för koppar var vid 18.20-tiden upp 110 dollar till 7.415 dollar per ton, medan zinken var upp 30 dollar till 2.309. Bland övriga var aluminium upp 26 dollar till 2.253.

Den dagliga lagerrapporten från LME visade en ökning av aluminiumlagren med 25.050 ton och för zinken en ökning med 1.275 ton. Övriga metaller visade minskade lagernivåer, däribland koppar, -3.150 ton.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?