En fortsatt oro för den kinesiska ekonomins balans, skepsis för tongivande länders kreditbetyg, och utsikter om en utdragen process i räddningen av Grekland blandades till en besk brygd i den europeiska handeln.
OMXS30 stängde 0,4 procent ned till noteringen 1.013,5. Omsättningen uppgick till 11,5 miljarder kronor. Verkstad och råvaror var de sektorer som drog mest nedåt, medan teknologi och konsumentvaror höll sig på plus.
Sandvik var 1,2 procent ned till 87,70 kronor efter en uppgång med 16 procent under föregående två veckor. SKF B backade 0,6 procent och Atlas Copco A 0,8 procent till 123,90 kronor respektive 108,30 kronor.
Ericsson och Nokia höll teknologisektorn på plus med uppgångar på 0,1 respektive 0,3 procent till 79,15 respektive 105,30 kronor.
Swedish Match steg 1,9 procent till 166,10 kronor med en höjd riktkurs från Danske Markets i ryggen.
Bland teleoperatörerna stack Millicom ut med ett avancemang på 1,2 procent till 614 kronor efter att HSBC höjt rekommendationen till övervikt från tidigare neutral. Riktkursen drogs upp till 100 dollar, motsvarande 707 kronor, från tidigare 82 dollar.
Under natten till måndagen tilltog åter oron för åtstramningar i Kina. Kinas premiärminister Wen Jiabao tillbakavisade vid en presskonferens på söndagen kritik mot landets valutapolitik och kallade kritiken en form av handelsprotektionism.
"Kina eftersträvar att hålla uppe tillväxten och eventuella åtgärder är för att undvika inflation. Globalt är det annars låg inflation även om priserna i producentled börjar komma upp. Oron ligger snarare på tillväxtsidan och det gäller även Kina där marknaden oroar sig för att tillväxten ska komma av sig", säger Magnus Axén, analyschef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Enligt kreditvärderingsinstitutet Moody's kommer USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland allt närmare att förlora sina AAA-kreditbetyg.
"Det sätter fingret på en av de stora frågeställningar som vi alla redan vet finns, det vill säga att många av de stimulansåtgärder som har varit nödvändiga att ta till i den kris som varit måste finansieras", säger Magnus Axén.
Frankrikes finansminister Christine Lagardes uttalande på söndagen, om att det är tveksamt om EU:s finansministrar kommer att fatta något beslut om en räddningsauktion för Grekland vid sitt möte denna vecka, spädde på det negativa sentimentet ytterligare.
En starkare dollar sänkte priserna på basmetaller och råolja. Boliden backade 1,9 procent till 96 kronor och Lundin Mining var ned 2,8 procent till 35,10 kronor. Lundin Petroleum gick mot strömmen i råvarusektorn och stängde upp 0,8 procent på 60,60 kronor.
Lindab tappade 1,3 procent till 76,75 kronor. Vd David Brodetsky säger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att det säsongsmässigt svaga första kvartalet tyngts av det fortsatt kalla vintervädret över stora delar av Europa. Den högre kostnaden för stål, som väntas redan under det andra kvartalet, bedöms med viss fördröjning kunna skjutas till kund.