1515
Annons

Stockholmbörsen: Seg start på dagen

Stockholmsbörsen har inlett måndagshandeln strax under nollstrecket.

Vinsthemtagningar efter den senaste tidens uppgångar samt överlag negativ utveckling på Asien- och Europabörserna i måndagshandeln hör till faktorerna som håller ned sentimentet.

Branschmässigt pressas råvarusektorn av fortsatta prisfall. Drug Delivery-bolaget Orexo är morgonens vinnare efter att ha meddelat bland annat en konvertibelemission till Novo.

SIX Generalindex var klockan 10.08 ned 0,2 procent till 309 medan OMXS30-index sjönk 0,2 procent till 1.016. Omsättningen var 2,1 miljarder kronor.

På makrofronten skriver Financial Times att Eurozonens finansministrar vid måndagens ministermöte hoppas kunna nå en överenskommelse om hur Grekland ska stödjas om landet inte lyckas refinansiera sina skulder.

Bland de mest omsatta aktierna i inledningen är Ericsson ned med 0,2 procent till 78,95 kronor och H&M stiger 0,4 procent till 464,50 kronor.

Branschmässigt återfinns de svagaste storbolagen överlag inom råvarusektorn efter att råolje- och metallpriserna noterats fortsatt sjunkade på måndagsmorgonen.

Gruvbolaget Lundin Mining tappar 2,5 procent till 35,20 kronor medan skogskoncernen Stora Enso är ned 0,6 procent till 49,50 kronor.

I banksektorn utvecklas Nordeas aktiekurs i linje med index med ett fall på 0,3 procent till 74,10 kronor. Nordeas finska storägare Sampo har flaggat för fortsatta aktieköp. Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos uppges skissa på skapandet av en ny nordisk superbank även om han inte tror på en affär i närtid, skriver Dagens Nyheter.

Vidare inom sektorn så konstaterar schweiziska storbanken UBS att förbättrade marknadsvillkor har gynnat de flesta av dess verksamheter under januari och februari.

Bland övriga svenska storbanker är SEB ned 0,4 procent till 45,42 kronor, Swedbank ned med 1,0 procent till 72,80 kronor och Handelsbanken ned med marginella 0,1 procent till 207,50 kronor.

Inom industri och verkstad är utvecklingen blandad. Sandvik är ned 1,1 procent till 87,85 kronor medan Volvo stiger 0,6 procent till 71 kronor.

Drug Delivery-bolaget Orexo är morgonens kursvinnare efter att ha annonserat en kombinerad transaktion med Novo. Dels görs en riktad konvertibelemission i Orexo om 111 miljoner kronor till danska Novo och dels förvärvar Novo två större aktieposter från befintliga venture capital-investerare i Orexo.

Vidare så har försäljningen av Abstral har utvecklas väl, enligt bolagsledningen. Orexoaktien stiger 9,8 procent till 41,60 kronor.

Bland rekommendationerna så har kosmetikaföretaget Oriflame blivit sänkt till minska från tidigare öka av Handelsbanken. Riktkursen sänks samtidigt till 380 kronor (400). Oriflameaktien backar 0,5 procent till 438 kronor.

Även detaljhandlaren Clas Ohlson har sänkts till minska från tidigare öka av Handelsbanken. Riktkursen justeras ned till 140 kronor (160). Aktien tappar 0,8 procent till 131 kronor.

Samtliga aktier som köprekommenderats i senaste numret av Börsveckan handlas upp. Analysinstrumentföretaget Biolin stiger 9,3 procent till 11,20 kronor, telefontillverkaren Doro avancerar 7,2 procent till 19,30 kronor och Rejlers är upp 4,2 procent till 55,75 kronor.

Inför den kommande nyintroduktionen av Arise Windpower på Nasdaq-OMX Nordic rekommenderar tidningen vidare sina läsare att teckna aktier. Arise kommer vara mer intressant än redan noterade vindkraftskollegan Eolus samt den parallellt pågående nyintroduktionen O2. Eolus-aktien är för dagen upp 2,1 procent till 44,4 kronor.

Inom inrikespolitiken så har sprickan mellan arbetsmarknadens parter fördjupats ytterligare under helgen, enligt Dagens Industri. Medan det senaste medlarbudet splittrar arbetsgivarorganisationerna är motståndet kompakt från facket som kallar det ett skambud.

New York-börserna öppnar från och med idag klockan 14.30, svensk tid, på grund av skillnader i sommartid.

På måndagens amerikanska makroagenda står statistik över New York Empire State index vid 13.30, kapitalflödessiffror vid 14.00, industriproduktion samt kapacitetsutnyttjande klockan 14.15 och NAHB husmarknadsindex klockan 18.00.


Innehåll från First Venture SwedenAnnons

Hållbarhet som investeringsstrategi

Investeringsbolaget First Venture har under 15 år hjälpt svenska innovativa och hållbara företag att skala upp. Bolagets investeringsstrategi innebär bland annat att First Venture investerar i bolag precis innan deras kommersialiseringsresa påbörjas och att bolaget satsar på företag med hållbarhet som en central del av affärsidén.

– Vi vill jobba med bolag som har en mätbar och faktisk påverkan, och vi har under 15 år kunnat visa att vår långsiktiga investeringsstrategi ger bra avkastning, säger bolagets vd David Wendel.

First Venture grundades av Peter Werme och Rune Nordlander som när de träffades på ABB insåg att deras bakgrunder inom finans och it-entreprenörskap kompletterade varandra. Det blev starten på Första Entreprenörsfonden som nu 15 år senare heter First Venture och där är alltså David Wendel vd.

– Grunden i vår investeringsstrategi är densamma nu som då, att investera i bolag inom teknik, hälsa och hållbarhet. Dels för att dessa bolag har en reell möjlighet till positiv påverkan på mänsklighet och planet, dels för att det är branscher med starkt underliggande tillväxt och förutsättning för god avkastning, säger han.

Investering i kritiskt läge

First Venture investerar i ett för många bolag utmanande läge, det så kallade ”Valley of Death”.

– I början av sin kommersialiseringsresa är portföljbolagen i behov av kapital och kompetens för att växa snabbt och på rätt sätt. Här är vi en utmärkt partner som erbjuder finansiering och erfarenhet av uppskalning utan onödiga risker från ett stort antal bolag. Från ett investeringsperspektiv är tiden precis före bolagens kommersialisering optimal. Bolagen har ännu inte fått någon skenande värdering, och de har inga ytterligare utvecklingskostnader, säger David Wendel.

Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid 

Han lyfter fram tre intressanta företag inom hållbarhet som finns i deras portfölj: Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid. Zigrid utvecklar en produkt som utvinner förnybar energi som tar vara på spillvärme från exempelvis industrilokaler genom en modul som kopplas på en fastighet som alstrar värme. Istället för att spillvärmen släpps ut kan Zigrid erbjuda en lösning som betalar av sig själv genom att skapa energi av luft.

Alelion hjälper bolag att omvandla förbränningsmotorer i större fordon till eldrift med högspänningsbatterier. Alelion finns med i hela kedjan och fungerar som en ”one stop shop” för bolag som vill ha en mer hållbar maskinpark. Cling Systems kopplar samman köpare och säljare av begagnade litium jon-batterier. En tjänst som marknaden är i stort behov av, som inte tidigare har existerat.

– Vi vet att en omställning till eldrivna fordon är viktigt för miljömålen. Men majoriteten av den litium som används i batteriproduktion idag är nybruten, vilket medför en ohållbar påverkan på planeten. Genom Clings lösning kan batteriproducenterna övergå till en cirkulär produktion och begagnade batterier få ett andra liv, säger David Wendel.

Hållbarhet och mångfald 

Branscher som, agritech och sustaintech, är hetare än någonsin. Och utbudet av innovativa bolag och duktiga entreprenörer är stor. Det som däremot behöver ökas är mångfalden.

– I Sverige går cirka 1 procent av investerat kapital till kvinnor och cirka 1 procent till entreprenörer från förorter. Detta är under all kritik! Det är fel ur ett rättvise- och jämställdhetsperspektiv, och skadar både samhället och bolagens utveckling. Om investeringskollektivet fortsätter så här kommer tusentals fantastiska idéer aldrig att realiseras, och det förlorar vi alla på, avslutar David Wendel.

Fakta:

First Venture Sweden AB (publ) är ett svenskt investeringsbolag som investerar i tillväxtbolag drivna av entreprenörsteam med stark passion och med förutsättningarna för att bygga framtidens bolag. First Venture grundades för cirka 15 år sedan och har namnkunniga aktieägare som Rutger Arnhult, Håkan Roos och Lottie Tamm med familj.

Läs mer om First Venture och bolagsportföljen

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med First Venture Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?