1515
Annons

Råvaror: Oljepriset under 80 dollar

Råvarorna sjönk på bred front på veckans inledande handelsdag och återigen föll råoljan tillbaka till under 80 dollar per fat. En minskad riskaptit med en stärkt dollar som resultat bidrog till nedgångarna.

När golvhandeln på Nymex stängde, klockan 19.30, hade WTI-oljan i första terminsposition tappat 1,47 dollar från stängningen i fredags till 79,77 dollar per fat. Brentoljan visade en nedgång på 1,45 dollar till 77,83.

Dollarn stärktes mot euron efter bland annat efter att Moody's varnat för att AAA-kreditbetyget hos USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland riskerar att sänkas.

"Det finns dollarköp, vilket pressar marknaden", sa Tom Bentz, mäklare på BNP Paribas Commodity Futures till Bloomberg News.

Vidare noterade de globala aktiemarknaderna lägre nivåer, vilket också bidrog till den minskade riskaptiten.

Under onsdagen håller Opec sitt första möte för året och med lågt ställda förväntningar på ändrade produktionskvoter riktas fokus i stället mot andra signaler från Opecmötet.

"Opecs medlemmar kommer att få höra att de bättre måste infria kvotbegränsningarna. Annars kommer vi bara att få se lagren öka", sa Hannes Loacker, analytiker på Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, till Bloomberg News.

Kommenterar från Opec-delegater indikerar även att insikten om bristande fundamenta i marknaden är förankrad inom kartellen.

"Det finns ingen ökad efterfrågan och utbudet har inte kommit ned särskilt mycket", sa Irans oljeminister Masoud Mir-Kazemi till AFP som sedan citerades av Bloomberg News.

För Opecs egen del visade den senaste statistiken dessutom att produktionen ökade ytterligare under februari månad och att kvotefterlevnaden då föll till 53 procent.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var utvecklingen liknande, med samtliga metaller på billigare nivåer.

Tremånadersterminen för koppar var ned 145 dollar till 7.300 dollar per ton, medan zinken var ned 61 dollar till 2.274.

Kopparn var ned trots nya rapporter från Chile om problem med elförsörjning efter de jordbävningar som drabbat landet. Under söndagen var tidvis 80 procent av befolkningen utan el, som en följd av skador på elnätet. Kopparn sköt i höjden när jordbävningen skedde, vilket reste farhågor om att leveranserna från landet som är världens största producent av koppar skulle påverkas.

Bland övriga var aluminium ned 33 dollar till 2.227, medan nickel visade en nedgång på 200 dollar till 21.550.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp drygt 4 dollar till strax över 1.106 dollar per uns.

 


Kritik mot blankningsregistret efter Di:s avslöjande

Ägardatatjänsten Holdings tycker att Finansinspektionen gör fel som inte offentliggör alla blankningar som finns registrerade hos myndigheten. 

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik”, säger Carl Holfve, datachef på Holdings.

Finansinspektionen, Norrlandsgatan.
Finansinspektionen, Norrlandsgatan.Foto:Oskar Omne
Carl Holfve, datachef på Modular Finance
Carl Holfve, datachef på Modular FinanceFoto:Picasa

Blankningspositionerna i flera av landets största börsbolag är betydligt större än vad som syns i den officiella statistiken, något Di rapporterade om i lördags. Den officiella statistiken från Finansinspektionen, FI, summerar alla blankningspositioner från 0,5 procent och uppåt. Positioner på mindre än 0,5 procent syns inte. 

Men uppgifter om aggregerade blankningar över 0,1 procent går att begära ut. Di:s granskning visar då att den totala blankningsgraden i till exempel fastighetsbolaget SBB stiger från 2,1 till 10,6 procent om de inofficiella blankningspositionerna på 8,5 procent inkluderas.

Carl Holfve, datachef på ägardatatjänsten Holdings som tillhandahåller finansiell bolagsinformation, är mycket kritisk till FI.

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik. Är det så att det finns massa information som man bara kommer åt genom att kontakta FI så känns det ju inte speciellt transparent”, säger han.

Carl Holfve säger att trots en 'lång dialog' med myndigheten om blankningsregistret har det aldrig framgått att den sammanlagda statistiken inte omfattas av sekretessen. Att den är möjlig att begära ut stod klart för Holdings först efter lördagens artikel i Di.

”Vi har haft en lång dialog med FI om blankningar, och om vad som går att begära ut. Dock har det tyvärr aldrig framgått att man kan få ut den här statistiken.”

FI svarar i ett mejl till Di att myndigheten fortfarande gör bedömningen att enskilda korta positioner omfattas av utrikessekretess. Finansinspektionen har valt att sekretessbelägga alla enskilda korta positioner som inte överstiger 0,5 procent av aktiekapitalet och aktörerna bakom positionerna mot bakgrund av EU:s blankningsförordning. 

Men när det kommer till den samlade blankningsgraden i ett specifikt bolag gäller inte den bedömningen.

”När det gäller aggregerade positioner gör vi en annan bedömning då det finns andra länder som också publicerar aggregerade positioner”, skriver Susanne Ellegård, biträdande chef på kapitalmarknadsrätt på FI.

Med hjälp av offentlighetsprincipen kunde Holdings tidigare begära ut både vilken aktör som låg bakom en blankning – och hur mycket som var kortat i bolaget. Men till följd av FI:s sekretessbeslut försvann möjligheten att se namnen på de aktörer som låg bakom de korta positionerna under 0,5 procent.

”Det visade sig att väldigt mycket data låg dolt i de mindre positionerna – mer än 30 gånger fler positioner. Det är tråkigt dels ur ett affärsperspektiv för oss, men även för de som använder tjänsten och alla aktieintresserade”, säger Carl Holfve på Holdings.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?