Råvaror: Oljan under press

Råvarorna var under fortsatt press när handeln återupptogs efter helgen och allra mest föll basmetallerna. Även oljan hade vid tidig eftermiddag fallit tillbaka, efter att på morgonen visat tendenser till att vända upp. Marknadsaktörer pekade på valutamarknaden som det som dikterade trenden.

"Dollarn har kommit tillbaka efter fallen i asiatiska aktier. Oljan har fallit som en följd av det", säger Paul Harris, chef för riskhantering på Bank of Ireland, till Bloomberg News.

Klockan 14.00 visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0:64 dollar från stängningen i fredags till 80:60 dollar per fat, efter slagig handel där priset pendlat rört sig inom intervallet 80:40 till strax över 81:20 dollar.

Brentoljan visade en nedgång på 0:52 dollar till 78:94.

Under onsdagen håller Opec sitt första möte för året och med lågt ställda förväntningar på ändrade produktionskvoter riktas fokus i stället mot andra signaler från Opecmötet.

"Opecs medlemmar kommer att få höra att de bättre måste infria kvotbegränsningarna. Annars kommer vi bara att få se lagren öka", säger Hannes Loacker, analytiker på Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, till Bloomberg News.

Kommenterar från Opecdelegater indikerar även att insikten om bristande fundamenta i marknaden är förankrad inom kartellen.

"Det finns ingen ökad efterfrågan och utbudet har inte kommit ned särskilt mycket", sade Irans oljeminister Masoud Mir-Kazemi till AFP som sedan citerades av Bloomberg News.

För Opecs egen del visade den senaste statistiken dessutom att produktionen ökade ytterligare under februari månad och att kvotefterlevnaden då föll till 53 procent.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange fortsatte de mest handlade metallerna att försvagas under loppet av måndagen.

Tremånadersterminen för koppar var vid 14-tiden ned 90 dollar till 7.354 dollar per ton, medan zinken var ned 55 dollar till 2.280.

Kopparn var ned trots nya rapporter från Chile om problem med elförsörjning efter de jordbävningar som drabbat landet. Under söndagen var tidvis 80 procent av befolkningen utan el, som en följd av skador på elnätet. Kopparn sköt i höjden när jordbävningen skedde, vilket reste farhågor om att leveranserna från landet som är världens största producent av koppar skulle påverkas.

Bland övriga var aluminium ned 22 dollar till 2.238, medan nickel visade en nedgång på 360 dollar till 21.390.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp knapp 2 dollar till strax under 1.104 dollar per uns när klockan passerade 14.00.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?