1515
Annons

Råvaror: Oljan under press

Råvarorna var under fortsatt press när handeln återupptogs efter helgen och allra mest föll basmetallerna. Även oljan hade vid tidig eftermiddag fallit tillbaka, efter att på morgonen visat tendenser till att vända upp. Marknadsaktörer pekade på valutamarknaden som det som dikterade trenden.

"Dollarn har kommit tillbaka efter fallen i asiatiska aktier. Oljan har fallit som en följd av det", säger Paul Harris, chef för riskhantering på Bank of Ireland, till Bloomberg News.

Klockan 14.00 visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 0:64 dollar från stängningen i fredags till 80:60 dollar per fat, efter slagig handel där priset pendlat rört sig inom intervallet 80:40 till strax över 81:20 dollar.

Brentoljan visade en nedgång på 0:52 dollar till 78:94.

Under onsdagen håller Opec sitt första möte för året och med lågt ställda förväntningar på ändrade produktionskvoter riktas fokus i stället mot andra signaler från Opecmötet.

"Opecs medlemmar kommer att få höra att de bättre måste infria kvotbegränsningarna. Annars kommer vi bara att få se lagren öka", säger Hannes Loacker, analytiker på Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, till Bloomberg News.

Kommenterar från Opecdelegater indikerar även att insikten om bristande fundamenta i marknaden är förankrad inom kartellen.

"Det finns ingen ökad efterfrågan och utbudet har inte kommit ned särskilt mycket", sade Irans oljeminister Masoud Mir-Kazemi till AFP som sedan citerades av Bloomberg News.

För Opecs egen del visade den senaste statistiken dessutom att produktionen ökade ytterligare under februari månad och att kvotefterlevnaden då föll till 53 procent.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange fortsatte de mest handlade metallerna att försvagas under loppet av måndagen.

Tremånadersterminen för koppar var vid 14-tiden ned 90 dollar till 7.354 dollar per ton, medan zinken var ned 55 dollar till 2.280.

Kopparn var ned trots nya rapporter från Chile om problem med elförsörjning efter de jordbävningar som drabbat landet. Under söndagen var tidvis 80 procent av befolkningen utan el, som en följd av skador på elnätet. Kopparn sköt i höjden när jordbävningen skedde, vilket reste farhågor om att leveranserna från landet som är världens största producent av koppar skulle påverkas.

Bland övriga var aluminium ned 22 dollar till 2.238, medan nickel visade en nedgång på 360 dollar till 21.390.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp knapp 2 dollar till strax under 1.104 dollar per uns när klockan passerade 14.00.

Table


Innehåll från DBTAnnons

DBTs tillväxtfinansiering hjälper företag att skala upp 7 x snabbare än marknaden

Alexis Kopylov, VD och Ulrika Valassi, Head of risk, DBT Capital. Alexander Uulas VD för Walk the Room
Alexis Kopylov, VD och Ulrika Valassi, Head of risk, DBT Capital. Alexander Uulas VD för Walk the Room

Ett av de största problemen för företag att skala upp och växa är tillgången på kapital. Idag är villkoren för tillväxtlån baserad på gamla principer och i många fall en krånglig utdragen process. Det här ville DBT Capitals grundare Alexis Kopylov ändra på. Sagt och gjort. I dag har företaget stöttat ett hundratal bolag med tillväxtfinansiering genom en snabb, smidig och datadriven ansökningsprocess.

Det finns över 1,5 miljoner företag registrerade i Sverige. Bolag som skapats av passionerade entreprenörer som driver växande små och medelstora företag. Bolag som tagit steget från nystartade företag till scale-ups med ett gemensamt drag – de är i behov av kapital för att finansiera sitt nästa steg och accelerera sin utveckling och expansion.

– Våra kunder är snabbväxande bolag. De senaste åren har de vuxit sju gånger snabbare än marknaden. För att den starka utvecklingen behöver de en finansiell partner som är lika snabbfotad och disruptiv som de är, säger DBT:s VD Alexis Kopylov.

Över 30 procent återkommande kunder genom långsiktig finansiering

– Vi ser att vår stora mängd återkommande kunder är ett bevis för styrkan i vårt erbjudande och kundernas vilja att bygga starka partnerskap som är relations- och inte transaktionsdrivna, säger Alexis Kopylov och fortsätter: 

– Plattformen är en sak men det är framför allt teamet som gör att vi kan ha ett så fantastiskt erbjudande. Vi märker det på kundnöjdheten eftersom vi får en enorm mängd propåer på rekommendationer och många återkommande kunder.

Långsiktig och skräddarsydd finansiering för framtidens bolag

Han pekar på tre saker som gör DBT unika på marknaden – storleken på lånebeloppet, löptiden på lån samt den smidiga och snabba processen. DBT erbjuder tillväxtlån på mellan 3 och 30 miljoner med löptider på 1–5 år. Vilket möjliggörs genom starka finansieringsavtal med internationella storbanker samt ett unikt samarbetsavtal med Europeiska Investeringsfonden. 

– Storbankernas kreditmodell för tillväxtfinansiering bygger på hur näringslivet såg ut förr i tiden. Idag kan bolag med komplexa koncernstrukturer och verksamhet i olika länder ha allt av ”värde” samlat i en laptop. Vi tycker att man måste anpassa sin kreditgivning efter det, säger Alexis Kopylov.

En snabb och smidig process med hjälp av realtidsdata

Det handlar också om själva processen bakom kreditbedömningen. Alexis Kopylov säger att snabbheten och träffsäkerheten bygger på kombinationen av deras datadrivna process och kompetenta kredit team.

– Genom att bland annat se till realtidsdata kan vi mycket snabbare få en mer djuplodande och heltäckande förståelse för bolagens historia. Sammantaget gör det att vår handläggningstid blir så otroligt mycket snabbare än de traditionella kreditgivarnas.

Snabbväxande bolag tipsar 

Ett av de bolag som har fått finansiering via DBT är Walk the Room. En 3D-studio som på kort tid vuxit till världens största leverantör av 3D-material för marknadsföring av kommersiella fastigheter. Här ger de sina tre bästa tips för tillväxt.

1. Sätt en vision som är större och längre bort än du egentligen vågar hoppas på. Det triggar nya tankebanor om vilka strategier, produkter och förutsättningar som krävs för att lyckas.

2. Investera i personal som tar med sig ett fokus på kvalitet och lönsamhet. Det måste finnas balans mellan det långsiktiga och kortsiktiga perspektivet.

3. Sist men absolut inte minst, ha koll på kassaflödet och se till att ha ett bra partnerskap på plats med en trygg finansieringspartner som har erfarenhet och intresse av snabbväxande företag.

”Simple access to growth funding”

DBT grundades 2017 med ambitionen att skapa bättre tillväxtförutsättningar för Sveriges små och medelstora företag. Riktar sig till aktiebolag som varit verksamma i minst två år med ett finansieringsbehov på 3–30 miljoner SEK. DBT är ett registrerat finansiellt institut backade av bl.a. Investment AB Öresund och Öhman AB.

Säkra er egen framgång - ansök på www.dbt.se 

Email: hello@dbt.se

Tel: 08 411 20 20

*Årlig intäktsökning 2017-2020 för svenska AB:s med 5-100 anställda 

 

Mer från DBT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DBT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?