Råvaror: Oljan under 80 dollar

Råoljan rörde sig återigen under 80 dollar per fat på måndagen, på grund av oro över hälsan hos den globala ekonomin, vilket ledde investerare ut ur riskfyllda tillgångar, som oljan, till tillflyktsorten dollarn.

Klockan 18.20 visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång på 1,57 dollar från stängningen i fredags till 79,67 dollar per fat. Brentoljan visade en nedgång på 1,56 dollar till 78,83.

Dollarn stärktes mot euron efter att Moody's varnade för att AAA-kreditbetyget hos USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland riskerar att sänkas.

Vidare öppnade aktiemarknaderna i New York lägre, vilket också bidrog till den minskade riskaptiten.

Under onsdagen håller Opec sitt första möte för året och med lågt ställda förväntningar på ändrade produktionskvoter riktas fokus i stället mot andra signaler från Opecmötet.

"Opecs medlemmar kommer att få höra att de bättre måste infria kvotbegränsningarna. Annars kommer vi bara att få se lagren öka", sa Hannes Loacker, analytiker på Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, till Bloomberg News.

Kommenterar från Opecdelegater indikerar även att insikten om bristande fundamenta i marknaden är förankrad inom kartellen.

"Det finns ingen ökad efterfrågan och utbudet har inte kommit ned särskilt mycket", sa Irans oljeminister Masoud Mir-Kazemi till AFP som sedan citerades av Bloomberg News.

För Opecs egen del visade den senaste statistiken dessutom att produktionen ökade ytterligare under februari månad och att kvotefterlevnaden då föll till 53 procent.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange fortsatte de mest handlade metallerna att försvagas under loppet av måndagen.

Tremånadersterminen för koppar var ned 136 dollar till 7.309 dollar per ton, medan zinken var ned 60 dollar till 2.275.

Kopparn var ned trots nya rapporter från Chile om problem med elförsörjning efter de jordbävningar som drabbat landet. Under söndagen var tidvis 80 procent av befolkningen utan el, som en följd av skador på elnätet. Kopparn sköt i höjden när jordbävningen skedde, vilket reste farhågor om att leveranserna från landet som är världens största producent av koppar skulle påverkas.

Bland övriga var aluminium ned 33 dollar till 2.227, medan nickel visade en nedgång på 200 dollar till 21.550.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp drygt 3 dollar till strax över 1.105 dollar per uns.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?