1515
Annons

Asienbörser: Ny oro för Kina sänker humöret

De asiatiska börserna hade övervägande nedgångar under måndagens handelssession efter förnyad oro för att Kina ska öka åtgärderna för
att dämpa den ekonomiska tillväxten.

"Givet att Kina har varit en kraftstation av ekonomisk aktivitet sedan den
globala finanskrisen bröt ut finns det nu en oro för att åtstramningar ska leda
till ett kraftigt fall i kinesisk tillväxt", säger Tim Schroeders, förvaltare
på Pengana Capital, till Bloomberg News.

Kinas premiärminister Wen Jiabao tillbakavisade vid en presskonferens på
söndagen, som markerade slutet på veckans Folkkongress i Peking, kritik mot
landets valutapolitik, och kallade kritiken en form av handelsprotektionism.
Han sade att Kina kommer att fortsätta att behålla yuanens växelkurs i grunden stabil men också fortsätta att reformera valutasystemet.

Wen Jiabao sade också att Kina kommer att vidta åtgärder för att öka sin import i ett försök att korrigera globala ekonomiska obalanser, men i ett försök att förklara dessa obalanser bör man inte "fixera blicken vid Kinas export". Situationen har orsakats av obalanser mellan konsumtion och sparande i en rad större ekonomier, sade han.

Kina Southerna Airlines sjönk 3,5 procent och Air China var 3 procent lägre. Båda aktierna har stigit tidigare under året på spekulation om att en
förstärkning av yuanen skulle leda till valutavinster för kinesiska flygbolag.

Petrochina, Kinas största oljebolag, och China Shenhua Energy, landets största kolproducent, föll över 3 procent efter sjunkande råvarupriser.

Tokyobörsen hade mindre förändringar inför Bank of Japans räntebesked på onsdag. Fokus ligger främst på eventuellt nya åtgärder för att bekämpa
deflationen.

Table


Innehåll från Bluestep BankAnnons

Ny rapport bekräftar exkludering av bolånekunder

Allt fler känner sig bortsorterade av traditionella banker – över en fjärdedel av bankkunderna, enligt Bolånekompassen, en ny rapport från Bluestep Bank. Mer än hälften säger sig ha begränsade möjligheter att påverka sin privatekonomi. Det här är trender som leder mot ökad segregering i samhället och är anledningen till att Bluestep Bank jobbar för att fler ska få möjlighet till bolån och en bättre ekonomi. 

I april publicerade Bluestep Bank den årliga rapporten Bolånekompassen där 3000 slumpmässigt utvalda personer från Sverige, Finland och Norge blivit tillfrågade om sin privatekonomi och sin syn på att äga en bostad. Resultatet bekräftar många av de trender som redan varit tydliga för Bluestep Banks medarbetare.

–Fler och fler får nej från vanliga banker, eftersom de inte passar in i bankens traditionella bolånemall. Där krävs det ofta en fast anställning och hög kreditvärdighet för att få ett bolån. Men idag är det många som till exempel är frilansare, giggare, egenföretagare eller timanställda. Bland dessa är det bara en tredjedel som beviljats bolån jämfört med 57 procent i befolkningen som helhet, säger Björn Lander som är vd på Bluestep Bank. 

Tvingas bo dyrare 

Enligt rapporten upplever många att det är svårt att få en god relation till traditionella banker och 27 procent har upplevt sig bortsorterade. 

–Det innebär att många inte kan välja hur de ska bo. 42 procent tvingas fortsätta att hyra eftersom de inte kan köpa en bostad. Detta trots att det är dyrare att hyra sin bostad. Att bo i andra hand kan till exempel vara dubbelt så dyrt som att bo i egen bostadsrätt. 

Över hälften av de tillfrågade, 53 procent, anser att de har begränsade möjligheter att påverka sin privatekonomi. Åtta procent har till och med valt att köpa ett svartkontrakt på grund av att de inte fått bolån eller haft pengar till en kontantinsats. Över en av tio uppger att de tvingades ta ett dyrt privatlån. Att inte kunna påverka var man ska bo innebär att man blir begränsad i livsstil och arbete.  

– Detta får konsekvenser för hela samhället och ökar klyftorna. Framför allt i storstäderna är det centralt med kompetensförsörjning inom samtliga yrkeskårer, men här är bostäderna dyrast och exkluderingen därmed störst. Vi tror att möjligheten att kunna köpa och äga sitt boende är en kärnfråga för att människor ska må bra och själva få möjligheten att styra sitt liv. 

En annan bedömning

Björn Lander säger att rapporten förstärker den bild han och hans kollegor redan har, att det finns en stor exkludering på bolånemarknaden. Det var därför som Bluestep Bank startades för 17 år sedan, som en utmanare på bolånemarknaden och ett modernt alternativ till de traditionella bankerna. 

–Vi väljer att se på hela situationen annorlunda med ”Välkommen som du är” som riktlinje. Anställningsform, inkomsttyp eller bakgrund tycker inte vi är faktorer i sig som avgör om du kan få ett bolån. Det viktiga är om du har råd att betala för lånet framåt i tiden. Vi gör alltid en noggrann individuell bedömning med utgångspunkt att alla ska få en ärlig chans.  

Fakta:

Bluestep Bank är en ledande utmanare på bolånemarknaden i Norden och ett modernt alternativ till traditionella banker. Vi har verksamhet i Sverige, Norge och Finland och erbjuder även kapitalfrigöringskrediter genom 60plusbanken. Arbetar för en ökad finansiell inkludering i samhället genom att möjliggöra bolån och ett inträde till bostadsmarknaden för fler.  

www.bluestep.se/  

 

Mer från Bluestep Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bluestep Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?