USA-börser: Håglös handel kring nollan

New York-börserna noterade små rörelser på fredagen. Handeln var håglös sedan det kommit in statistik som pekade i olika riktningar.

Michigan-indexet på stämningen hos de amerikanska konsumenterna var svagare än väntat medan försäljningen i detaljhandeln var starkare än väntat.

Vid stängning var Dow Jones Industrial upp 0,1 procent till 10.625. S&P 500 i det närmaste oförändrat på 1.150 medan Nasdaq Composite sjönk marginella 0,8 punkter till 2.368.

Omsättningen på New York Stock Exchange var drygt 1,0 miljarder aktier, medan den var 2,1 miljarder aktier på Nasdaq.

"Det ser ut som om konsumentförtroendet börjar sina. Förtroendet kommer att ta stryk tills vi ser en riktig förbättring på arbetsmarknaden. Dessutom är aktiemarknaden lite ansträngd. De skulle inte förvåna mig om vi får en liten korrektion här", sade Michael Mullaney, förvaltare på Fiduciary, till Bloomberg News.

Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sänkte sentimentet vid 16.00.

Indexet sjönk till 72,5 i mars jämfört med 73,6 månaden före. Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 74,0, enligt en enkät från Bloomberg News.

Annars gick kurserna uppåt första halvtimmen efter stigande försäljning i detaljhandeln.

Detaljhandelns försäljning i USA steg med 0,3 procent i februari, jämfört med månaden före.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha minskat med 0,2 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

Hälsovård och nyttotjänster tyngde mest. Bankerna, som stigit kraftigt under veckan, vände nedåt på fredagen.

Råvarubolagen fick stöd av stigande metallpriser och gick mot strömmen.

Inom Dow Jones backade Bank of America med 1,6 procent.

Citigroup föll med 5,0 procent efter en veckas stadig uppgång. Oppenheimer sade att aktien har en rimlig värdering men kommer att tyngas så länge den amerikanska staten är en storägare.

Pfizer meddelade att cancerpreparatet Sutent i två studier inte lyckats stoppa tillväxten av bröstcancertumörer. Även ett försök med lungcancer har stoppats. Aktien sjönk med 1,2 procent.

Abbott Labs sjönk 1,8 procent sedan Citigroup sänkt rekommendationen till sälj från tidigare behåll med motiveringen att bolaget kan komma att få problem med den underliggande vinsten.

United Technologies tappade 0,7 procent sedan bolaget lämnat en vinstprognos för första kvartalet på 4:40-4.65 dollar per aktie, jämfört med väntade 4:64 dollar per aktien, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Japanska Komatsu sade på fredagen att försäljningen i Kina förväntas öka med 40-50 procent under året som börjar 1 april 2010. Sektorkollegan Caterpillar reagerade positivt och ökade med 2,5 procent.

På obligationsmarknaden var den tioåriga räntan ned 3 punkter till 3,70 procent.

Ericsson var 50 öre högre än vid Stockholmbörsens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?