1515
Annons

USA-börser: Håglös handel kring nollan

New York-börserna noterade små rörelser på fredagen. Handeln var håglös sedan det kommit in statistik som pekade i olika riktningar.

Michigan-indexet på stämningen hos de amerikanska konsumenterna var svagare än väntat medan försäljningen i detaljhandeln var starkare än väntat.

Vid stängning var Dow Jones Industrial upp 0,1 procent till 10.625. S&P 500 i det närmaste oförändrat på 1.150 medan Nasdaq Composite sjönk marginella 0,8 punkter till 2.368.

Omsättningen på New York Stock Exchange var drygt 1,0 miljarder aktier, medan den var 2,1 miljarder aktier på Nasdaq.

"Det ser ut som om konsumentförtroendet börjar sina. Förtroendet kommer att ta stryk tills vi ser en riktig förbättring på arbetsmarknaden. Dessutom är aktiemarknaden lite ansträngd. De skulle inte förvåna mig om vi får en liten korrektion här", sade Michael Mullaney, förvaltare på Fiduciary, till Bloomberg News.

Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sänkte sentimentet vid 16.00.

Indexet sjönk till 72,5 i mars jämfört med 73,6 månaden före. Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 74,0, enligt en enkät från Bloomberg News.

Annars gick kurserna uppåt första halvtimmen efter stigande försäljning i detaljhandeln.

Detaljhandelns försäljning i USA steg med 0,3 procent i februari, jämfört med månaden före.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha minskat med 0,2 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

Hälsovård och nyttotjänster tyngde mest. Bankerna, som stigit kraftigt under veckan, vände nedåt på fredagen.

Råvarubolagen fick stöd av stigande metallpriser och gick mot strömmen.

Inom Dow Jones backade Bank of America med 1,6 procent.

Citigroup föll med 5,0 procent efter en veckas stadig uppgång. Oppenheimer sade att aktien har en rimlig värdering men kommer att tyngas så länge den amerikanska staten är en storägare.

Pfizer meddelade att cancerpreparatet Sutent i två studier inte lyckats stoppa tillväxten av bröstcancertumörer. Även ett försök med lungcancer har stoppats. Aktien sjönk med 1,2 procent.

Abbott Labs sjönk 1,8 procent sedan Citigroup sänkt rekommendationen till sälj från tidigare behåll med motiveringen att bolaget kan komma att få problem med den underliggande vinsten.

United Technologies tappade 0,7 procent sedan bolaget lämnat en vinstprognos för första kvartalet på 4:40-4.65 dollar per aktie, jämfört med väntade 4:64 dollar per aktien, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Japanska Komatsu sade på fredagen att försäljningen i Kina förväntas öka med 40-50 procent under året som börjar 1 april 2010. Sektorkollegan Caterpillar reagerade positivt och ökade med 2,5 procent.

På obligationsmarknaden var den tioåriga räntan ned 3 punkter till 3,70 procent.

Ericsson var 50 öre högre än vid Stockholmbörsens stängning.


Innehåll från SwimbirdAnnons

De effektiviserar finansbranschen med sin digitala lösning

Swimbird avslutar varje arbetsvecka med fredagsfys. ”Vi tror mycket på mental och fysisk hälsa, och har därför integrerat träning i vår verksamhet”, säger vd:n Eva Lundell (i mitten).
Swimbird avslutar varje arbetsvecka med fredagsfys. ”Vi tror mycket på mental och fysisk hälsa, och har därför integrerat träning i vår verksamhet”, säger vd:n Eva Lundell (i mitten).

Svenska Swimbird har utvecklat en plattform, SWIP, som både underlättar rådgivningsarbetet för banker och ger tillgångsförvaltare möjligheten att överblicka och hantera sina portföljer. Lösningen möter ett globalt behov, menar vd:n och medgrundaren Eva Lundell. 

De flesta banker kan inte ge sina kunder en korrekt bild av deras samlade tillgångar och skulder. Bankerna saknar nämligen en effektiv lösning för konsolidering av data, och tar vanligtvis inte hand om onoterade innehav och privata tillgångar.

Och kunder i form av family offices och investmentbolag använder i sin tur Excel för att sammanställa den portföljdata som de får av sina banker. Men Excel är ett trubbigt verktyg för ändamålet, menar Eva Lundell på Swimbird. 

– Det blir lätt fel och det saknas historik. Dessutom finns det stora begränsningar i vilka analyser som kan göras, och eftersom det krävs mycket ”klipp-och-klistra” uppdateras portföljdata inte till gällande priser oftare än kvartalsvis eller i bästa fall månadsvis, säger hon.

Lösning för tudelad utmaning

Swimbird har byggt en lättimplementerad infrastrukturlösning som kan lösa bankernas utmaning med att konsolidera data, och som dessutom ger slutkunderna en värdefull helhetsbild över samtliga tillgångar och skulder. 

– SWIP fungerar som en brygga mellan olika system och banker för att skapa

en översiktsbild. Plattformen erbjuds även som en SaaS-lösning för tillgångsförvaltare. SWIP hämtar då in data från olika kontobanker, sammanställer, rapporterar och analyserar i realtid, förklarar Eva Lundell. 

Plattformen hanterar alla tillgångsslag – även private equity-fonder, direktinvesteringar i onoterade bolag samt privata tillgångar som fastigheter och konst.

Grund för träffsäker rådgivning

En viktig fråga i sammanhanget är hur stort ansvar bankerna ska ta för att erbjuda en samlad rapportering innehållande onoterade tillgångar och tillgångar hos andra banker. 

– Vi tycker att det ligger i bankernas intresse att hjälpa kunderna att få tillgång till all sin information. Och med en samlad bild kan banken ge relevant rådgivning kring förvaltningen, säger Eva Lundell. 

Snabbt växande global marknad

Det är inte bara banker och tillgångsförvaltare som kan dra nytta av SWIP. Eva Lundell lyfter fram en spännande partner i Nordic Angels. 

– Nordic Angels är ett så kallat high trust-nätverk för affärsänglar i Norden. Swimbird står för portföljssystemet för deras medlemmar, där investerarna kan hantera sina onoterade innehav, berättar hon.

Swimbird har starka ägare och namnkunniga kunder och ser fortsatt stark tillväxt i family office/HNWI-segmentet i Norden, men även globalt givet internationella förfrågningar. För att möta nya kundbehov och ligga i teknisk framkant vidareutvecklas mjukvaran konstant. Planen är klar – Swimbird ska fortsätta bidra till digitaliseringen inom en historiskt konservativ bransch. 

Nyfiken på Swimbird? Ta reda på mer här. 

Om Swimbird 

Swimbird startades 2018 av ett team med gedigen bakgrund inom bank, börs och fintech. Företaget hjälper kunder inom finansbranschen att bli mer effektiva genom mjukvarulösningen SWIP. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swimbird och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?