1515
Annons

Stockholmsbörsen: Uppgången förstärks

Stockholmsbörsen var högre vid lunchtid på fredagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, anförd av främst cykliska aktier.

Klockan 12.30 var OMXS30 1,1 procent högre till noteringen 1.019,6. Omsättningen uppgick till 5,9 miljarder kronor.

Volvo B steg 3,1 procent till 70:85 kronor efter att JP Morgan höjt rekommendationen till övervikt från tidigare undervikt. Riktkursen höjs till 90 kronor från tidigare 55 kronor.

Bakom JP Morgans förändrade syn på aktien ligger den genomförda omstruktureringen inom Volvo Construction Equipments i kombination med den förväntade återhämtningen på lastvagnsmarknaderna i Europa, USA och Japan, samt att tillväxtmarknaderna kommer att nå nya toppnivåer.

Sandvik klättrade 2,8 procent till 89 kronor, Scania B var 2,0 procent upp till 115 kronor och Atlas Copco A adderade 1,9 procent till 109:70 kronor. Industriproduktionen i euroområdet steg med 1,7 procent i januari, jämfört med månaden före. Förväntningarna pekade på en uppgång med 0,7 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Haldex ökade 5,6 procent till 56:25 kronor efter en artikel i Dagens Industri om att bolaget är på väg att få en större order på fyrhjulsdrift från Volvo personvagnar. Det skulle då handla om femte generationen av Haldex system för fyrhjulsdrift, där Volvo XC60 skulle vara den första Volvomodellen att få systemet.

SAS avancerade 6,3 procent till 2:85 kronor. Bolaget har nått ett slutligt avtal med åtta fackföreningar som representerar kabinpersonal och piloter. Avtalet innebär att SAS nått en överenskommelse som innebär 500 miljoner kronor i årliga kostnadsbesparingar genom åtgärder såsom lönesänkningar och frysningar, minskade förmåner och traktamenten, minskade pensioner och andra ersättningar.

H&M B steg 1,2 procent till 463:80 kronor. ING har inlett bevakning av aktien med rekommendation köp och riktkurs 515 kronor. Banken påminner om den imponerande långsiktiga tillväxtstoryn och framhåller aktien som ett bra kärninnehav.

Alfa Laval gick något sämre än marknaden i övrigt genom att vara 0,5 procent högre till 111 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Alfa Laval till neutral från tidigare köp men med upprepad riktkurs om 117 kronor. Sänkningen motiveras främst med att aktien har gått väldigt starkt hittills under året och att den börjar närma sig rekordnivåerna som gällde före krisen.

Oriflame tappade 1,2 procent till 448 kronor. Handelsbanken har sänkt rekommendationen för Oriflame till minska från tidigare öka. Riktkursen sänks till 380 kronor från tidigare 400 kronor.

Unibet steg 1,7 procent till 215:50 kronor medan Betson B var oförändrad till 121:50 kronor. Goldman Sachs har höjt riktkursen för Unibet till 268 kronor från tidigare 208 kronor och sänkt riktkursen för Betsson till 101 kronor från tidigare 118 kronor. Rekommendationen för båda aktierna är neutral.

Det som marknaden nu främst inväntar är statistiken för amerikanska detaljhandeln för februari, som släpps klockan 14.30. Här räknar analytikerna med att försäljningen sjunker med 0,2 procent från i januari. Exklusive bilar väntas dock en liten uppgång med 0,1 procent. De kraftiga snöovädren som drabbade stora delar av USA under februari väntas ha bidragit till en svag utveckling för detaljhandeln.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.


Apkoppor upptäcks i fler EU-länder

Första fall av apkoppor har upptäckts i Frankrike, Tyskland och Belgien.

I Frankrike har smittan upptäckts hos en 29-årig man i regionen Île-de-France, som bland annat omfattar huvudstaden Paris. Mannen har inte vistats i något annat land där det är känt att viruset sprids, enligt den franska vården.

I Belgien har två fall bekräftats av ett universitetslabb.

I Tyskland handlar det om en patient som började få sår som är karaktäristiska för sjukdomen. Det tyska Robert Koch-institutet har uppmanat människor som återvänder från Västafrika att vara vaksamma på eventuella symptom och söka vård vid första misstanke om smitta.

Den ovanliga sjukdomen är i vanliga fall inte att betrakta som dödlig. Den orsakar symptom som feber, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, frossa, utmattning och vattenkoppslika utslag på händer och ansikte. De som drabbas tillfrisknar i regel inom två till fyra veckor.

Ett första fall bekräftades i Sverige i torsdags, i region Stockholm. Folkhälsomyndigheten visste då inte ännu hur personen hade blivit smittad.

Det är tidigare känt att apkoppor smittar via utandningsluften. De nya fallen tyder på att viruset även sprids via kroppsvätskor i samband med sexuella kontakter. Den sprids och har spridits endemiskt i delar av Afrika, men det har varit sällsynt med fall på andra kontinenter.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade nyligen att den följer situationen noggrant.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?