Råvaror: Oljepriset vände ned

Priset på råolja föll tillbaka under natten mot torsdagen efter att ha stängt på den högsta nivån på nästan två månader dagen innan.

En starkare dollar bidrog till att dämpa intresset för både olja och metaller.

Oljemarknaden fick stöd på onsdagen av den veckovisa rapporten om oljelager från det amerikanska energidepartementet.

Lagren av bensin sjönk oväntat med 3,0 miljoner fat, medan oförändrade lager hade förväntats. Även lagren av destillat gick ned, med 2,2 miljoner fat. Förväntningarna låg på en nedgång om 1,0 miljoner fat.

Att kapacitetsutnyttjandet i raffinaderierna minskade med 1,14 procentenheter till 80,73 procent pekar dock på en fortsatt svag efterfrågan.

Råoljepriset fluktuerade kraftigt efter statistiken, men vid golvhandelns stängning klockan 20.30 noterades WTI- oljan i första terminsposition till 82,08 dollar per fat, upp 0,59 dollar från tisdagens stängning.

Klockan 8.05 på torsdagsmorgonen var dock samma kontrakt nerer i 81,56. Brentoljan var samtidigt ned 0,51 dollar till 79:97.

Även på basmetallmarknaden pekade priserna nedåt över hela linjen. Koppar var ned 58 dollar till 7.382 dollar per ton.

Kopparpriset sjönk då statistik visat att inflationen i Kina accelererat till den högsta takten på 16 månader.

"KPI-siffrorna underblåste spekulationer om räntehöjningar, möjligen under andra kvartalet. Det kommer att dämpa efterfrågan på metaller, särskilt från dem som spekulerar", sa Yang Su, analytiker vid Jangsu Suwu Fugures, till Bloomberg News.

Vidare visade importsiffror för februari att importen av koppar ökat.

"Ökningen av importen kommer att hålla tillbaka priserna", sa Zhao Kai vid Jinrui till Bloomberg News.

Bland övriga metaller var zinken ned 44 dollar till 2.332. Aluminium backade 16 dollar till 2.216 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden fortsatte spotpriset på guld att sjunka något med 0,06 dollar per uns till 1.108,35 efter en nedgång på 11,60 dollar på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?