1515
Annons

Råvaror: Oljepriset vände ned

Priset på råolja föll tillbaka under natten mot torsdagen efter att ha stängt på den högsta nivån på nästan två månader dagen innan.

En starkare dollar bidrog till att dämpa intresset för både olja och metaller.

Oljemarknaden fick stöd på onsdagen av den veckovisa rapporten om oljelager från det amerikanska energidepartementet.

Lagren av bensin sjönk oväntat med 3,0 miljoner fat, medan oförändrade lager hade förväntats. Även lagren av destillat gick ned, med 2,2 miljoner fat. Förväntningarna låg på en nedgång om 1,0 miljoner fat.

Att kapacitetsutnyttjandet i raffinaderierna minskade med 1,14 procentenheter till 80,73 procent pekar dock på en fortsatt svag efterfrågan.

Råoljepriset fluktuerade kraftigt efter statistiken, men vid golvhandelns stängning klockan 20.30 noterades WTI- oljan i första terminsposition till 82,08 dollar per fat, upp 0,59 dollar från tisdagens stängning.

Klockan 8.05 på torsdagsmorgonen var dock samma kontrakt nerer i 81,56. Brentoljan var samtidigt ned 0,51 dollar till 79:97.

Även på basmetallmarknaden pekade priserna nedåt över hela linjen. Koppar var ned 58 dollar till 7.382 dollar per ton.

Kopparpriset sjönk då statistik visat att inflationen i Kina accelererat till den högsta takten på 16 månader.

"KPI-siffrorna underblåste spekulationer om räntehöjningar, möjligen under andra kvartalet. Det kommer att dämpa efterfrågan på metaller, särskilt från dem som spekulerar", sa Yang Su, analytiker vid Jangsu Suwu Fugures, till Bloomberg News.

Vidare visade importsiffror för februari att importen av koppar ökat.

"Ökningen av importen kommer att hålla tillbaka priserna", sa Zhao Kai vid Jinrui till Bloomberg News.

Bland övriga metaller var zinken ned 44 dollar till 2.332. Aluminium backade 16 dollar till 2.216 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden fortsatte spotpriset på guld att sjunka något med 0,06 dollar per uns till 1.108,35 efter en nedgång på 11,60 dollar på onsdagen.


Ardalan Shekarabi försöker rädda pensionsförslag

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har inte gett upp än om att hitta en kompromiss mellan regeringens, V:s och MP:s förslag och oppositionens om tillägg för pensionärer.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).Foto:Jessica Gow/TT

Misslyckas det riskerar det rödgröna förslaget från vårändringsbudgeten att falla.

”Vi väljer att fortsätta samtalen”, säger Shekarabi till TT efter en träff i pensionsgruppen i riksdagen som han kallade till i förra veckan.

Moderaterna har ingen kommentar att ge om huruvida samtalen ska fortsätta. Enligt Shekarabi är tanken att det ska bli ett nytt möte till denna vecka.

Ardalan Shekarabi vågar inte säga något om vad han tror om förutsättningarna för att göra upp. Det är för tidigt att säga.

”Det återstår att se om partierna väljer att landa in en gemensam slutsats. För vår del är det viktigt att pensionärerna får besked så snabbt som möjligt”, säger han.

I pensionsgruppen sitter företrädare för fem partier, men inte Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Det komplicerar saken eftersom regeringens förslag till största delen är Vänsterpartiets från början.

Och Sverigedemokraterna står bakom oppositionsförslaget som tagits fram gemensamt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och SD.

Centerpartiet har ännu inte bekänt färg, det vill säga sagt något definitivt om vilket förslag de kan tänka sig att stödja.

Regeringen, med V och MP, har föreslagit ett garantitillägg som skulle ge en miljon pensionärer med de lägsta pensionerna en höjning från augusti, varav cirka en halv miljon skulle få 1 000 kronor skattefritt per månad.

Oppositionen har kommit med ett alternativförslag som de hävdar skulle ge ungefär lika mycket, men från oktober. Det bygger på en kombination av höjd garantipension, höjt bostadstillägg samt från nästa år sänkt skatt.

Regeringens förslag beräknas kosta över nio miljarder kronor räknat på helår, oppositionens förslag ytterligare några miljarder utöver det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?