Råvaror: Oljan vänder upp

Råvarumarknaderna divergerade under förmiddagens handel på torsdagen, med fortsatt pressade priser på basmetaller samtidigt som oljan vände uppåt och återhämtade morgonens nedgång i en rörelse dikterad av dollarkursen.

Vid 13-tiden visade WTI-oljan i första terminsposition en uppgång med 0,06 dollar per fat till 82,15, efter att under morgonen ha varit nere på som lägst 81,50 dollar. Brentoljan visade samtidigt en uppgång på 0,04 dollar jämfört med onsdagen till 80,53 dollar.

Kraften kom från valutamarknaden, där dollarn under förmiddagen försvagades från 1,3620 till 1,3660 mot euron.

Marknadsaktörer pekade på finansiella faktorer och aktörer som drivkraft i handeln.

"Stöd för olja kommer från fonder som köper och aktiemarknaden, snarare än förbättrad fundamenta", sa Christopher Bellew, mäklare på Bache Commodities i London, till Bloomberg News.

Han sade sig se ytterligare potential i oljepriset, givet att inte dollarn stärks eller stödet från aktiemarknaderna sviker.

Utgångsläget för dagen innehöll samtidigt både positiva och negativa komponenter. Stöd kom från gårdagens veckorapport från det amerikanska energidepartementet som visade en oväntad lagerminskning för bensin med 3,0 miljoner fat och en minskning av destillatlagren som var större än väntat, 2,2 miljoner fat mot förväntade -1,0 miljoner fat.

Råoljelagren ökade visserligen med 1,4 miljoner fat, men betydligt mindre än det som indikerats i den inofficiella API-rapporten tidigare i veckan.

Smolket i bägaren var att kapacitetsutnyttjandet i raffinaderierna minskade med 1,14 procentenheter till 80,73 procent, vilket pekar på en fortsatt svag efterfrågan.

Negativa signaler inför dagens handel kom från Kina som under morgonen släppte statistik som väckte farhågor för fortsatt åtstramning för att landet ska undvika en hotande överhettning.

Det senare påverkade även basmetallkomplexet under torsdagens handel. Bland beskeden från Kina fanns att inflationen accelererat till den högsta takten på 16 månader.

"KPI-siffrorna underblåste spekulationer om räntehöjningar, möjligen under andra kvartalet. Det kommer att dämpa efterfrågan på metaller, särskilt från dem som spekulerar", sa Yang Su, analytiker vid Jangsu Suwu Fugures, till Bloomberg News på morgonen.

Under morgonen kom även data för produktionen av koppar i Kina ökade med över 16 procent under årets första två månader till 702.000 ton. Det visar att världens största köpare blir mindre beroende av den internationella marknaden för sitt behov av koppar, en faktor som bidrar till att pressa priset, skriver Handelsbanken Capital Markets i sitt dagliga råvarumarknadsbrev.

Tremånadersterminen på koppar var vid 12.50-tiden ned 40 dollar till 7.400.

Bland övriga metaller var zinken ned 46 dollar till 2.330. Aluminium backade 4 dollar till 2.228 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden fortsatte guld att sjunka under förmiddagen och strax före klockan 13 var spotpriset ned drygt 2 dollar per uns till strax över 1.106. Det efter en nedgång på 11,60 dollar på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?