1515
Annons

Råvaror: Oljan vänder upp

Råvarumarknaderna divergerade under förmiddagens handel på torsdagen, med fortsatt pressade priser på basmetaller samtidigt som oljan vände uppåt och återhämtade morgonens nedgång i en rörelse dikterad av dollarkursen.

Vid 13-tiden visade WTI-oljan i första terminsposition en uppgång med 0,06 dollar per fat till 82,15, efter att under morgonen ha varit nere på som lägst 81,50 dollar. Brentoljan visade samtidigt en uppgång på 0,04 dollar jämfört med onsdagen till 80,53 dollar.

Kraften kom från valutamarknaden, där dollarn under förmiddagen försvagades från 1,3620 till 1,3660 mot euron.

Marknadsaktörer pekade på finansiella faktorer och aktörer som drivkraft i handeln.

"Stöd för olja kommer från fonder som köper och aktiemarknaden, snarare än förbättrad fundamenta", sa Christopher Bellew, mäklare på Bache Commodities i London, till Bloomberg News.

Han sade sig se ytterligare potential i oljepriset, givet att inte dollarn stärks eller stödet från aktiemarknaderna sviker.

Utgångsläget för dagen innehöll samtidigt både positiva och negativa komponenter. Stöd kom från gårdagens veckorapport från det amerikanska energidepartementet som visade en oväntad lagerminskning för bensin med 3,0 miljoner fat och en minskning av destillatlagren som var större än väntat, 2,2 miljoner fat mot förväntade -1,0 miljoner fat.

Råoljelagren ökade visserligen med 1,4 miljoner fat, men betydligt mindre än det som indikerats i den inofficiella API-rapporten tidigare i veckan.

Smolket i bägaren var att kapacitetsutnyttjandet i raffinaderierna minskade med 1,14 procentenheter till 80,73 procent, vilket pekar på en fortsatt svag efterfrågan.

Negativa signaler inför dagens handel kom från Kina som under morgonen släppte statistik som väckte farhågor för fortsatt åtstramning för att landet ska undvika en hotande överhettning.

Det senare påverkade även basmetallkomplexet under torsdagens handel. Bland beskeden från Kina fanns att inflationen accelererat till den högsta takten på 16 månader.

"KPI-siffrorna underblåste spekulationer om räntehöjningar, möjligen under andra kvartalet. Det kommer att dämpa efterfrågan på metaller, särskilt från dem som spekulerar", sa Yang Su, analytiker vid Jangsu Suwu Fugures, till Bloomberg News på morgonen.

Under morgonen kom även data för produktionen av koppar i Kina ökade med över 16 procent under årets första två månader till 702.000 ton. Det visar att världens största köpare blir mindre beroende av den internationella marknaden för sitt behov av koppar, en faktor som bidrar till att pressa priset, skriver Handelsbanken Capital Markets i sitt dagliga råvarumarknadsbrev.

Tremånadersterminen på koppar var vid 12.50-tiden ned 40 dollar till 7.400.

Bland övriga metaller var zinken ned 46 dollar till 2.330. Aluminium backade 4 dollar till 2.228 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden fortsatte guld att sjunka under förmiddagen och strax före klockan 13 var spotpriset ned drygt 2 dollar per uns till strax över 1.106. Det efter en nedgång på 11,60 dollar på onsdagen.


Taiwan ställs utanför amerikansk stillahavspakt

USA nysatsar på att skapa en stillahavspakt med närstående länder, för att motverka Kinas inflytande. Enligt president Joe Biden ingår inte Taiwan i pakten.

Foto:Susan Walsh

Beskedet om att en handelspakt planeras kom från Vita husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan på söndagen. Beskedet har varit väntat en längre tid, men med viss förvåning konstaterades det att Taiwan inte finns med på listan över länder som föreslås ingå i sammanslutningen.

Folkrepubliken Kina anser att Taiwan är en del av landet, och Peking erkänner inte Taiwans självständighet.

USA i sin tur stödjer Taiwans oberoende ställning gentemot Folkrepubliken.

”Vi ser på möjligheter att fördjupa vårt ekonomiska partnerskap med Taiwan, även i frågor om högteknologi”, sade Sullivan.

”Men vi gör detta främst genom bilaterala kontakter.”

President Biden ska diskutera utvecklingen och eventuella allianser med Japans premiärminister Fumio Kishida på måndagen. Under presidentens pågående statsbesök har han även avklarat ett besök i Sydkorea.

Peking har kritiserat planerna på en handelspakt.

”Vi hoppas att de bygger en öppen och inkluderande sammanslutning av vänner i Stilla havet, snarare än att skapa exklusiva klickar. Det är viktigt att de gör mer för att skapa fred och utveckling, och inte skapar tumult och kaos i regionen, har Wang Wenbin, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet, sagt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?